Escrocherie în numele BNR. Actrița Patricia Brad, păcălită să ia un credit de 100.000 lei: „Ești urmărită de camere, fă cum îți spun!”

0
Publicat:

Patricia Brad, actriță a Teatrului Național din Cluj-Napoca, a fost victima unei escrocherii complexe. Aceasta a fost convinsă de un grup de indivizi să ia un credit de 100.000 lei și să le trimită întreaga sumă, crezând că ajută la o anchetă bancară.

Actrița Patricia Brad, înşelată de escroci să facă un împrumut de 100.000 de lei FOTO: Facebook
Actrița Patricia Brad, înşelată de escroci să facă un împrumut de 100.000 de lei FOTO: Facebook

rețea de escroci s-a folosit de identități false și de un scenariu bine pus la punct pentru a o înșela pe actrița Patricia Brad. Aceștia au pretins că sunt angajați ai unor bănci, ai Băncii Naționale a României și chiar polițiști, reușind să o convingă să colaboreze la o presupusă anchetă privind o tentativă de fraudă pe numele ei.

Primesc un telefon de la «BT». Mi se spune că cineva încearcă să facă un credit pe numele meu în orașul meu natal si că se va deschide o anchetă să se afle ce se întâmplă. Mă sună în continuare doi «polițiști» care îmi spun că s-a deschis ancheta și mă pun să mă concentrez să îmi amintesc cât mai clar cui i-am trimis eu copie de buletin. Mă înștiințează că mă va suna un inspector financiar de la BNR și să colaborez cu dumnealui pentru binele anchetei”, a scris Patricia Brad pe pagina sa de Facebook.

Unul dintre escroci, prezentat ca David Orțan, i-a trimis actriței o „legitimație” și un contract de confidențialitate prin WhatsApp. Sub presiunea acestuia, Patricia a mers la bancă pentru a contracta un împrumut de 100.000 de lei. „Îmi spune că sunt urmărită prin camerele de supraveghere de la bancă și să fac exact așa cum spune el. Mi s-a spus să le trimit toți banii ca dumnealui să îmi închidă linia de credit și astfel să nu mai pot fi fraudată. Fraierită. Folosită”, a povestit ea.

După ce și-a dat seama că a fost înșelată, artista a mers la Poliție și a depus o plângere. „Din păcate, totul a părut foarte credibil. M-am simțit fraierită și folosită. M-am rugat să pot da timpul înapoi”, a mai scris ea în postare.

Cazuri similare 

Cazul Patriciei Brad nu este singular. Recent, doi cetățeni străini au fost arestați preventiv, fiind acuzați că s-au dat drept curieri de la BNR și au înșelat o altă persoană.

Într-o acțiune de amploare desfășurată în august 2024, Poliția din Republica Moldova, alături de DIICOT și autoritățile din Ucraina, a destructurat un grup infracțional care a înșelat zeci de români prin investiții false în criptomonede. Operațiunea a dus la 60 de percheziții și confiscarea de echipamente, bani și autoturisme.

Recomandarea BNR

Banca Naţională a României a avertizat joi, 10 aprilie, cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă prin apeluri telefonice, mesaje şi site-uri care disimulează o comunicare oficială în numele său pentru a obține date personale sau pentru efectuarea unor tranzacţii financiare.

În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, - apeluri telefonice, mesaje şi site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituţii bancare sau a unei autorităţi a statului (ANAF, Poliţia Română etc) - în care identitatea vizuală a Băncii Naţionale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obţinerea de date personale sau efectuarea unor acţiuni care pot duce la tranzacţii financiare bazate pe informaţii false (de tip ponturi sau recomandări de investiţii)”, atrag atenţia reprezentaţii BNR.

BNR recomandă utilizatorilor să nu furnizeze date personale şi să raporteze imediat aceste situaţii autorităţilor competente, în cazul în care au fost contactaţi sau au interacţionat cu astfel de materiale sau site-uri false.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite