Șpagă-n miei pentru lupul paznic la oi: șeful de la Inspecția Rutieră administra firma de transporturi a socrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Durlea, șeful ISCTR Cluj, este acuzat că, deși avea atribuții de control asupra firmelor de transporturi, el administra compania de transporturi a socrului său. Pe de altă parte, este acuzat că ar fi luat mită doi miei pentru a numi în funcție un șef de inspectorat județean.

Bogdan Durlea (sus) şi Cristin Ţepele(jos), şefi în cadrul ISCTR Cluj, au fost încătuşaţi de DNA.
Bogdan Durlea (sus) şi Cristin Ţepele(jos), şefi în cadrul ISCTR Cluj, au fost încătuşaţi de DNA.

Bogdan Durlea, șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Cluj IT 4 a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în 5 octombrie pentru luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

„Adevărul” a aflat, consultând decizia Tribunalului Cluj, în care se aproba cererea DNA de arestare preventivă a lui Durlea că acesta este acuzat, printre altele, că a luat mită doi miei.

Instanța a explicat faptul că în calitate de inspector șef al Inspectoratului Teritorial 4 (IT 4), Durlea a numit un inspector coordonator într-unul dintre județele subordonate de la care ar fi primit șpagă doi miei. Bogdan Durlea avea în subordine județele Cluj, Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Ar fi luat mită doi miei

„De asemenea, în fata judecătorului de drepturi și libertăti inculpatul Durlea a recunoscut faptul că a primit cei doi miei de la numitul Ţ., dar nu cu titlu de folos necuvenit, ci ca si cadou, prin prisma relației mai vechi de amiciție care ar exista intre cei doi, la rândul său inculpatul făcându-i cadouri susnumitului care s-au concretizat în sticle de băutură, aspecte care nu pot fi reținute, în contextul argumentelor deja prezentate”, susține instanța clujeană.

Instanța subliniază că funcția de inspector coordonator județean la ISCTR este foarte importantă, deoarece acesta stabileşte zonele în care vor acţiona inspectorii, componenţa echipajelor, firmele care vor fi controlate etc.

Durlea nu a negat în fața judecătorului că ar avea atribuții de a propune numirea unor inspectori coordonatori în judetele subordonate, dar a precizat că aceasta reprezintă „doar o formalitate”, numirea putându-se face la propunerea sa sau nu. El a dat exemplul inspectorului coordonator din județul Bihor, care a fost numit în funcție fără ca el să-l propună. „Propunerea era doar în sensul consultării, însă decizia aparține exclusiv inspectorului șef (la nivel național al ISCTR-nr), a relatat inculpatul”, se arată în motivarea instanței.

Corupție generalizată în ISCTR

Afirmațiile făcute de o sursă din ISCTR pentru „Adevărul”, conform cărora, în cadrul instituției mita este generalizată, au fost confirmate de instanță: „(...) probele administrate până în prezent în cauză au mai relevat faptul că cei mai mulţi dintre inspectori ar proteja anumiţi operatori economici, prin neluarea măsurilor legale faţă de aceştia sau prin anunţarea controalelor care urmează să aibă loc, de altfel în prezentul dosar cercetările privind comiterea unor astfel de fapte penale vizând un număr ridicat de inspectori din cadrul inspectoratelor teritoriale”.

În acest context apare și o altă infracțiune de care este acuzat Durlea, anume că ar fi transmis informaţii privind controalele ITRSV către diferite firme de transporturi, în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Aceste informații au o valoare foarte mare pentru firmele din domeniu, având în vedere că, subliniază instanța, inspectorii ISCTR pot aplica de la amenzi care se pot ridica la suma de 12.000 lei pentru o singură abatere, până la retragerea licenţei de funcţionare.

Lupul, paznic la miei

Durlea mai e acuzat că deși era șeful instituției care ar trebui să controleze firmele de transport din regiune, el efectua activități ce țin de administrarea unei firme de transport. Mai exact este vorba despre compania care aparține socrului său, Nuțu Fonta, care a obținut în 2012 un mandat de parlamentar PP-DD. Ulterior acesta a ajuns în UNPR și a ajuns să aibă o relație bună cu președintele partidului, Gabriel Oprea, care i-a fost naș de căsătorie lui Durlea. Apoi, Fonta s-a înscris în PMP.

Instanța a reținut că șeful IT 4 a realizat direct sau prin interpuşi, operaţiuni comerciale concrete pentru firma socrului, cum ar fi încheierea de contracte sau emiterea de facturi. „Toate aceste operatiuni comerciale concrete pe care inculpatul le-ar fi realizat exced unui simplu ajutor pe care inculpatul l-ar fi acordat socrului său”, arată judecătorii.

Instanța a concluzionat că inculpatul, în calitate de inspector şef al IT 4 din cadrul ISCTR, nu putea desfăşura activităţi în cadrul unor societăţi comerciale, mai ales în cadrul unora care ar activa în domeniul transportului rutier, cu privire la care este direct implicat, prin prisma atribuţiilor de serviciu.

Alături de Durlea a fost arestat și șeful ISCTR Bihor, Cristin Țepele. În motivarea instanței se arată că acesta a pretins și primit trei camioane de pietriș, în valoare de aproape 3.000 de lei și 20.000 de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite