Salina Turda, cel mai bun proiect turistic al anului 2012, prinsă într-un scandal politic demn de Caragiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salina Turda a fost realizată cu o investiţie europeană de 5,8 milioane de euro. FOTO: Adevărul
Salina Turda a fost realizată cu o investiţie europeană de 5,8 milioane de euro. FOTO: Adevărul

Salina Turda, cel mai bun proiect de turism în 2012, a devenit scena unui scandal demn de Caragiale sub conducerea coaliţiei USL-PPDD. Directorul instituţiei şi tatăl viceprimarului PPDD-ist, Vasile Nemeş, nu vrea să dea raportul nimănui despre activitatea sa, nici măcar colegului de coaliţie, preşedintele Consiliului de Administraţie, Robert Cojan (PSD), pe care nu-l suportă. Ultimul a demisionat, iar acum primarul cere şi demisia lui Nemeş.

Primarul Turzii, Tudor Ştefănie (PDL), a cerut consilierilor locali  ca în şedinţa din 28 noiembrie, să voteze demiterea conducerii SC Turda Salina Durgău SA, care a fost desemnată în  primăvară  de coaliţia majoritară USL-PPDD. La conducere a fost pus Vasile Nemeş, care e şi tatăl viceprimarului PPDD, Lucian Nemeş. Edilul a susţinut că noua conducere “a transformat un obiectiv aflat pe un trend ascendent şi cu profit (anul trecut salina a avut profit de peste 1 milion de lei-nr) într-o societate comercială care nu face altceva decât să cheltuie fără a reinvesti”. Conducerea este acuzată şi de lipsă de transparenţă, întrucât nu a respectat obligaţiile stabilite în contractul de mandat încheiat cu Consiliul Local (care este proprietarul salinei, firma fiind administrator) de a prezenta procesele verbale ale şedinţelor Consiliului de Administraţie. De asemenea, directorul Nemeş (fost primar al Turzii şi fost director de bancă) este acuzat că nu a depus nici raportul după 6 luni de activitate. Rezultatul acestei stări de fapt este, conform primarului, întârzierea nepermisă a deschiderii unui bazin de înot realizat de Compania Naţională de Investiţii şi a unui centru SPA. Ambele obiective aflate în administarea salinei trebuiau inaugurate în primăvară. 

“Pietrele de moară” ale Salinei

Directorul Salinei, Vasile Nemeş, spune că solicitările primarului Turzii, Tudor Ştefănie, care se află acum în minoritate în Consiliul Local, sunt doar atacuri politice. “Bazinul de înot şi centrul SPA sunt două pietre de moară pentru salină, dar asta nu înseamnă că salina nu e pe profit. Bazinul de înot a fost deschis, deşi mai sunt o serie de probleme cauzate de constructor – investiţia a fost făcută prin Compania Naţională de Investiţii – care cred că se vor rezolva. Centrul SPA s-a construit pe un credit de 9 milioane de lei luat de vechea conducere. Firma de construcţii trebuia să-l predea în primăravă, dar abia acum au predat şi suntem în curs de a face recepţia”, a precizat directorul. Legat de transparenţă, directorul spune că va trimite raport numai dacă îi vac ere Consiliul Local. 

Explicaţii demne de Caragiale 

Criticile aduse din partea opoziţiei sunt oarecum normale, însă probleme au sesizat colegii din coaliţia USL-PPDD. Astfel, pe 4 noiembrie, preşedintele Consiliului de Administaţie (CA) al SC Turda Salina Durgău SA, Robert Cojan (PSD) şi-a dat demisia. “Au fost mai multe motive, unul dintre ele fiind lipsa de comunicare. În contractul de mandat, ne-am obligat să trimitem semestrial la Consiliul local copii după procesele verbale ale şedinţelor CA, dar nu s-a vrut acest lucru. Dacă s-a refuzat îndeplinirea unei simple obligaţii ca aceasta, eu mi-am pus problema dacă nu cumva materialele prezentate în CA nu sunt incomplete sau denaturate”, a susţinut Cojan. El a arătat că a sesizat consilierii locali în legătură cu aceste probleme şi a încercat să rezolve intern aceste probleme, dar “la un moment-dat m-am săturat”. Preşedintele PSD Turda, liderul coaliţiei USL-PPDD, ne-a dat o explicaţie demnă de Caragiale: “Dacă într-o familie, soţia aduce în casă un prieten de facultate, acesta vine cu soţia lui, care îşi mai aduce o prietenă. Şi toţi locuiesc în aceeaşi casă. La Turda s-a făcut un concubinaj politic mai atipic faţă de alte zone, USL mergând cu PPDD-ul. E un protocol la nivel judeţean care să zicem că funcţionează. Persoanele au orgolii. Au fost schimb de replici între persoane care au mai mult sau mai puţin legătură cu politica, a fost o polemică personală”. Nu ştim cine este prietenul din facultate în această ecuaţie, însă este trist că această coaliţie USL-PPDD, care are majoritate în Consiliul Local Turda, nu se poate pune la masă şi să-şi rezolve problemele personale, lăsând salina la o parte. 

Investiţide de 5,8 milioane de euro 

Proiectul de amenajare a Salinei Turda şi a Lacurilor Sărate din zona Durgău a câştigat premiul de cel mai bun proiect turistic din România, la Concursul Naţional de Proiecte „Cele bune să se-adune", ediţia 2012, organizat de Revista Română de Administraţie Publică Locală. Investiţia în salină a fost de 5,8 milioane de euro, din care 63% au fost fonduri europene iar diferenţa fiind asigurată de Consilul local Turda şi Consiliul Judeţean Cluj.Numărul de vizitatori în 2012 a fost de 359.082 de vizitatori plătitori şi 2.308 persoane care au avut gratuitate. Peste 50% din totalul vizitatorilor au fost străini veniţi, în special, din Europa. Profit pe 2012, 1,3 milioane de lei.  

citeşte şi 

FOTO Frumuseţile neştiute ale Clujului. Bonus: o călătorie spre centrul pământului

VIDEO Salina Turda, unul dintre brandurile Clujului, va fi nelipsită de la standurile turistice ale României în străinătate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite