Porcul de Crăciun se vinde pe internet, direct din curtea ţăranului
0Pe site-urile de anunţuri au apărut deja primele anunţuri că se vând porci pentru sărbătorile de iarnă. Ţăranii din judeţul Cluj vând, în viu, porcul cu 10 lei kilogramul, iar dacă orăşeanul îl vrea tăiat şi adus acasă, trebuie să scoată vreo 50 de lei în plus din buzunar. Preţurile sunt negociabile în funcţie de câţi porci se cumpără şi cât de departe este acel sat de oraşul cumpărătorului.
Primii clujeni care au postat anunţuri că-şi vând porcii din bătătură sunt cei din comunele Căşeiu, Unguraş, Beliş, Gilău, dar şi din oraşe precum Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii.
Oamenii spun că vând porci în viu la 10 lei kilogramul şi că preţul este unul asemănător cu cel din târgurile de animale din satele judeţului.
„Am opt bucăţi în bătătură care au între 90 şi 110 kilograme. Doi porci am dat dat duminică la cineva de la Dej. Dacă lumea îmi cere porci tăiaţi, atunci taxez şi manopera care e undeva de 50 de lei pentru tăierea şi tranşarea în bucăţi mai mari a porcului“, zice un sătean din comuna Unguraş care şi-a postat anunţ pe un site că vinde porci pentru Crăciun.
Cu alte cuvinte, un porc crescut la ţară, hrănit cu porumb, iarbă şi bostani, cu o greutate de 110 kilograme, tăiat costă 1.150 de lei.
Sacrificat, plus tranşat, 100 lei
Un clujean care stă la marginea oraşului, în partea spre comuna Baciu, spune că anul ăsta e al treilea când îşi vinde porcii pe internet. A avut 13 porci, dar a vândut deja 7 dintre ei.
„Am deja clienţi fideli, oameni care cumpără de la mine. Porcii sunt crescuţi cu porumb, buruieni, nu cu tărâţe şi zer. Ecologici. Lumea care a cumpărat de la mine a fost mulţumită“, zice Dan Muntean Adrian din Cluj-Napoca.
Bărbatul mai specifică în anunţ că oferă şi spaţiu de sacrificare în gospodăria lui. Însă nu-l sacrifică el pentru că, zice clujeanul, îl doare prea tare spatele. Are însă o cunoştintă care e măcelar şi taxează 1 leu pe kilogramul de carne - adică, dacă cumpăraţi un porc care are 100 de kilograme, pentru sacrificat şi tranşat trebuie să scoateţi din buzunar 100 de lei.
Unii sunt sceptici
Un sătean din localitatea clujeană Căşeiu spune că are 7 porci de vândut, toţi ecologici. „E prima dată când pun anunţ pe tocmai.ro. Nu m-a costat nimic, dar eu, dacă mi-aş cumpăra porc, m-aş duce la târg, să-l văd, pentru că îmi dau seama după cum arată animalul dacă a fost hrănit cu porumb şi iarbă. Oricum preţul e la fel cu cel din târguri“, este de părere bărbatul din Căşeiu.
Pe site-urile de anunţuri se vând şi porci vietnamenzi la 13 kilogramul în viu, dar şi porci din rasa Mangaliţa, la acelaşi preţ.
La târgurile de animale din judeţ, kilogramul de carne de porc, în viu, este la 8-9 lei. Inginerul Alexandru Cârlig de la Direcţia pentru Agricultură Cluj spune că, în 2012, kilogramul de carne de porc în viu se vindea cu preţuri cuprinse 7,5 şi 9,5 lei.
Mai puteţi citi: