Mamă de împrumut pentru copiii euronavetiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O profesoară pensionară din Cluj va medita gratuit copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Viorica Azamfirei (68 de ani) a susţinut că a luat această decizie întrucât vrea să se simtă utilă.

S-a dedicat trup şi suflet timp de 28 de ani profesiei de dascăl, pe care a făcut-o cu mare pasiune încă din 1972. Viorica Azamfirei (68 de ani) a fost profesoară de limba franceză, timp de 19 ani, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca.

Cariera de dascăl şi-a încheiat-o, însă, la Şcoala „Ion Creangă” din cartierul clujean Mănăştur, unde şi locuieşte. După pensionare, în 2000, profesoara nu a putut sta deoparte de prima dragoste, catedra.

„Profesorii de matematică, de pildă, au şanse şi după pensionare, dar în rest nu prea e nevoie de profesori de franceză, de exemplu. M-am ocupat o vreme de nepoţeii mei, care acum sunt plecaţi din Cluj, iar nepoata mea cea mare nu mai are nevoie”, a declarat Viorica Azamfirei, care este în acest moment văduvă.

Meditaţii, plimbări şi film

Astfel, clujeanca a luat de curând hotărârea să se ofere voluntar, fără să perceapă niciun fel de taxe, să mediteze copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Nu vrea bani, ci îşi doreşte doar să se facă utilă, după cum ea însăşi declară.

„Am luat această decizie dintr-o motivaţie psihologică. Vreau să mă simt utilă. Aş vrea să mă ocup de copii mici, de gimnaziu, până în clasa a VI-a, pentru că după această vârstă e destul de târziu să mai recuperezi timpul pierdut departe de părinţi. Sunt dispusă să mă ocup şi de copii îndelung internaţi în spitale”,  spune clujeanca.

Potrivit Vioricăi, pentru o educaţie adecvată a copiilor, părinţii trebuie să facă mai mult decât să le asigure siguranţa materială: „Dacă le trimit bani, mâncare şi haine cred că cu asta s-a terminat. Aceşti copii au, însă, nevoie de mult mai mult. Cu asta, eventual, îi strici mai tare”.

Profesoara este dispusă să se ocupe, împreună cu cei mici, de lecţiile acestora, să-i mediteze la limba franceză şi limba română, specializările acesteia, dar chiar şi să-i scoată la un film, în limita unui „buget modest”, de pensionară.

„Părinţii clujeni” îi sar în ajutor


Viorica Azamfirei susţine că a fost motivată în demersul ei de vizita pe care a făcut-o în 2005 în Canada, când a participat la un concert de operă.

„Acolo am văzut un tânăr cu dizabilităţi, cu o faţă extrem de zâmbitoare. În imediata apropiere am zărit-o pe doamna care îl îngrijea. Am fost atât de impresionată că mai există oameni atât de dedicaţi. Din păcate, în România, ideea de voluntariat nu este foarte bine implementată în conştiinţa oamenilor”, mai spune clujeanca.

Reprezentanţii Fundaţiei „Părinţi Clujeni” au îmbrăţişat iniţiativa profesoarei şi susţin că, dacă este necesar, Viorica Azamfirei va primi sprijin din partea acestora.

„Aceşti copii au nevoie în primul rând de afecţiune.Este foarte bine că mai există oameni care mai cred în ceea ce fac. Dacă va fi vorba de mai mulţi copii, noi o putem ajuta cu resursele de care dispunem, de pildă să-i punem la dispoziţie un spaţiu”, a declarat Cristina Grigore, directorul executiv al Fundaţiei „Părinţi Clujeni”.

Aceasta a precizat că iniţiativa este cu atât mai lăudabilă, cu cât limba franceză  „a avut parte de un regres în ultima perioadă, comparativ cu limbi precum germana”.

„Dacă le trimit bani, mâncare şi haine cred că cu asta s-a terminat. Aceşti copii au, însă, nevoie de mult mai mult. Cu asta, eventual, îi strici mai tare”.

Copii clujeni, cu părinţi în străinătate
Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, la nivelul judeţului în 2011 au fost înregistraţi 424 de copii a coror ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate, un număr de 328 de familii. De asemenea, în judeţul Cluj există 1305 copii, care au unul dintre părinţi plecaţi în străinătate, dintr-un număr de 1098 de familii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite