Prima locomotivă electrică a CFR a ajuns piesă de muzeu la Dej

0
0
Prima locomotivă electrică fabricată pentru CFR FOTO: dejeanul.ro
Prima locomotivă electrică fabricată pentru CFR FOTO: dejeanul.ro

Muzeul Locomotivelor din Dej este mai bogat cu trei exponate. Printre ele se numără şi prima locomotivă electrică fabricată pentru Căile Ferate Române. Ineditul muzeul, singurul de acest gen din Transilvania, cuprinde 20 de locomotive.

La Muzeul Locomotivelor din Dej a fost adusă, anul acesta, prima locomotivă electrică fabricată pentru Căile Ferate Române, în urmă cu 40 de ani, într-o uzină din fosta Iugoslavie. A fost utilizată la remorcarea trenurilor de călători şi de marfă cu tonaj mai redus.

Bătrânul exponat a fost adus la Dej din Feteşti, iar drumul a durat aproape o zi.

„Acest tip de locomotivă a fost utilizată la tractarea trenurilor de marfă şi călători de dimensiuni mai reduse. Are o putere de 3400 kW şi poate să ajungă la 120 km/h. Chiar dacă exemplarul adus la Dej a fost scos din uz, este perfect funcţional şi poate oricând concura cu alte “surori” de-ale ei care încă sunt folosite pe Valea Jiului sau între Bucureşti şi Constanţa“, relatează dejeanul.ro.

A doua „achiziţie“ a ineditului muzeu de la Dej este un vagon poştal şi de cărat bagaje, construit în 1917 la Budapesta.  Cu toate că se află la Dej de un an, lucrările de reabilitare a acestui vagon s-au încheiat de curând.

Iar al treilea nou exponat este o de un vagon destinat transportului de zgură, construit în 1908, în Germania, adus de la Bucureşti.

Conducerea acestui muzeu are de gând să amenajeze şi o bibliotecă pe şine, unde curioşii să afle mai multe despre istoria trenurilor din România.

Marea durere a custodelui muzeului este lipsa turismului feroviar în România. „În alte ţări, există un astfel de turism. La noi, din 2000 încoace, nu mai există aşa ceva. Noi pierdem, pentru că potenţial există. Străinii se dau în vânt după aşa ceva. Mai avem locomotive şi vagoane vechi, de la început de secol XX, dar daca agenţiile de turism nu sunt interesate să investească în aşa ceva...", declara, în august 2011, pentru „Adevărul“, Florin Nan, custodele muzeului.

Muzeul Locomotivelor din Depoul Dej poate fi vizitat zilnic, gratuit.

Imagini cu exponatele muzeului, AICI.

Mai puteţi citi:

Una dintre cele mai vechi locomotive cu abur din ţară, expusă în stradă


 

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri