Film premiat la Varşovia pentru cea mai bună regie rulează la Cluj. Victor Rebengiuc revine pe marile ecrane în „Câinele japonez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De azi, 21 octombrie, rulează la cinematograful Victoria din Cluj filmul „Câinele japonez“ al regizorului Tudor Cristian Jurgiu, lungmetraj pentru care românul a fost distins, recent, cu premiul pentru cel mai bun regizor în secţiunea destinată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Premiul l-a luat la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia. În pelicula românească joacă şi Victor Rebengiuc.

Tudor Cristian Jurgiu este unul dintre tinerii regizori care fac cunoscută cinematografia românească peste hotare. Anul acesta, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, unul din marile evenimente de profil din lume, a păşit pe covorul roşu şi, spre surprinderea sa, a câştigat un premiu la secţiunea dedicată filmelor de şcoală.

Al doilea premiu câştigat anul acesta este pentru filmul „Câinele japonez“, în care joacă actorul Victor Rebengiuc. Jurgiu a luat premiul pentru cel mai bun regizor în secţiunea destinată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia.

Potrivit site-ului oficial al Festivalului de la Varşovia, pelicula a fost premiată “pentru sensibilitatea cu care sunt prezentate personajele şi lumea acestora”.

Lungmetrajul lui Jurgiu marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic şi Laurenţiu Lazăr.

Despre Rebengiuc pe platourile de filmare

„În „Câinele japonez“ e vorba despre cum reuşesc doi oameni, destul de închişi, aproape mizantropi într-un fel, să-şi dea jos armurile şi scuturile pe care şi le-au construit de atâţia ani şi să comunice. Să lucrez cu Victor Rebengiuc a fost mult mai plăcut şi mai uşor decât mă aşteptam. Mi-era, normal, frică, puţin, dar după primele repetiţii m-am relaxat.
E genul de actor foarte interesant în cadru, nu e nevoie să facă foarte multe ca să fie interesant, cel puţin pentru mine. E tipul de om foarte carismatic şi a cărui prezenţă în cadru are energie.
Filmul, scenariul, nu se bazează pe nişte scene foarte dramatice, de conflict care să necesite foarte multă agresivitate, pe un gen de dramatism accentuat, ci cel mai mult pe prezenţa personajelor în cadru şi pe relaţia dintre ele, destul de tăcută. Şi atunci el a fost foarte potrivit pentru rol“, declara Tudor Cristian Jurgiu pentru „Adevărul“, în mai, la Cluj, când a fost prezent la TIFF.

CV de regizor

Tudor Cristian Jurgiu a absolvit UNATC, secţia Regie de film şi TV, în 2009.
În 2009 a realizat scurtmetrajul “Nunta lui Oli”, produs tot de Libra Film, care i-a adus numeroase premii, cum ar fi cel pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Leeds, cel mai bun film românesc la Festivalul NexT 2009, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Anonimul 2009 şi Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului.

Cel mai recent scurtmetraj, “În acvariu”, a obţinut premiul al treilea la secţiunea Cinefondation a Festivalului de Film de la Cannes 2013.

“Câinele Japonez” este o producţie Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, HBO România şi Programului MEDIA al Uniunii Europene.

Mai puteţi citi:

FOTO Tudor Jurgiu, regizorul român premiat la Cannes 2013: „Explorez drama despărţirilor din cupluri“

FOTO VIDEO „Pintilie cineast“, un DVD cu toate filmele maestrului Lucian Pintilie, a fost lansat la TIFF în prezenţa acestuia

Tudor Giurgiu, regizor: „Cinematografia este un teren al nimănui“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite