Fermierii din Ardeal, la start pentru cursa de 50 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Dorin Bota a spus că cele mai multe proiecte se referă la culturile de legume
Directorul Dorin Bota a spus că cele mai multe proiecte se referă la culturile de legume

În Regiunea Nord-Vest au fost depuse cele mai multe proiecte de finanţare pentru tinerii fermieri din ţară, 1.457.

Aproape 8.000 de solicitări de finanțare nerambursabilă (mai exact 7.971) au fost depuse la ultima sesiune de ajutorare a tinerilor fermieri, derulată între 1 iunie şi 6 iulie (1 iunie - 6 iulie 2012). Pentru Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri", sumele solicitate ajung la 272 de milioane de euro, în timp ce bugetul este limitat la 120 de milioane.

Cele mai multe cereri conforme au fost depuse în Regiunea 6 Nord-Vest (format din judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud) - 1.457 de proiecte, în valoare totală de 50 de milioane de euro. Acordarea finanţării va fi decisă, după circa 6 luni, în urma selecţiei cererilor de finanţare în funcţie de punctajele obţinute. Banii vor fi puşi la dispoziţie până în 2013. 

Alternativă la munca în străinătate

Directorul OJPDRP Cluj, Dorin Bota, a susţinut că numărul de solicitări s-a dublat în judeţ întrucât opţiunea unei afaceri proprii în agricultură a devenit tentantă pentru tineri. „Cheltuielile pentru obţinerea acestor fonduri 100% nerambursabile sunt minime. Cei care au deja teren, în proprietate sau arendă, trebuie doar să plătească câteva sute de lei noi pentru proiect şi gata. E mai tentant decât să mergi la muncă în străinătate", crede Bota
Clujeanca Szekely Tunde a absolvit anul acesta facultatea şi are specializarea finanţe. Şi ea se numără printre solicitanţi. „Avem o fermă de 5 hectare unde cultivăm legume şi flori, la Suatu, şi vrem să ne extindem. Banii sunt necesari pentru utilaje. Am început anul trecut şi a mers destul de bine", s spus Tunde, care nu şi-a căutat un job în domeniul financiar.

Hăşmăşan Ana Maria este asistentă medicală şi are un teren de circa 6 hectare pe care cultivă dovleac, spanac şi trifoi. „Am început anul trecut şi vrem să ne extidem. Mă ocup eu şi cu soţul, care rămânând fără slujbă s-a apucat de agricultură. Eu nu o să renunţ la job, o să mă ocup în paralel", a precizat clujeanca.

Camelia Mariana Fărcăşiu a fost bugetară, mai exact a lucrat ca educatoare. „Am renunţat la învăţământ. Nu mai merge treaba acolo. Am început o afacere cu albine. Avem 103 stupi şi vrem să cumpărăm utilaje apicole. Am început de anul trecut. A mers bine în 2011. Am vândut miere şi în Elveţia", a precizat femeia.

Exemplu de success

Clujeanul Ioan Adrian Popa a depus în 2011 două proiecte. „Pentru o fermă de capre am obţinut 23.000 de euro, iar pentru apicultură 20.000 de euro. Sunt mulţumit unde am ajuns, având în vedere că am pornit de la zero. Fără aceste fonduri de la UE mi-ar fi fost foarte greu. Băncile sunt speriate de noi, fug de noi ca de râie", crede Popa, care are 340 de capre şi 130 de familii de albine.

Număr dublu de proiecte la Cluj

Directorul adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Cluj, Dorin Bota, a declarat că au fost depuse 332 de proiecte, dintre care 289 conforme, reprezentând finanţări în valoare de 11,7 milioane de euro. Numărul este dublu faţă de anul trecut, când au fost depuse 134 de proiecte conforme, iar până acum au fost finanţate 48. „Numărul de solicitări a crescut întrucât s-a modificat sistemul de calcul al criteriilor, accesul la fonduri fiind posibil şi pentru fermele mai mici. În plus, plafonul maxim de finanţare a crescut de la 25.000 la 40.000 de euro", a explicat directorul. Pot solicita finanţare prin Măsura 112 fermierii care au vârsta de cel mult 40 de ani. 20 la sută din proiectele depuse sunt pentru culture bio.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite