FOTO VIDEO Povestea tristă a locomotivelor cu aburi din România: de la „Ferrari“ pe şine la piesă de muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre ultimele locomotive cu aburi din ţară este, de azi, 23 noiembrie, expusă în gara din Cluj FOTO: Florina Pop
Una dintre ultimele locomotive cu aburi din ţară este, de azi, 23 noiembrie, expusă în gara din Cluj FOTO: Florina Pop

Pe o vreme ceţoasă, zeci de oameni de la CFR Cluj s-au adunat să aşeze pe şinele de „onoare“, special făcute, o locomotivă cu aburi, „bătrână“ de 57 de ani. Prindea 80 de kilometri pe oră când era în funcţiune, o viteză bună pentru locomotive, un „Ferrari“ pe şine. De azi, după ce a stat 13 ani în depou, e piesă de muzeu şi poate fi admirată de sute de călători care trec zilnic prin gara clujeană.

Cluj, 23 noiembrie 2013, ora 8.02. Pe prima linie a gării Cluj-Napoca se zăreşte, prin ceaţă, o macara mare, albastră, cu cârlige şi frânghii de metal. Alături, pe beton, cei de la CFR Cluj au amenajat o linie de cale ferată specială pe care să expună o locomotivă cu aburi din 1956, o „surioară“ a celei de pe Valea Vaserului din Maramureş.

Mai mulţi angajaţi de la CFR Cluj se agită când o locomotivă neagră, cu roţi roşii apare pe prima linie şi se apropie de macaraua albastră.
Curioşi să vadă ce se întâmplă, o mână de oameni se apropie de locul cu pricina, deşi au fost puse nişte fâşii de plastic care vor să spună „nu treceţi“.

Însă, doar cei care n-au vrut, n-au trecut.

S-au uitat, au pus întrebări şi s-au dumirit ce se întâmplă. Apoi au scos telefoanele ori aparatele foto şi au început să facă poze.
Fotografii au făcut şi oamenii de la CFR. Pentru aceştia din urmă, care zilnic sunt în preajma ternurilor, un astfel de moment e unul chiar aparte.

Cu locomotiva pe mână

„E frumoasă, nu?“, zice Ioan Tanţă, un bătrân de 66 de ani despre care ai zice, iniţial, că e un vârstnic care n-a avut somn sâmbătă dimineaţa. Asta până îţi arată braţul drept: „Ia uitaţi-vă, am una tatuată pe mâna dreaptă!“, adaugă bărbatul.

cluj

Povesteşte, pentru a nu ştiu câta oară, că şi-a tatuat pe mână ultima locomotivă la care a lucrat. A fost tehnician principal la Uzina Remarul „16 Februarie“ din Cluj, adică un fel de „doctor“ în locomotive şi spune că nu există piuliţă al cărui rost să nu-l ştie dintr-o locomotivă. Ca-ntr-un puzzle uriaş.

Bărbatul, ieşit de vreo 16 ani din sistem, mai zice că a lucrat la recondiţionarea locomotivei expuse de azi în gara clujeană: „Vreo 60 de oameni şi specialişti ai CFR au lucrat la restaurarea ei. După recondiţionare, am făcut prima probă cu ea. Am ţinut să vin azi să o văd“, mărturiseşte bătrânul ceferist.

Va atrage nuntaşi, nu doar turişti

La acest eveniment a venit, de la Braşov, Radu Bellu, un specialist în trenuri, cel care s-a ocupat şi de expunerea altor locomotive piese de epocă în oraşe din ţară precum Oradea, Sinaia, Predeal.

„Regionala de Cale Ferată Cluj trăieşte un moment fericit prin salvarea unui obiect de patrimoniu deosebit de valoros. Am pus în Gara din Cluj-Napoca şi rămâne pe vecie o locomotivă cu aburi care face parte din patrimoniul cultural naţional al României, 150.139.
Au trecut foarte mulţi ani până această locomotivă să ajungă aici. Este restaurată aşa cum o vedeţi şi meritul este al Regionalei CFR Cluj.
Este un obiect care, în scurtă vreme, va avea foarte mulţi musafiri. Şi o să mai vedeţi ceva ce o să placă publicului: foarte mulţi nuntaşi, la fel cum se întâmplă la Oradea, unde vin miri şi din Budapesta. Aşa va fi şi aici“, a declarat încrezător Radu Bellu.

O locomotiva cu aburi a fost pusă pe o şină separată în gara din Cluj

Locomotiva cu aburi din gara clujeană este una dintre ultimele făcute în întregime în ţara noastră. Din anii 60 au apărut deja locomotivele Diesel, iar apoi cele electrice.
Radu Bellu crede că tinerii clujeni vor fi impresionaţi de piesa de muzeu. Potrivit lui, tinerii au fost cei care au anunţat pe reţele de socializare venirea locomotivei la Cluj. Însă, deşi ei au fost cei cu vestea, emoţiile le-au lăsat ceferiştilor care şi-au trăit viaţa lângă aceste locomotive.

„Lângă locomotiva asta vor veni oameni cu o vârstă mai înaintată, vor sta şi vor plânge lângă ea“, zice Bellu.

Un „Ferrari“ pe şine, numai bun pentru turism

Un alt împătimit al trenurilor este Florin Nan, specialist în locomotive al secţiei de reparaţii din cadrul CFR Dej, totodată şi cstodele Muzeului Locomotivelor din Dej. El a adus locomotiva expusă azi în anul 2000, a adus-o pe şine din Gara Dej în depoul CFR Cluj ca să fie restaurată. Din păcate au trebuit să treacă 13 ani până să iasă din depozit, dar şi să-şi piardă „buletinul“, adică acea plăcuţă pe care este scris numărul ei: 150.139. Plăcuţa era din bronz şi într-o zi n-a mai fost de găsit.

Nan crede cu tărie că rostul acestei locomotive ar trebui să rămână pe şine şi să stârnească admiraţia turiştilor, nu să ajungă piesă de muzeu, într-un capăt de linie, în gara din Cluj:

„Această locomotivă este una dintre singurele din ţară care se poate repara cu cheltuieli minime. Ar putea fi folosită cu mare succes la remorcarea unor trenuri turistice. Putem aduce mulţi turişti în ţară care să poată vizita locurile din România, mai ales că noi am utilizat această locomotivă până în anii 2000, la remorcarea unor astfel de trenuri“.

Maşinăria cântăreşte peste 140 de tone şi prindea 80 de kilometri pe oră, o viteză bună pentru o astfel de locomotivă cu aburi, adică era un fel de „Ferrari“ al locomotivelor cu aburi.

„80 de kilometri pe oră este o viteză bună pentru trenurile de marfă. Aceasta a fost o locomotivă destinată, în special, remorcării trenurilor grele de marfă. E o viteză bună şi pentru ziua de azi având în vedere că între Dej şi Cluj se circulă cu 50-70 de kilometri la oră“, adaugă Florin Nan.

400.000 de euro, un cazan de locomotivă

Florin Nan spune că aceste locomotive sunt numai bune de făcut turism şi dă exemplul ungurilor şi al nemţilor care au deja zeci de astfel de locomotive restaurate, funcţionale şi care aduc bani frumoşi la buget. Însă ca să meargă au nevoie de cazane funcţionale.

cluj

Florin Nan s-a interesat în Germania, fiindcă la noi în ţară nu se mai produc, şi a aflat că un astfel de cazan costă 400.000 de euro. „Pentru Ministerul Transporturilor, 400.000 de euro nu e mult comparativ cu banii pe care îi poate aduce din turism o astfel de locomotivă. Ungurii şi nemţii fac bani cu aceste locomotive de epocă, noi de ce nu putem face?“, încheie Nan.

Mai puteţi citi:

Gara din Cluj, una dintre primele din România. Zilnic trec peste 100 de trenuri

Prima locomotivă electrică a CFR a ajuns piesă de muzeu la Dej

Una dintre cele mai vechi locomotive cu abur din ţară, expusă în stradă

Mocăniţa de pe Vaser, obiectivul turistic din România, în acest an

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite