Un brand vechi de un secol intră pe mâna Fiscului. Clujana va fi excutată silit de ANAF pentru datorii de 13 milioane de lei
0După ce a pierdut reeşalonarea ratelor la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), fabrica traversează o perioadă dificilă. ANAF a anunţat deja că scoate la vânzare mai multe spaţii şi terenuri deţinute de Clujana SA.
Fabrica de pantofi Clujana a acumulat datorii importante în special în 2013 şi 2014, pentru ca în 2016 să înregistreze profit (212.967 de lei), pentru prima dată în ultimii 12 ani. Totuşi, problemele au reînceput din 2017. Pierderile şi datoriile înregistrate până atunci, în valoare de peste 9 milioane de lei, nu au putut fi acoperite din încasările avute în urma comenzilor de pe piaţa externă şi cea internă. Clujana a resimţit din plin şi presiunea pe costul forţei de muncă, după majorările succesive salariale din 2016 şi 2017, iar lipsa lichidităţilor a dus la pierderea unor reeşalonări obţinute anterior de la ANAF.
Ce proprietăţi urmează să fie vândute la licitaţia din 20 decembrie
Recalcularea ratelor şi dobânzilor au atârnat şi mai greu în economia situaţiei, iar majorările au făcut ca datoria totală să crească până la aproape 13 milioane de lei. Iar problemele nu s-au oprit aici. Fiscul a decis să scoată la vânzare o serie de active ale fabricii, inclusiv spaţii şi terenuri.
Dosarul de executare a fost întocmit pe 27 noiembrie şi a fost postat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca. Licitaţia a fost programată pentru data de 20 decembrie. Cu această ocazie, vor fi scoase la vânzare mai multe bunuri imobile care aparţin Clujana SA.
Cei mai mulţi bani ar urma să fie obţinuţi din vânzarea unui ansamblu de bunuri imobile compus din construcţii cu terenuri în suprafaţă totală de 9546 de metri pătraţi, toate situate în Piaţa 1 Mai din Cluj-Napoca. Preţul de pornire la prima licitaţie a fost fixat la 27.884.365 de lei, fără TVA. La acestea se adaugă un spaţiu comercial de 118 metri pătraţi, estimat de ANAF la valoarea de 676.245 de lei, fără TVA.
Statul este acţionar majoritar la Clujana
Consiliul Judeţean Cluj deţine în prezent peste 93% din acţiunile Clujana (93,4412%) şi are de luat o decizie importantă. Preşedintele instituţiei, Alin Tişe, consideră că insolvenţa reprezintă în acest moment singura soluţie.
„Pentru salvarea acestei societăţi nu avem altă opţiune decât procedura de insolvenţă. Toate celelalte discuţii sunt inutile. Fabrica nu va avea cum să acopere datoriile pe care le înregistrează la bugetul de stat din veniturile pe care le are”, a afirmat recent Tişe.
Florin Gliga, cel care deţine funcţia de director interimar la Clujana, este mai optimist. Acesta este convins că activitatea fabricii nu este pusă în pericol.
„O soluţie ar putea fi şi intrarea în insolvenţă. Precizez, ar putea fi. Asta depinde de decizia acţionariatului. Fabrica are oricum un patrimoniu considerabil, eu întotdeauna m-am exprimat pornit de la cifrele existente. Personal nu văd ca activitatea să fie pusă în pericol”, a spus Gliga. Directorul societăţii clujene a mai afirmat şi cu alte ocazii că vânzarea unor active ar putea reprezenta o soluţie pentru plata datoriilor. El a dat şi două exemple, o hală de producţie închiriată în prezent, dar care nu aduce suficienţi bani şi un spaţiu comercial situat pe strada Teodor Mihali.
De asemenea, Clujana SA ar urma să se mute în Parcul Industrial Tetarom I din Cluj, pentru optimizarea costurilor.
O istorie de un secol
Clujana a produs ghete şi pantofi de piele încă din 1911 şi a fost mult timp una dintre fabricile model ale Clujului. Era, la origini, Fabrica de Piele „Fraţii Renner & Co” cu produse apreciate datorită calităţii lor. După primul război mondial, a devenit societate pe acţiuni, iar comuniştii au naţionalizat-o în 1948.
Între anii '70-'90, majoritatea produselor sale mergeau la export, iar marfa care mai ajungea şi pe piaţa internă se vindea ca pâinea caldă. În perioada respectivă a fost practic cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajaţi şi a produs milioane de perechi de pantofi.
La scurt timp după Revoluţie a avut loc şi marea schimbare. O schimbare în rău, pentru că din primadonă a ajuns o Cenuşăreasă vulnerabilă la şocul trecerii la economia de piaţă.
Clujana a intrat în insolvenţă şi a fost chiar închisă timp de patru ani, între 1999 şi 2003. Salvată in extremis, fabrica ieşea din insolvenţă în 2004, iar apoi a fost preluată de Consilul Judeţean Cluj.
Citeşte şi