Bogdan Durlea, șeful Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier Cluj IT 4, ridicat de DNA SURSE
0Bogdan Durlea, șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Cluj IT 4, a fost ridicat de DNA într-un dosar în care este suspectat de luare de mită și divulgare de informații nedestinate publicității, au declarat surse judiciare pentru Adevărul.
Mai exact, acesta ar fi anunțat transportatorii despre controalele efectuate de instituția pe care o conducea, spun sursele citate.
Procurorii DNA Cluj și ofițerii Direcției General Anticorupție (DGA) au făcut 24 de percheziții, inclusiv la sediul inspectoratului și la domiciliul lui Durlea.
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2023, în legătură cu protecția asigurată unor firme de transport. În cursul zilei de 04 octombrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în 24 de locații, situate pe raza județelor Cluj, Maramureș, Bistrița - Năsăud, Sălaj, Bihor și Alba, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție", a transmis DNA
Durlea ar fi finul fostului ministru Gabriel Oprea.
Conform presei locale, Bogdan Durlea este în funcție din noiembrie 2021, când a fost numit de Dan Vîlceanu, care la acel moment era ministrul interimar la Transporturi. Înainte cu două luni, Durlea fusese revocat.
Atribuțiile Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier
Potrivit informațiilor publice, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - I.S.C.T.R. este organismul tehnic permanent specializat în subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, asigurând la nivel naţional inspecţia şi controlul respectării reglementărilor naţionale şi internaţionale în domeniul transporturilor rutiere, privind, în principal:
- condiţiile de efectuare a activităţilor de transport rutier, a activităţilor conexe transportului rutier şi a activităţii de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere;
- siguranţa transporturilor rutiere şi protecţia mediului;
- starea tehnică a vehiculelor rutiere;
- masele şi/sau dimensiunile maxime admise pe drumurile publice şi masele totale maxime autorizate;
- tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Instituția este împărțită în opt inspectorate teritoriale, cel pe care îl conduce Durlea, numărul 4, având în aria de competență județele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.