FOTO Unde şi-au petrecut concediile politicienii clujeni: Boc la turci, Nasra în munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poza soţiei lui Emil Boc pe litoralul turcesc a strâns sute de „Like-uri” pe Facebook, în timp ce preşdintele PSD Cluj, Horia Nasra, dă semne că pregăteşte ceva: a vizitat Casa Memorială a lui Crişan din Ribiţa. Parlamentarul Mihai Goţiu îl ameninţă pe Dragnea din Delta Dunării, în timp ce deputatul Adrian Dohotaru aleargă pe plaje poloneze.

Familia primarului clujean, Emil Boc, şi-a petrecut concediul la mare, în Antalya. Edilul nu a „scăpat” nicio poză pe Facebook, dar soţia acestuia - Oana Boc - a postat o fotografie de la malul mării cu comentariul „Toujours la mer”. Cele 500 de „Like”-uri şi duzina de comentarii de genu „Sunteţi minunată!”, „Superbă!”, „Sunteţi fermecătoare precum marea în nemărginirea ei” cu siguranţă că l-au făcut gelos pe Emil Boc, a cărui ultimă fotografie de pe reţeaua de socializare a primit vreo 250 de „Like”-uri.

E drept că pozele îl prezintă pe primar şi câteva cupluri de clujeni aflat la a doua tinereţe, iar în loc de „Toujours la mer” mesajul a fost „La mulţi ani cu sănătate celor 103 cupluri clujene, premiate cu ocazia aniversării a 50 de ani de căsnicie!”. Era inevitabil şi un comentariu de genul: „Nu prea zâmbesc oamenii după 50 de ani de căsătorie?”

image

Mihai Goţiu. FOTO: Arhiva personală/Facebook 

Mihai Goţiu veghează din Deltă 

Senatorul Mihai Goţiu (USR) postează în ultimele zile pe Facebook din Delta Dunării. Ultima postare este adresată premierului şi şefilor celor două camere ale Parlamentului : „TREI FOTOGRAFII DIN DELTĂ PENTRU TUDOREL, LIVIU ŞI CĂLIN: Măi, oamenilor, vă văd chiar şi de aici. Şi vă vede o ţară întreagă şi înţelege, din ce în ce mai clar, ce vreţi să faceţi. Că visaţi să întoarceţi Justiţia în vremea în care pe Palatul Cotroceni cânta cucuveaua. Şi pe când d-na Stănoiu tăia şi spânzura tot ce mişca în front. O să vă spun însă un mic secret. Am verificat ieri şi pot să depun mărturie: există suficient stuf şi trestie în Deltă pentru toţi penalii voştri. Şi vă pot garanta că degeaba trageţi de timp, mai devreme ori mai târziu o să răspundeţi pentru faptele voastre (...)”. 

Postarea e mai lungă dar a devenit plictisitoare.  Goţiu face promovare, cu această ocazie, şi turismului autohton: el îşi începe postările din concediu cu expresia „RECOMAND ROMÂNIA”. El nu uită de Guvern nici după o masă bună la „doamna Laura”. La o poza cu resturile unui ştiuci din farfuria senatorului, comentariul se vrea cu subînţeles: „RECOMAND ROMÂNIA: Ce mai rămâne după o plachie de ştiucă gătită de d-na Laura din Sfântul Gheorghe. Toţi cei care i-am testat reţetele de peşte putem depune mărturie ;) .

Aviz răpitorilor din politica autohtonă: pentru fiecare dintre voi există un domn Nicu care să vă prindă şi o doamnă Laura care să ştie cum să vă perpelească. 

Mă gândesc să pun la pachet resturile rămase, să le fac cadou anumitor colegi din Parlament. Tare mi-e însă că nu vor înţelege că ceea ce a rămas în farfurie e tocmai ceea ce lor le lipseşte.”

image

Adrian Dohotaru aleargă. FOTO: Arhiva personală/FB

Dohotaru aleargă 

Deputatul Adrian Dohotaru nu a apucat să vadă postările din Deltă ale colegului de partid Mihai Goţiu, în care recomanda concediile în ţară, şi a plecat tocmai în Polonia, la Gdansk. Nici în vacanţă parlamentarul clujean nu o lasă mai uşor cu alergatul. Dimpotrivă. Cam aşa arată o postare de-a lui:

„GO TO HEL. Mişcare la Marea Baltică

E raiul tălpilor la Port Jastarnia. Alerg când desculţ, când încălţat pe asfalt, pământ, iarbă, nisip.

Păşesc pe suprafeţe plate, sau de trail, prin pădure, cu diferenţe de nivel. Temperatura e ideală, undeva la 20 de grade dimineaţa, iar maxima ajunge în timpul zilei la vreo 25. În unele zile, văd sute de alergători deja, la 7.30. Ne salutăm. Pe cer, văd zmee de la kitesurferi treziţi dimineaţa.

Alergarea cu înotul durează maxim o oră jumătate. Mă mai opresc din când în când pentru că sunt muzee în aer liber. Unul în port care recreează bărci de lemn din secol XIX. Altul cu un buncăr din Al Doilea Război Mondial. Sunt peste 80 de astfel de obiective militare amenajare în Peninsulă, iar pe unele le-am parcurs.

Aşa cum nu avem nevoie de cuvinte pentru a explica bucuria tăcută în faţa unui apus de soare, nu îmi este la îndemână să povestesc despre sentimentul de recunoştinţă pe care îl am faţă de natură şi lume când alerg pe plajă dimineaţa devreme. Sau când alerg prin pădurea de conifere, dintre staţiune şi plajă, pe acele de pin, între tufele de afine şi merişoare. Din pădure se aud valurile mării. Este un high natural, sinestezic, pentru că prima senzaţie e că s-ar auzi vântul printre copaci.

Cea mai frumoasă ieşire e cu familia, la Hel. Am străbătut peninsula cu bicicleta, am vizitat muzee, am încercat plajele şi ne-a plăcut peştele, codul, la restaurant.

Am încropit un triatlon de-a lungul zilei, cu febră musculară de la ciclism cu remorca, alergare şi ceva înot. Sunt piste de biciclete de-a lungul peninsulei. Pistele sunt la marginea şoselei, dar dai deja de umbra pădurii, care acoperă peninsula şi desparte plajele. O zi întreagă pe bicicletă te costă 30 de zloţi (e la acelaşi nivel cu leul), cu remorcă e dublu.

Sunt împăcat şi calm. Încărcat de la familie, de la Ioana şi Matei, de la mişcare şi peisaj. E ceea ce danezii, care ies în statisticile mondiale drept cel mai fericit popor din lume, numesc hygge. Se citeşte hiu-ga. Hygge este un sentiment de bucurie tihnită, de intimitate, când viaţa nu mai e în altă parte. Dorinţa se topeşte în gestul de zi cu zi. Rutina devine ritual. Lucrurile curg prin mine, le las să-şi îndeplinească propriul curs. Fără net de o săptămână, fără alcool, fără ţigări. Adorm odată cu piticul, în unele zile, pe la nouă jumătate, în altele citesc. Citesc despre moarte, fericire, nemurire.”

Parlamentarul clujean Csoma Botond. 

Concediu bilingv 

Parlamentarul Csoma Botond, aflat la primul mandat, are gusturi mai exotice. El şi-a petrecut concediul în Muntenegru. Şi pentru că e mai ocoş, el nu a postat o poză de pe plajă cum se practică în sezonul estival pe Facebook, ci o poza pe unul dintrel cele mai înalte vârfuri de munte din Muntenegru. Şi pentru că este un susţinător înfocat al plăcuţelor bilingve şi postarea lui a fost bilingvă: „7 év után újra a Bobotov Kukon./ După şapte ani din nou pe Bobotov Kuk.” A strâns 147 de „Like-uri” şi un comentariu...în limba maghiară. Parlamentarul şi-a stabilit concediu astfel încât să nu piardă Zilele Culturale Maghiare din Cluj, dar nici Zilele comunelor Unguraş şi Sic. 

Nasra o arde social-democrat 

Tânărul preşedinte al PSD Cluj, Horia Nasra, nu a avut timp prea mult de concedii vara aceasta. Între excluderea a doi tineri membri PSD pe motiv că nu şi-au plătit cotizaţiile, dar mai ales pentru că au criticat Guvernul PSD sau politicile lui Dragnea pe Facebook, şi schimbarea prefectului, Nasra  a marcat un festival de muzică electronică la munte, la Valea Drăganului,  şi o dezbatere cu tema „Violenţa Domestică” la Chinteni. 

Nasra se pregăteşte de o răscoală sau cel puţin aşa dă de înţeles după vizita la CASA MEMORIALĂ CRIŞAN din comuna Ribiţa. Poza lângă bustul lui Crişan e însoţită, neapărat, de câteva informaţii pentru urmăritorii lui de pe Facebook: 

 „Marcu Giurgiu (i se spunea Crişan pentru că era de loc din ţinutul prin care trece Crişul Alb, iar acestor localnici moţii, oameni de munte, le spun „crişeni”) s-a născut în anul 1733 în localitatea Vaca (astăzi satul Crişan, comuna Ribiţa, judeţul Hunedoara) şi a fost fiul lui Petru Golda şi a fiicei preotului Giurgiu din satul Bulzeşti. Era căsătorit şi avea un copil. În urma însurătorii se stabilise în satul Cărpeniş, de unde era de fel Cloşca.

A fost unul dintre conducătorii răscoalei ţăranilor români din 1784 din Transilvania, conducând ţăranii din Zarand, apoi din Câmpeni, Abrud şi Cricău. Au luptat împotriva trupelor austriece, însă superioritatea forţei militare austriece a suprimat răscoala”. 

image

Horia Nasra. FOTO: Arhivă personală 

Concediu „frânt” la Balaton

Anna Horvath, fostul viceprimar al Clujului, era cât pe ce să-şi petreacă vacanţa de vară la Balaton, în Ungaria. N-a fost să fie din cauza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fosta viceprimăriţă este sub control judiciar, după ce a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie. DNA o acuză că a primit nişte bilete la Electric Castle şi Untold pentru tinerii lipitori de afişe ai UDMR de la un om de afaceri local care avea de rezolvat nişte autorizaţii de construire la Primărie. Astfel, s-a ales Anna Horvath cu interdicţia de a părăsi România. Curtea de Apel Cluj s-a arătat înţelegătoare cu preferinţele turistice ale ex-viceprimăriţei şi i-a permis să plece spre marea din Ungaria. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie însă i-au „frânt” planurile de concediu, care s-au întrebat probabil: „De ce să meargă în Ungaria, când România oferă atât de multe posibilităţi”?. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite