Slujbe în limba română în inima Africii. „Să ajutăm oamenii fără a aștepta să se boteze ortodox” | VIDEO

0
Publicat:

În inima Africii există preoți care slujesc și în limba română. La Buramata, mitropolitul Inochentie de Rwanda și Burundi mobilizează lumea și încearcă să ajute sute de copii și oameni sărmani din zonă.

Andre Kayombo, protopsalt din Congo
Andre Kayombo, protopsalt din Congo

Una dintre cele mai sărace țări ale lumi, Burundi, se confruntă cu o criză umanitară permanentă. Lipsa apei potabile și a terenurilor propice pentru culturile agricole face ca cea mai mare parte a populației să se confrunte cu o foamete cruntă.

Misiunile umanitare din Occident și nu numai nu pot deocamdată decât să îndulcească suferințele acestor oameni. Învățământul și sănătatea, la fel ca infrastructura, sunt în mare suferință, iar cei mai afectați sunt copiii și vârstnicii.

În prima linie a luptei contra sărăciei

Printre cei care încearcă să ajute și o fac într-o bună măsură sunt și reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Burundi și Rwanda. La fel ca preoții romano-catolici, care au și ei misiuni umanitare și răspândesc cuvântul Bibliei, preoții ortodocși sunt în prima linie a luptei împotriva sărăciei. Iar o misiune aparte a lor o reprezintă alfabetizarea, într-o țară în care rata celor care nu au urmat nici măcar o zi de școală este imensă.

Știri de Cluj scrie că la Buramata, mitropolitul Inochentie de Rwanda și Burundi a adunat în jurul bisericii comunitatea locală, încercând prin acest gest să ofere, în primul rând protecție sutelor de copii din zonă, iar prin acțiunile sale încearcă să rezolve problemele cele mai mari ale comunității, apa potabilă, hrana și îmbrăcămintea pentru cei săraci.

Același lucru se întâmplă în Congo, unde Andre Kayombo, protopsalt din această țară, ține slujbe și în limba română.

„Este foarte bine să facem acțiuni sociale, dar trebuie să fim foarte, foarte atenți: ne putem concentra pe problemele sociale și am putea uita de cele spirituale. Așadar, trebuie să le combinăm pe amândouă: să facem cele duhovnicești, dar să ne ocupăm și de problemele sociale. Rugăciunea noastră este să ajutăm oamenii fără a aștepta ca ei să se boteze ortodox. Altfel, se vor simți înșelați” spune mitropolitul Inochentie.

Apropiat de România și de români, el a fost în mai multe rânduri în țară, iar anual participă la pelerinajele de la Mănăstirea Nicula, din județul „Ajutând un singur copil, ajuți o comunitate întreagă.” Așa spune și crede acest părinte care organizează de două ori pe an o tabără unde primește, vreme de două săptămâni, 1.000 de copii din zonă, pe care încearcă să îi educe, să-i îmbrace și în primul rând să îi hrănească. Misiunea sa este extrem de grea și tocmai de aceea este ajutat de voluntari și de către clerul ortodox din Burundi.

Ajutoare pentru 1.000 de copii 

La început de noiembrie, fundația unei cunoscute companii din România a reușit să le trimită tuturor celor 1.000 de copii participanți în tabăra mitropolitului Inochentie câte un tricou, într-o încercare de a deschide un drum al generozității și umanității, un drum care trece prin fiecare dintre noi, indiferent de rasă, naționalitate sau convingere religioasă. Fundația Komoder s-a fondat recent, în 2021, desfășurând în această perioadă 6 proiecte umanitare pentru ajutorarea tinerilor cu nevoi sau tinerilor afectați de boli cronice.

De asemenea, Asociația „Hristos în Africa” derulează permanent activități umanitare și logistice pentru ajutorarea copiilor africani. Pe site-ul hristosinafrica.org oricine poate descoperi poveștile incredibile ale acestor oameni și destinul care ne aduce uneori, inexplicabil, unii lângă ceilalți în momentele cele mai grele. Și tot aici românii pot să ajute redirecționând cei 3,5% din impozitul anual pe venit către Asociația „Hristos în Africa”.

Există și alți români care se implică și ajută în diverse moduri comunitățile sărace din țările africane. Este și cazul Claudiei Bauer Ölert, care ajută începând din anul 2017 copiii orfani din Uganda. „Adevărul” a relatat povestea Claudiei, o antreprenoare care a construit în Uganda o casă pentru copiii orfani, o şcoală și o grădină, iar în paralel a reușit să sensibilizeze numeroși români și străini care au început să se implice și ei în aceste acțiuni de ajutorare.

De aesmenea, „Adevărul” a scris și despre Flaviu Curelariu, un tânăr antreprenor din Londra, care ajută mai multe comunități sărace din țări ca Mozambic, Uganda și Pakistan. Banii trimiși de Flaviu au fost folosiți pentru proiecte menite să asigure apa potabilă în locuri în care chiar și un pahar cu apă poate fi considerat un lux.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite