Tânăr condamnat pentru uciderea din culpă a prietenei sale, arestat într-un dosar de trafic de droguri. Instanța: „Distribuitor important de substanțe psihoactive”

0
Publicat:

Tânărul care a provocat un accident în urma căruia prietena sa a decedat este arestat preventiv într-un dosar de trafic de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Instanța a reținut că era cunoscut drept „un distribuitor important de substanțe psihoactive.

Tudor Cîrje este antrenor de fitness. FOTO: Arhivă personală
Tudor Cîrje este antrenor de fitness. FOTO: Arhivă personală

44 de kilograme de droguri au găsit procurorii DIICOT într-un autoturism săptămâna trecută (26 kg de canabis și 18 kg de substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive - 3CMC).

De asemenea, în urma a opt percheziții domiciliare efectuate în cauză, polițiștii au descoperit și ridicat aproximativ 1,7 kg de canabis,  342.650 de lei, 4.165 de euro, precum și alte bunuri de interes în cauză.

Trei bărbați au fost arestați: Tudor Cîrje, șoferul care a produs, în 2019, accidentul în care a murit studenta Gabriela Ripan, Adrian Groșan și Emil Horea Popa. Primul dintre aceștia a fost depistat în flagrant delict după ce ar fi comercializat aproximativ 800 de grame de substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive (3-CMC), susțin procurorii DIICOT:

Cunoscut pentru un accident oribil

„Adevărul” a analizat decizia judecătorilor de a-i aresta preventiv pe cei trei.

Tudor Cîrje este cunoscut în Cluj-Napoca, după ce a provocat, în 2019, un accident tragic în urma căruia a murit prietena sa, studenta Gabriela Ripan, aflată pe scaunul din dreapta al autoturismului Mercedes condusă de tânăr. În 2021, el a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru ucidere din culpă. Familia victimei a făcut apel, iar cauza se judecă la Curtea de Apel Cluj, iar până la existența unei hotărâri definitive, Cîrje este judecat în libertate.

În 2019, Cîrje a pierdut controlul asupra volanului, din cauza vitezei excesive, și mașina a intrat într-un stâlp. Impactul a fost atât de puternic încât, tânărul de 19 ani a fost proiectat la zeci de metri de mașină, iar Gabriela Ripan a murit pe loc.

Medicii i-au amputat lui Cîrje un picior în urma accidentului. Din primele analize efectuate după accident, s-a constatat că șoferul era sub influența substanțelor psihoactive, dar apoi, în urma unei expertize IML, s-a constatat că, de fapt, rezultatele testelor au fost negative. Ancheta a stabilit cu acesta rula cu peste 150 de km/h pe oră pe un carosabil umed și parțial înghețat. 

Cîrje a făcut zob mașina prietenei sale.
Cîrje a făcut zob mașina prietenei sale.

„Cunoscut ca un distribiuitor important de substanțe psihoactive”

Tribunalul Cluj a reținut, zilele trecute, că Tudor Cîrje este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și conducerea unui autovehicul cu permisul suspendat.

Procurorii au susținut că Tudor Cîrje „în intervalul cuprins între vara anului 2022 – luna aprilie 2023, fără a se putea cu exactitate data, în baza înțelegerii avute cu numiții Adrian Groșan și Emil Horea Popa ar fi procurat, manipulat, transportat și distribuit pe piața de consumatori, substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive care conțin compuși ce fac parte din clasa catinonelor sintetice cum ar fi compusul 3-CMC (3-chloromethcathinone), mai multor persoane”.

În plus, în data de 06 aprilie, Cîrje a fost suprins conducând un autoturism pe o stradă din Cluj-Napoca, având suspendat dreptul de a conduce.

Instanța a reținut că „inculpatul era cunoscut ca  un distribuitor important de substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive. De asemenea vom lua în considerare aspectul că probele de la dosar relevă că inculpatul ar fi acționat cu multă precauție, intrând în contact doar cu alți dealeri de asemenea substanțe, iar nu cu consumatori”.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a avut în vedere aspectul că  Tudor Cîrje este  în prezent cercetat și pentru infracțiunea de conducere pe drumurile publice în condițiile în care permisul i-a fost suspendat, precum și pentru infracțiunea de ucidere din culpă  pentru care este condamnat  în primă instanță.

„S-a ținut cont și de aspectul că inculpatul, după condamnarea sa  în primă instanță pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă a luat în calcul posibilitatea sustragerii de la procedurile ce se află încă în derulare  împotriva sa” - se mai arată în motivarea instanței.

Judecătorii au amintit și faptul că sumele găsite acasă la el exced venitului pe care acesta l-ar putea avea din jobul său - antrenor de fitness: „se va ţine seama de faptul că inculpatul ar fi urmărit obținerea unui profit material prin fapta săvârșită,  în condițiile în care asupra sa a fost descoperită o sumă importantă de bani. Chiar dacă inculpatul desfăşoară o activitate lucrativă, fiind antrenor personal de fitness, aceste sume exced unor venituri rezultate din desfăşurarea unei asemenea activităţi.”

Deținea 1,7 kilograme de cannabis

Emil Horea Popa este cercetat  pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.

Procurorii susțin că la data de 6 aprilie, acesta ar fi deținut fără drept în vederea comercializării la locuința sa din Cluj-Napoca, un număr de 8 pungi care conțineau peste 1,7 kilograme de canabis.

Gravitatea acuzaţiilor aduse inculpatului este determinată de împrejurările concrete în care ar fi fost săvârșită infracţiunea, și anume cantitatea de  droguri de risc deținută și anume peste 1 kilogram și jumătate de canabis. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a avut în vedere şi  împrejurarea că inculpatul ar fi urmărit obținerea unui profit material substanțial prin fapta săvârșită, în condițiile în care  la locuința inculpatului, a fost descoperită o sumă importantă de bani”, a reținut instanța.

„Nu au fost descoperite toate persoanele implicate”

Celălalt inculpat, Adrian Groșan a fost acuzat că „fără a deţine autorizaţia prealabilă emisă de ANSVSA, în intervalul cuprins între vara anului 2022 – luna aprilie 2023, fără a se putea cu exactitate data, ar fi procurat și pus în vânzare prin intermediul numitului C. T. Ș. pe piața de consumatori, substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive care conțin compuși ce fac parte din clasa catinonelor sintetice cum ar fi compusul 3-CMC”. 

Procurorii susțin că în  cursul anului 2023, Groșan ar fi procurat și efectuat operațiuni cu privire la cantitatea de 1,7 kilograme canabis găsită la Emil Horea Popa.

În concluzie, Instanța a decis că în cazul tuturor celor trei inculpaţi, nu este posibilă luarea în considerare a unei alte măsuri preventive mai uşoare, „deoarece până în momentul de faţă apreciem că nu a fost devoalată întreaga activitatea infracţională desfăşurată de către inculpat şi nu au fost descoperite toate peroanele implicate în această activitate.”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite