„S-a experimentat pe oameni”. Acuzaţii grave la adresa transplanturilor de pancreas coordonate de Mihai Lucan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Mihai Lucan. FOTO: Remus Florescu
Fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Mihai Lucan. FOTO: Remus Florescu

La Institutul Transplant Renal din Cluj (ICUTR), coordonat de medicul Mihai Lucan, s-ar fi efectuat operaţii de transplant de pancreas direct pe oameni, fără a se experimenta cu animale, aşa cum cer regulile Agenţiei Naţionale de Transplant, spune actualul manager, Silviu Moga.

Printre multele premiere naţionale realizate la Institutul Clinic de  Urologie şi de Transplant Renal din Cluj-Napoca (ICUTR), sub coordonarea medicului Mihai Lucan, cercetat pentru delapidare de DIICOT, s-a numărat şi primul transplant de pancreas din România. 
 

„Primul pacient transplantat a fost un bărbat în vârstă de 34 de ani din Petroşani. Acesta suferea de diabet insulino-dependent de la vârsta de 14 ani, iar din anul 2000 suferea şi de insuficienţă cronică decompensată“, declara în 2004, anul în care s-a făcut operaţia, Mihai Lucan. Intervenţia chirurgicală a fost mai complexă, fiind vorba despre un transplant dublu, de pancreas şi rinichi. 
 

Medic renumit, despre cazul Lucan: „Asistăm la o execuţie publică. Va afecta activitatea de transplant din România”

„Realizarea acestei premiere nu este întâmplătoare, ci se bazează pe experienţa clinică şi pe colaborarea susţinută cu centre de referinţă pentru transplantul internaţional”, declara, atunci, Lucan. La 1 an de la transplantul făcut în premieră de medicul Mihai Lucan, pacientul a murit. Până în 2006, s-au mai efectuat 6 transplanturi de pancreas la Cluj, iar apoi activitatea a fost sistată timp de 8 ani, spunea profesorul Mihai Lucan într-o conferinţă de presă, în 2014. 
 

Medicul nu a explicat de ce au fost oprite operaţiile. Indicii privind această situaţie există în declaraţia făcută după un an, de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu: „Am stat de vorbă cu medicii şi am înţeles că sunt pregătiţi să înceapă, în 2015, transplantul de pancreas“. În perioada următoare s-au efectual nu mai puţin de 15 transplanturi de pancreas la Cluj. 

Concluzia Ministerulului Sănătăţii 

Primele suspiciuni în legătură cu activitatea de transplant de pancreas de la Cluj au apărut în spaţiul public în aprilie 2017, când ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, răspunzând la o interpelare adresată de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, a arătat: „Activitatea de transplant pancreatic derulată la nivelul ICUTR Cluj-Napoca s-a desfăşurat nelegal, având în vedere faptul că nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru unitatea sanitară care a suplimentat activitatea medicală cu activitatea de transplant pancreatic şi nici solicitare în acest sens din partea conducerii ICUTR“. 
 

Prin actul de control au fost stabilite măsuri de intrare în legalitate referitor la activitatea de transplant pancreatic. „O sumedenie de pacienţi transplant pancreatic au decedat. Cu siguranţă se întreabă aparţinătorii, de vreme ce nu a existat autorizaţie pentru acest tip de transplant, dacă nu cumva există temei să aibă suspiciuni că medicii nu erau gata să facă un asemenea transplant“, declara, atunci, Emanuel Ungureanu.   

emanuel ungureanu silviu moga foto cluj

Mangerul ICUTR (al doilea din stânga) a susţinut că regulile Agenţiei Naţionale de Transplant prevedeau ca înainte de a se realiza efectiv transplantul pe oameni, trebuia să existe o activitate bogată de operaţii pe animale. FOTO: Captură video

 

Alba-neagra cu transplantul de pancreas

La câteva zile după acest răspuns al ministrului, Ministerul Sănătăţii s-a răzgândit şi a transmis un comunicat de presă în care arată: „Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca a fost acreditat în vederea activităţii de prelevare şi transplant pancreatic pentru o perioadă de 5 ani prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1384 din data de 15 noiembrie 2013“.  
 

Un asemenea Ordin există într-adevăr şi conferă ICUTR dreptul de a efectual astfel de transplanturi, cu toate că actualul manager al ICUTR susţine că Institutul nu are dotarea de personal şi materială pentru a efectua astfel de transplanturi. 


„Înainte de controlul Ministerului, s-a demarat cererea de acreditare pentru transplant. A venit un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Transplant şi un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj şi au întocmit un raport în care menţionau că în autorizaţia sanitară de funcţionare nu e menţionată activitatea de transplant de pancreas. Cu toate acestea, membrii comisiei au înaintat ministrului Sănătăţii propunerea pentru acreditare şi s-a emis un ordin prin care Institutul e acreditat. Controlul de anul trecut a relevat că noi nu îndeplineam condiţiile pentru activitatea de transplant de pancreas şi, în consecinţă, nu am fi avut dreptul să obţinem acea acreditare“, spune Silviu Moga, actualul manager al ICUTR. 


Acesta precizează că „pentru a face transplant de pancreas e nevoie de o infrastructură specifică, atât în ceea ce priveşte resursele umane, şi aici mă refer la o echipă de specialişti gastroenterologi, cât şi în ceea ce priveşte dotarea materială. Noi la Institut nu am avut şi nici nu avem îndeplinite aceste condiţii“. Ultimul transplant de pancreas s-a realizat la ICUTR în ianuarie 2016, în total la Cluj fiind operate 21 de persoane. „Adevărul“ a întrebat conducerea ICUTR câte dintre aceste persoane mai sunt în viaţă, dar nu a primit un răspuns. 

„S-a experimentat pe oameni“

O altă problemă privind activitatea de transplant de pancreas de la ICUTR este faptul că nu s-au respectat regulile Agenţiei de Transplant. „Practic, cei din Agenţia de Transplant au stabilit reguli de acreditare a clinicilor unde se face transplant pentru a restrânge cât mai mult aria de selecţie a centrelor. Una dintre acestea prevedea ca echipa de transplant să aibă în spate şi o activitate bogată de transplant pe animale. La ICUTR, exista această activitate pe transplant renal, dar nu şi pe pancreas. La pancreas, s-a trecut direct pe pacienţi umani. Practic, s-a experimentat pe oameni“, a susţinut Moga.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susţine că „pentru bani profesorul Lucan era în stare de orice - de exemplu a  făcut primul transplant pancreatic experimental omorând primul pacient. Puţină lume ştie că operaţia s-a făcut fără a se îndeplini condiţiile legale“. 


Ungureanu spune că înainte de a fi efectuate primele operaţii trebuia să se experimenteze, conform regulilor Agenţiei Naţionale de Transplant, pe animale, însă „Lucan, fiind avid de imagine, a început experimentele pe oameni – primii pacienţi au decedat. Scopul era să fie primul care face acest gen de transplant“.

Reacţia unui om din echipa lui Lucan

Medicul anestezist Adrian Bărbos, unul dintre oamenii de bază din echipa lui Lucan, a declarat pentru „Adevărul“ că primul pacient ar fi murit din cauza unei septicemii, la un an de la operaţia, care a fost un succes. „Multe dintre transplanturile de pancreas realizate la ICUTR au fost succese“, a mai spus el, fără a putea preciza câte. Bărbos a mai spus că primul transplant a fost realizat în colaborare cu o echipă din străinătate. Medicul Mihai Lucan nu a putut fi contactat pentru reacţii. 

Citeşte şi

Cum a ajuns Victor Socaciu să primească doi rinichi „dintr-un foc“ la spitalul condus de Mihai Lucan. „Cazul este mai flagrant decât cel al lui Arşinel“

Cazul cutremurător al Adinei, tânăra care a murit fiindcă a fost refuzată cu cinism de Mihai Lucan: „Din păcate, a dat peste un Mengele al medicilor din România“

Cine l-a făcut intangibil pe Dumnezeul Lucan timp de 14 ani

Cine este omul care a declanşat uriaşul scandal de corupţie al medicului Lucan. „Colaborarea dintre noi s-a întrerupt când am aflat că face trafic de organe”

Medicul Mihai Lucan va fi cercetat sub control judiciar. Judecătorii au respins cererea de arestare preventivă

Poveştile cutremurătoare ale pacienţilor medicului Mihai Lucan: „Au rămas şi fără casă, şi cu banii daţi şi cu rinichiul nefuncţional. Fetiţa a şi murit, ulterior“


Calvarul unui pacient umilit de medicul Lucan: „Mi-a spus să nu stau pe linia de tramvai şi să traversez doar pe zebră“

Cine sunt directorii reţinuţi de DIICOT în cazul celebrului urolog Mihai Lucan şi rolul lor în angrenajul fraudării Institutului: „Lucan nu semna nimic”

VIDEO Percheziţii ale DIICOT la locuinţa lui Mihai Lucan, fost şef al Institutului de Urologie din Cluj. Medicul este suspect de delapidare. Prejudiciul: 1 milion de euro 20 decembrie 2017, 07:13 deRemus FlorescuDevino fan Salvează în arhi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite