Experiment la un festival din Cluj: cum să conduci o orchestră simfonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijor pentur câteva minute  FOTO:Marius Mariş, Colors of Cluj
Dirijor pentur câteva minute  FOTO:Marius Mariş, Colors of Cluj

Festivalul Colors of Cluj, a cărei a doua ediţie a avut loc weekendul trecut, i-a pus pe clujenii curioşi într-o ipostază inedită: cea de dirijor. Preţ de câteva minute, oamenii au fost în pielea unui dirijor de orchestră simfonică şi au văzut cât de mult contează bagheta acestuia.

Clujenii pasionaţi de muzica clasică au fost, sâmbătă, 9 august, pe Cetăţuie, preţ de câteva minute, dirijorii unei orchestre adevărate. Curioşii au dat tonul unor fragmente celebre de Vivaldi şi Béla Bartók.

„O piesă este interpretată diferit de la orchestră la orchestră, deoarece dirijorul este cel care transmite un impuls, iar artiştii îl traduc în muzica lor. Am avut dirijori cu firi diferite, unii erau mai extravertiţi, iar alţii mai emotivi, iar acest lucru s-a reflectat în ritmul pieselor”, spune dirijorul Flaviu Mogoşan, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Cei 12 instrumentişti, care formau orchestra Colors of Cluj, au fost atenţi la indicaţiile „dirijorilor“ şi au dat o nouă interpretare melodiilor, punând accent sau, dimpotrivă, temperând fragmentele cunoscute spectatorilor.

Iar cum s-a văzut duminică, clujenii nu s-au sfiit să pună mâna pe bagheta de dirijor. „Este cea mai inedită experienţă din festival. Este una foarte practică şi... este mult mai complicat decât pare la prima vedere. Credeam că, urcând la pupitru, mă voi distra, dar emoţiile au fost foarte mari, pentru că mi-am dat seamă că cei 12 instrumentişti chiar aşteaptă semnalul meu. Mi-a luat un minut până am reuşit să mă relaxez, deoarece nu ştiam ce am de făcut, iar apoi am simţit că dau tonul orchestrei cum se cuvine. A fost o experinţă unică pentru noi toţi şi o premieră pentru România. Din câte ştiu, s-a mai făcut aşa ceva la New York acum câţiva ani”, a spus Andrei, un clujean care s-a încumetat să vadă cum e să fii dirijor.

Un alt dirijor a fost un pici de aproape 2 ani. „Micuţul a făcut un spectacol memorabil. Orchestra i-a urmărit indicaţiile, chiar şi atunci când, emoţionat de ceea ce se întâmplă, a lăsat în jos bagheta dirijorului, iar instrumentiştii au încetinit tempoul. Apoi s-au oprit complet spre distracţia publicului. Astfel, surpriza pregătită de organizatorii festivalului a fost o premieră şi pentru muzicienii care au fost conduşi de cel mai mic dirjor din istorie“, spun organizatorii Colors of Cluj.

colors of cluj foto

Cel mai tânăr dirijor FOTO: Andrei Aroneţ, Colors of Cluj

Orchestra a fost dirijată şi de copiii de până la zece ani, momentele fiind adorabile.

Mai puteţi citi:

Colors of Cluj, festivalul care dă culoare Clujului. Programul celei de-a doua zile

Festival de poveste la „Versailles“-ul Transilvaniei. „Electric Castle Festival 2014 va fi «bigger, stronger, better»”

Festivalului Electric Castle de la Bonţida a adunat mai mulţi spectatori decât concertele Deep Purple şi UB 40 pe Cluj Arena

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite