Techsylvania sau conferinţele care aduc în Ardeal nume grele din IT-ul mondial. „Vrem să atragem atenţia asupra potenţialului încă neexploatat al Clujului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oana Petruş şi Vlad Ciurca, doi antreprenori din Cluj, aduc la Cluj câteva dintre numele importante din IT-ul mondial la Techsylvania, cel mai mare eveniment internaţional de tehnologie şi inovaţie din Transilvania. Manifestarea va debuta sâmbătă, 6 iunie, şi se va încheia pe marţi, 9 iunie. „Cartierul general“ va fi Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

„Am fost la mai multe conferinţe pe teme de tehnologie şi inovaţie. Spre exemplu, în Germania am fost la
Techcrunch Disrupt care cuprinde conferinţe la care vin aproape toţi liderii mondiali din zona de tehologie şi inovaţie. Acesta a fost modelul de inspiraţie“, spune Vlad Ciurcă, un tânăr antreprenor din Cluj care împreună cu soţia sa, Oana Petruş, organizează, anul acesta a doua ediţie de Techsylvania.

Evenimentul îi va aduce la Cluj pe: Anda Gânscă, CEO Knotch, recent nominalizată în prestigioasa listă INC ”30 under 30”, Florin Talpeş (Bitdefender), Flaviu Simihăian (fondator iMedicare, şi partenerul principal al evenimentului),  Andrei Dunca, cofondator LiveRail, Chairmaine Li, senior editor la Tech.eu, speakeri internaţionali din partea giganţilor IT - Google, Uber, Booking.com, Paypal, dar şi antreprenori internaţionali de succes precum David Bettner, fondator “Words with friends”, şi Gentry Underwood, fondator Mailbox.

Techsylvania a pornit din mai multe motive, continuă Vlad. ”Existau deja câteva conferinţe pe zona de IT, dar la majoritatea veneau aceleaşi persoane. Am zis să aducem şi oameni din afară ca să share-uiască (n.r. să împărtăşească) din experienţa lor cu comunitatea locală, să facem o conferinţă la care să vină majoritatea speakerilor mondiali, iar din România să selectăm doar cei mai importanţi antreprenori”, explică acesta.

organizatori techsylvania cluj foto

Imagine de la ediţia din 2014. De la stânga la dreapta: Philipp Kendal (moderatorul conferinţei şi unul din cei mai de succes antreprenori din IT din Cluj), Oana Petruş şi Vlad Ciurcă FOTO: Techsylvania 2014

Apple Watch, drone şi alte minunăţii de gadget-uri la Cluj

Apoi au gândit conceptul: conferinţe timp de 2 zile şi au simţit nevoia să mai facă ceva. Atunci au venit cu ideea organizării unui Hackathon, adică, pe româneşte, un maraton de programare, la care să se înscrie programatori care timp de 24 de ore vor coda, face programe, iar la sfârşit vor arăta ce au născocit.

”Sâmbătă şi duminică va fi Hackathon-ul care, anul acesta, la a doua ediţie, e focusat pe tehnologii de connecting devices. Am vrut să alegem un trend ce e la modă acum: ceasuri inteligente cum e Apple Watch şi ediţia românească a producătorului Vector Watch. Avem cele mai noi gadget-uri, drone, device-uri (aparate) care îţi urmăresc gesturile şi pot înlocui mouse-ul. Vreo 20 de gadget-uri avem anul acesta”, zice Vlad.

Gadget-urile anunţate de organizatori sunt: Misfit, Moto 360, Pebble, Jawbone UP, mini dronele Parrot, Oculus Rift DevKit 2, The Eyetribe Tracker, Sphero, Onyx Beacons, Leap Motion, Google Glass şi platforma Metawear.
Vlad Ciurcă îşi aminteşte că anul trecut, la acest maraton, câştigătoare a fost echipa care a făcut o aplicaţie cu ajutorul unui dispozitiv de eye-tracking. Prin acel dispozitiv poţi să introduci codul PIN în ATM doar uitându-te la cifrele care îl compun. 8 experţi - printre care şi Dan Romescu (CEO al Augumented Citizen), Ákos Bálint (Product & Offering Development la Accenture), Stefan Karschti (Software Arhitect la Telenav) şi Marius Mornea (CTO la Onyx Beacon) -  vor juriza şi vor fi oferi mentorat ingenioşilor programatori.
La prima ediţie, din 2014, au venit circa 110 participanţi la maraton şi vreo 300 la conferinţe.

Cluj şi uriaşul său potenţial IT încă neexploatat

”Prin organizarea Techsylvania ne dorim să atragem atenţia asupra potenţialului imens, şi încă neexploatat în totalitate, al Clujului în zona de dezvoltării de produse software şi hardware. Persoanele care participă la eveniment în calitate de speakeri - antreprenori locali sau străini de renume precum Florin Talpeş, Radu Georgescu, Andrei Dunca, Gentry Underwood, David Bettner sau manageri de top din cadrul companiilor internaţionale Uber, Google, Booking.com sau PayPal - confirmă interesul lor în această regiune”, adaugă Vlad.

Conferinţele din acest an sunt axate pe dezvoltare de produse. ”Pe termen lung, în Cluj va fi un tot mai mare focus pe zona de dezvoltare de produse care ar trebui să aducă şi rezultate mult mai bune decât outsourcingul”, crede Vlad.
Vorbitorii vor puncta cele mai noi tendinţe tehnice în materie de inteligenţă artificială, de product management, marketing şi funding  - acele modalităţi prin care poţi obţine finanţare. Vor fi prezentate poveşti de succes cum e cea a lui Florin Talpeş.

organizatori techsylvania cluj foto

Semyon Dukach, unul din speakerii de anul trecut FOTO: Techsylvania 2014

”O parte dintre speakeri au venit prin recomandările de anul trecut. Contează când zici că vine speakerul X, atunci poţi să-l convingi mai uşor pe speakerul Y. Am avut noroc că la prima ediţie au venit nume foarte importante”, explică Vlad cum i-a convins pe speakerii din acest an să vină la evenimentul său.

Bucuros că a reuşit să convingă câteva nume grele să vină la Cluj, Vlad Ciurcă şi soţia sa vor să arate prin Techsylvania că se poate porni de la zero şi cu multă răbdare să ai şi succes: ”Vrem să stimulăm inovaţia în Cluj, să ne folosim de talentele tehnice care există deja aici. Poţi să construieşti o companie de la zero şi să ai rezultate foarte bune. Vrem ca Techsylvania să inspire lumea să realizeze cât mai multe produse, să le ofere knowledge-ul (n.r. cunoştinţele) ca să dezvolte produse inovative”.

Programul conferinţei: techsylvania.co/agenda.

Mai puteţi citi:

Ardealul va avea propriile studiouri cinematografice cu bani europeni. În 2013 încep lucrările la „Buftea“ de Cluj

Cum avansează lucrările la „Hollywood-ul pitic“ şi „Silicon Valley de Cluj“. Orăşelul informaticienilor cu 100.000 de locuitori şi cu 20.000 de joburi

Microsoft importă "creiere" din Cluj 

FOTO Lumea lui Knotch. Povestea unei românce din Silicon Valley care a creat o nouă reţea socială

Ex-premierul Moldovei:  „Silicon Valley este locul în care se întâlnesc ideile cu capitalul, nu se produce nimic. Clujul  va fi un loc în care se vor produce idei“

Ponturi din Silicon Valley pentru afaceri la Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite