UPDATE: Plăcuţa din zona Matia Corvin a fost amplasată fără autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, cere Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu „să îndepărteze neîntârziat inscripţia din zona de protecţie a grupului statuar Matei (Matia - n.r.) Corvin”, se arată într-un comunicat al ministerului.

UPDATE 11.30 Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, a refuzat să poarte un dialog cu reporterul "Adevărul", însă, potrivit Mediafax, amplasarea noii plăcuţe cu textul lui Iorga pe suportul monumentului era prevăzută în proiectul de restaurare.

„Monumentul este format din statuie şi suport, pe suport era prevăzută în proiect montarea plăcuţei şi acolo a fost montată. Placa nu face parte din monument, ci din suport. Aşa era prevăzut în autorizaţie «amplasarea unei plăci de bronz cu inscripţie». S-au folosit aceleaşi caractere şi dimensiuni ca la inscripţia iniţială. Plăcuţa nu a fost pusă pe ascuns, ci constructorul a pus-o atunci când a ajuns. A ajuns probabil mai târziu“, a spus Oana Buzatu.

Leonard Horvath, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Cluj, susţine, însă, că pentru amplasarea plăcuţei ar fi fost necesară obţinerea unui aviz, chiar dacă este vorba de modificări în zona suportului şi nu a statuii. "Legea prevede că pentru orice amplasare în zona unui monument istoric de categoria A este nevoie de un aviz. Nu am primit nicio solicitare în acest sens, până în acest moment", a declarat Leonard Horvath.

UPDATE 10.50 Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Cluj, inscripţia care reproduce un citat din Nicolae Iorga a fost amplasată fără avizul instituţiei. „Nu am fost informaţi cu privire la amplasarea vreunui plăcuţe în zona grupului statuar. Noi practic nu facem altceva decât să transmitem punctul nostru de vedere către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, însă, nu am primit nicio solicitare în acest sens”, a declarat Virginia Rădeanu, consilier  principal Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj.

Virgil Pop, arhitect şi secretar al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, este de părere că plăcuţa a fost amplasată, cel mai probabil, pe ascuns. „Nu s-a dat niciun aviz pentru amplasarea plăcuţei şi nici nu se ştie cine a pus-o. Cel mai probabil plăcuţa a fost amplasată pe ascuns”, a opinat acesta.

Nici reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au putut da vreo explicaţie cu privire la modul în care şi-a făcut apariţia plăcuţa în zona grupului statuar Matia Corvin. „Domnul Virgil Pop a făcut o constatare în acest caz. Urmează să luăm o decizie în acest sens. Nu ştim cine a amplasat inscripţia”, a declarat viceprimarul Clujului, Laszlo Atilla.

Comunicatul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional vine după ce, aseară, în zona de protecţie a grupului statuar Matia Corvin din Piaţa Unirii, persoane neidentificate - se arată în comunicat - au amplasat o inscripţie care reproduce un citat din Nicolae Iorga, citat care fusese montat la loc de cinste, pe soclul grupului statuar, în perioada interbelică.



Nemulţmirea ministrului Hunor este legată de faptul că, prin lucrările recente de restaurare, s-a dorit readucerea creaţiei sculptorului Fadrusz Janos, un monument istoric de categoria A, la forma iniţial proiectată de artist.



În opinia ministrului, inscripţia care a fost amplasată, aseară, pe iarbă, în zona de protecţie a monumentului, „nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunităţile română şi maghiară”.

image
image

În acest moment, pe iarba din faţa grupului statuar sunt amplasate două plăcuţe, una conţinând următorul text:

„1932 - Pe soclul statuii a fost inscipţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită».
2010 - La restaurarea grupul statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz, pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894, şi anume: «Mathias Rex»“

A doua plăcuţă conţine textul „Statuia ecvestră a regelui Matia. Opera sculptorului Janos Fadrusz inaugurată la 12 octombrie 1902”, în română, maghiară, germană şi engleză.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite