Magia sparanghelului dispare. Germania pierde muncitorii români şi polonezi. Soluţia nemţilor
0Recolta de sparanghel din Germania a fost asigurată în ultimii ani de români şi de polonezi, însă acum lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Românii au dus până acum greul, dar acum sunt din ce în ce mai puţin tentaţi să lucreze pe salariul minim în Germania.
Sezonierii români şi cei polonezi au trudit ani la rând pe câmpurile agricole din Germania, dar greul a căzut în special pe primii dintre ei. În timp ce polonezii se ocupau mai ales de partea de logistică, românii făceau munca cea mai grea, fizică.
Acum, lucrurile tind să se schimbe, informează publicaţia Tagesschau.de.
Nemţii dau exemplul lui Christof Kamedulski, un polonez care spune că nu mai este tentat să muncească în Germania. Dar, adaugă el, acum 20 de ani, situaţia economică din Polonia era cu mult mai dificilă, iar din cauza lipsei banilor a fost nevoit să se angajeze culegător de sparanghel în Germania.
Românii duc greu, iar polonezii fac muncile mai uşoare
Pentru polonezi, situaţia s-a îmbunătăţit - inclusiv în fermele locale de sparanghel. „Noi ne ocupăm de partea de logistică”, spune Kamedulski, care a devenit maistru permanent.
Astfel, munca grea pe câmp a fost făcută în ultimii ani români. Dar cât timp vor mai fi dispuşi românii să ducă greul? Aceasta e întrebarea care îi îngrijorează pe cultivatorii de sparanghel precum Jürgen Jakobs. Iar răspunsul oferit de Jakobs nu are darul de a fi liniştitor pentru ei.
„Nu mai suntem un angajator atrăgător pentru români”, admite preşedintele asociaţiei fermierilor de sparanghel din Germania de Est. Pentru că Jakobs şi ceilalţi fermieri germani nu pot să plătească mai mult decât salariul minim de 9,50 euro pe oră, bani impozabili. De aceea, el vrea să încerce cu 25 de muncitori din Georgia în acest sezon.
Însă dacă iniţial s-a vorbit că pe câmpurile de sparanghel din Germania vor lucra din acest sezon 500 de georgieni, numărul lor va fi în realitate cu mult mai mare.
Zeci de mii de georgieni aşteaptă un singur semn
Acelaşi Jürgen Jakobs relatează că vor veni cel puţin 5.000 de muncitori sezonieri din Georgia, iar numărul lor ar putea fi cu mult mai mare. Peste 80.000 de georgieni s-au înregistrat pe liste speciale şi sunt gata în orice moment să se urce în avioane şi să ia drumul Germaniei. Există în acest sens deja un proiect-pilot al Agenţiei Federale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Autoritatea se ocupă de contractele de muncă şi de asigurarea deplasării muncitorilor.
Însă până când georgienii vor păşi pe câmpurile germane, românii, mult mai puţin numeroşi ca în alte dăţi, continuă să ducă greul. Deşi s-a încercat şi aducerea unor albanezi, sârbi sau kosovari pentru a rezolva deficitul forţei de muncă, aceştia nu se înghesuie să vină la muncă în Germania.
Iar când vine vorba despre atragerea nemţilor spre muncile agricole, Jakobs şi ceilalţi fermieri spun că toate încercările de până acum de angaja cetăţeni germani la recoltarea sparanghelului au eşuat. Acest lucru este confirmat şi de către maistrul său polonez, care explică situaţia într-o singur propoziţie: „Nemţilor le lipseşte experienţa muncii la câmp.”
Dacă sezonul pe câmpurile de sparanghel începe chiar în aprilie, în acest moment sunt aşteptaţi câţiva polonezi care urmează să ajungă în această primăvară. Ei vor conduce tractoarele, iar munca grea va fi făcută de puţinii români care au ajuns deja aici şi de georgienii care sunt aşteptaţi.
De altfel, câteva femei din România lucrează deja pe câmpurile din jurul Berlinului şi pun plante tinere de sparanghel în solul regiunii Brandenburg. După Paşte sunt aşteptaţi alţi 300 de români, însă a apărut o nouă problemă care ar putea face ca aceştia să nu mai ajungă în Germania. Ungaria şi-a închis graniţele, iar fermierii germani nu mai sunt dispuşi să le plătească românilor biletele de avion.
Nemţii se plâng acum că pandemia a făcut ca toate cheltuielile cu muncitorii sezonieri să crească. Jakobs este printre fermierii care plăteşte cu 500 de euro în plus pentru fiecare muncitor, ca parte a unor măsuri prin care se încearcă prevenirea apariţiei unor noi focare de Covid la fermele germane. Însă nici el nu mai este dispus să plătească biletele de avion ale românilor.
Soluţia există însă şi este la îndemână. Zecile de mii de muncitori sezonieri din Georgia sunt gata să-şi achite singuri toate cheltuielile, inclusiv cele care ţin de zbor, aşa că nemţii pot să respire uşuraţi.
Vă mai recomandăm şi: