Roboţii pun gresie, servesc masa şi plantează copaci la Cluj (Video şi galerie foto)
0Clujenii s-au înghesuit să vadă la treabă roboţii construiţi de studenţii informaticieni. Mai mulţi roboţi inteligenţi, programaţi şi concepuţi, spre exemplu, să planteaze copaci sau să pună gresie, au fost prezentaţi duminică la Cluj.
Studenţii clujeni au conceput roboţi care plantează copaci, pună gresie, servesc masa sau curăţă lacurile de PET-uri. Cele opt lucrări au fost prezentate, ieri, în prezenţa a circa 200 de clujeni curioşi. Studenţii au primit note în funcţie de prestanţa roboţilor şi premii constând în telefoanelor mobile de la Nokia sau de la Bechtel.
VEZI AICI GALERIE FOTO
Evenimentul „UBBots 2011: Ziua roboţilor inteligenţi“ este organizat, în fiecare an, de Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai la finalul unui curs opţional în cadrul căruia studenţii din anul III învaţă să facă roboţi. Tinerii împărţiţi în echipe de câte patru au realizat şi anul acesta opt roboţi pe care i-au pus în funcţiune duminică la amiază, spre deliciul celor 200 de clujeni prezenţi în holul Facultăţii de Ştiinţe Economice. Studenţii au primit pentru realizarea roboţilor aparatură care a costat aproximativ 100.000 de lei şi a fost achiziţionată printr-un proiect de cercetare obţinut de universitate. După ce vor primi note pentru ei, roboţeii vor fi demontaţi pentru a fi reinvenţaţi la anul de către alţi tineri.
CITAT: „Mi-ar plăcea tare mult să putem să îi păstrăm, cel puţin pe unii dintre ei, însă nu ne permitem“
Mihai Oltean, conferenţiar la Facultatea de Matematică şi Informatică
Rampă de lansare pentru studenţi
Coordonatorul evenimentului, conferenţiarul doctor Mihai Oltean, care conduce cursul opţional a explicat că, din cauza fondurilor limitate, după ce studenţii vor fi notaţi pentru munca lor, roboţii sunt demontaţi, iar piesele sunt refolosite de studenţii care vor urma opţionalul anii viitori. „Mi-ar plăcea tare mult să putem să îi păstrăm, cel puţin pe unii dintre ei, însă nu ne permitem, deocamdată“, a spus el. Oltean a explicat că evenimentul a crescut mult de la prima ediţie, premiile oferite de sponsori fiind mult mai consistente. Anul acesta, studenţii au fost răsplătiţi pentru multele zile petrecute în laborator cu telefoane HTC Android, Nokia, programe de calculator, dar şi consistente premii în bani. „Prima temă, la prima ediţie, a fost ca studenţii să facă nişte roboţi capabili să îşi găsească drumul afară dintr-un labirint. În ediţiile care au urmat am mers pe soluţii mai practice, precum cele prezentate şi astăzi“, explică Mihai Oltean.
Competiţia a devenit cunoscută, iar ceea ce iniţial era un simplu curs opţional în curricula Facultăţii de Matematică şi Informatică s-a transformat într-o adevărată rampă de lansare pentru unii dintre studenţi. „Au fost studenţi care în urma proiectului prezentat au fost chemaţi la interviuri sau angajaţi de firme de software“, a adăugat Oltean. El a explicat, însă, că prototipurile studenţilor, ca de altfel cele mai multe tipuri de roboţi inteligenţi creaţi până în acest moment în lume, nu pot fi puse efectiv în serviciul comunităţilor, motivul fiind riscul accidentărilor. „Un robot aflat în mulţime se poate ciocni cu cineva, poate cădea, poate accidenta, întrucât, deşi roboţii funcţionează după reguli clar stabilite, oamenii nu sunt la fel de previzibili“, a precizat dascălul.
SweemGreen, robotul care culege gunoaie de pe lac
„La toate proiectele s-a lucrat enorm de mult. Probabil că cele mai reuşite sunt robotul care pune gresie, cel care plantează copaci, robotul care culege pet-uri de pe apă, dar şi robotul poştaş“, a precizat unuş dintre organizatori, Ovidiu Şerban. Roboţelul „SweemGreen“ a fost vedeta acestei ediţii UBBots. Acesta este prototipul unei bărcuţe dotate cu un braţ programat să culeagă PET-uri care plutesc pe un lac. Ştie să identifice obiectele, să se apropie de ele, să oprească la timp astfel încât să nu le lovească sau să le împingă mai departe cu valurile create. Culege PET-urile cu o plasă precum cele de prins fluturi după care, atunci când containerul i se umple, se îndreaptă singur spre doc pentru a fi descărcat. Unele dificultăţi de ordin tehnic şi noutatea unei astfel de idei au făcut din SweemGreen cel mai premiat robot al competiţiei de către sponsori, care au apreciat la acesta complexitatea operaţiunilor efectuate, având în vedere că în lume au fost concepute foarte puţine bărci robot. „Deplasarea pe apă este mult mai dificilă decât cea pe uscat. Ne-a dat mult de furcă până când să programăm robotul să oprească la timp şi la distanţa potrivită. Pentru că pe apă, atunci când barca opreşte, ea continuă să se mişte încă puţin. Am avut probleme şi cu faptul că reflexia apei deruta senzorii“, a explicat Laura Mureşan, care împreună cu Ligia Arghir, Vlad Ciobăncai şi Dan Braşovean au realizat robotul.