Lavinia Grama a şocat la Expoziţia UAD printr-o lucrare ce redă un act sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra absolventă a secţiei foto-video din cadrul Universităţii de Artă şi Design a surprins publicul la expoziţia de final, cu o lucrare ce repoduce un act sexual între doi tineri.

Lângă cele cinci fotografii de un metru, ce şochează la prima vedere, o etichetă cu scris mărunt prezintă numele artistei: Lavinia Grama, iar un rând mai jos e mâzgălit numele lucrării: „Instincte”. Peste următorul cuvânt, autoarea a haşurat cu un pix albastru, dar dacă te uiţi atent, încă se vede scrisul iniţial: „primare”. „Am tăiat, pentru a nu înţelege lumea greşit”, se justifică aceasta.
Lucrarea tinerei absolvente a secţiei foto-video atrage privirile ca un magnet. Pe feţele celor care se opresc în faţa imaginilor se citeşte o uşoară pudoare. Lucrarea Laviniei, luată în ansamblu, porneşte de la comparaţia omului cu animalul, mai bine zis cu instinctul primar al acestuia.
„Instinctele primare sunt în codul nostru genetic, dar, datorită evoluţiei sociale, a pudorilor şi a normelor, omul a ajuns să le refuleze. Practic, îţi pierzi identitatea”, vorbeşte tânăra despre lucrarea sa.

Cinci ipostaze

Omul-primitiv, parcă răstignit pe un copac, omul-vânător, cu un iepure în gură, o scenă în care bărbatul şi femeia consumă vânatul, urmată de o alta, în care se consumă un act sexual sălbatic, sunt prezentate succesiv în fotografiile artistei. Seria este încheiată de imaginea instinctului suprem, lupta pentru supravieţuire, marcarea teritoriului între doi bărbaţi.
Protagoniştii pictorialelor sunt studenţi la Actorie, şi au pozat nud într-o pădure sălbatică, la marginea Clujului. „Profesorii au fost foarte încântaţi”, a spus tânăra, la câteva minute după susţinerea lucrării de Licenţă.

Lavinia Grama s-a mutat la Cluj-Napoca în urmă cu trei ani, odată cu admiterea la UAD. Proaspătă absolventă de Contabilitate-Finanţe, jocul cu imaginea a fost întotdeauna o pasiune pentru ea. „Nu a fost uşor să o iau de la zero, dar m-am adaptat din mers”. După trei ani, şi-a chemat familia aici, şi intenţionează să rămână definitiv în capitala Ardealului.

„Televizorul ar trebui interzis”

Printre lucrurile care îi displac se numără televizorul. „Ar trebui interzis”, spune aceasta cu convingere. Totuşi, Lavinia recunoaşte că de aici se inspiră pentru multe dintre lucrările sale. „Am făcut multe animaţii, de exemplu, uitându-mă la Sexy Brăileanca. În acest fel pot să critic ceea ce se consumă”, povesteşte tânăra.
În viitor, Lavinia Grama doreşte să studieze în străinătate, însă deocamdată bugetul nu îi permite acest lucru. „Aici, ciupeşti câte un pic din fiecare materie, dar nu apuci să apofundezi mare lucru”, este părerea artistei despre sistemul de învăţământ autohton.

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere ai despre sexualitatea ce bombardează publicul român, fie că este vorba de reviste sau TV?
Asta arată ce suntem noi, ca popor. Asta vrem, asta cerem şi asta consumăm. Nu am o părere bună despre tabloide în general, dar depinde ce vrei să spui cu nuditatea pe care o prezinţi.

Ce şanse are un tânăr artist în România?
Această perioadă de criză este prielnică artiştilor, deoarece o să găsim foarte multe subiecte legate de critica socială. Practic, noi trăim ceea ce americanii trăiau în anii ’40.

Ce-i place: Să iasă în natură. „Merg peste dealuri, prin apă, aşa, aiurea. Mi-am dat seama că este foarte bine, te simţi eliberat”, spune tânăra.

Ce nu-i place: Reţelele de socializare. „Nu stau pe Facebook, Messenger sau Hi5. Îmi asum asta, poate pierd o oarecare măsură de contact cu ceilalţi, însă cred că este o mare pierdere de timp. Vorbeşti ore în şir, dar în fond nu spui nimic”.

Profil

Născută 12 octombrie 1987, Arad
Familie Necăsătorită
Studii Universitatea de Arte şi Design, Secţia foto-video


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite