Partida Romilor dă în judecată Primăria Turda, după incendiul cu şase morţi: „Mor copii din cauza nepăsării!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O casă a ars duminică dimineaţa în Turda. FOTO: ISU CLUJ
O casă a ars duminică dimineaţa în Turda. FOTO: ISU CLUJ

Partida Romilor Pro Europa Cluj a anunţat că va da în judecată Primăria Turda, după incendiul soldat cu şase morţi (doi adulţi şi patru copii), din Turda. Primarul susţine că, de fapt, familia renunţase la o casă socială.

Autorităţile din Cluj au declanşat, duminică dimineaţă, Planul Roşu de Intervenţie, după ce şapte persoane, între care cinci copii, au fost găsite inconştiente într-o locuinţă cuprinsă de flăcări. Un singur băiat de 14 ani avea semne vitale şi a fost transportat la spital în stare gravă, doi adulţi şi patru copii fiind declaraţi decedaţi. Incendiul a izbucnit la o casă de locuit improvizată, situată pe strada Nicolae Teclu, din municipiul Turda. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu a stabilit nici luni cauza incendiului. 

Duminică, Partida Romilor Pro Europa Cluj a anunţat că dă în judecată Primăria Turda, motivând că sute de romi din oraş trăiesc în „condiţii mizere” şi municipalitatea nu face nimic pentru a-i ajuta. Partidul a sugerat că sursa incendiului ar fi sobele improvizate. „Oamenii necăjiţi se încălzesc cu ce au, folosind sobe improvizate. Sute de romi din Turda trăiesc în condiţii mizere. Este o realitate cruntă care ne arată tuturor nepăsarea autorităţilor locale”, se arată într-un comunicat al Partidei Romilor Pro Europa. 

Reprezentanţii partidului acuză municipalitatea că a investit în alte obiective – municipiul Turda fiind primul din ţară care are transport în comun electric – fără însă a rezolva problemele comunităţilor defavorizate. „V-am tot auzit în ultimii ani, cum ne vorbiţi despre  dezvoltare locală,, uitând de miile de familii care  se luptă să supravieţuiască şi care trăiesc ca în Evul Mediu. Tuturor celor care vă bateţi joc de cei mai săraci oameni, să vă fie ruşine, nenorociţilor! Mor copii din cauza nepăsării voastre!”, se arată în comunicatul citat.

Familia ar fi renunţat la o casă socială



În replică, primarul Cristian Matei a susţinut că familia a primit o locuinţă socială în 2019. Totodată, mama a fost sprijinită tot timpul pentru a obţine alocaţii de susţinere a familiei şi venit minim garantat. Tot prin implicarea echipelor Direcţiei de Asistenţă Socială, copiii au fost înscrişi la şcoală. Toate aceste lucruri au fost acceptate de către aceştia pentru o scurtă perioadă de timp, după care mama împreună cu cei mici s-au mutat din proprie iniţiativă în locuinţa privată de pe strada Nicolae Teclu, refuzând orice ajutor din partea autorităţilor, a explicat primarul.

Alex Fechete, care lucrează la un ONG ce se ocupă de comunitatea romă din Pata Rât, a declarat pentru „Adevărul” că situţia cu aceste locuinţe sociale nu este atât de simplă cum pare. „Nu ar trebui să-i blamăm pentru că au renunţat la această locuinţă socială, pentru că sunt situaţii foarte complexe. Unul dintre motivele pentru care se renunţă este că nu se pot plăti chiria şi utilităţile. Apoi, se mai renunţă pentru că nu se găseşte sprijinul care se găsea în comunităţile de unde vin. De exemplu, dacă au de mers la muncă, trebuie să-i ajute cineva cu copiii. În comunităţile din care au plecat puteau apela la vecini, la prieteni. Poate că nu au găsit sprijin în locuinţele sociale. De asemenea, este esenţial ca proiectele de relocare în locuinţele sociale să fie dublate de programe de asistenţă, care să-i ajute cu problemele apărute. Aşa se întâmplă în proiectul ADI ZMC privind relocarea romilor de la Pata Rât. Nu ştiu dacă se întâmplă şi la Turda”. 

Istvan Szakats, activist cu experienţă în proiectele cu comunităţi de romi, susţine că „în munca asta nu dai pur şi simplu o cheie şi pa, deoarece e nevoie de un sistem întreg de servicii care trebuie puse în funcţiune pentru ca să funcţioneze - asistenţă socială şi altele. Dacă astea nu funcţionează, degeaba dai locuinţe sociale”. El a mai spus că trebuie verificat în ce măsură locuinţa socială a fost una care oferea condiţii decente.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Olandezul care a căutat în gunoaie alături de romii de la Pata Rât: „Nu le mai ţin predici. E prea uşor să le vorbeşti frumos şi apoi să-i laşi să moară de foame“

 

Tragedie la Turda: patru copii şi doi adulţi au murit după ce le-a ars casa. Singurul supravieţuitor, un băiat de 14 ani

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite