Eroii-salvatori din Apuseni, propuşi să fie cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj
0Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif, cei trei moţi din judeţul Alba care au ajuns primii la locul accidentului aviatic din Apuseni, vor deveni cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj. Proiectul prin care li se acordă acest titlu de cetăţean de onoare al judeţului Cluj este primul pe ordinea de zi de mâine, 30 ianuarie. Cei trei vor primi o plachetă cu însemnele Clujului.
Eroii-salvatori din Apuseni vor deveni cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj. Propunerea a venit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, iar mâine, 30 ianuarie, va fi discutată în şedinţa lunară a CJ.
„Există însă şi o categorie de oameni de excepţie care, prin înaltul nivel de conştiinţă civică şi prin calităţile cu adevărat remarcabile dovedite în situaţii de criză au adus beneficii majore judeţului Cluj şi întregii Românii. Prin actele lor de bravură, recunoscute atât pe plan naţional cât şi internaţional, aceştia au reuşit să cinstească cu adevărat statutul de moţ, de român şi de OM.
Printre aceste personalităţi se numără şi cei trei săteni din comuna Horea, judeţul Alba: Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif, cei care au devenit adevărate repere morale pentru întreaga Românie după ce au reuşit să realizeze ceea ce la un moment dat părea a fi aproape imposibil: să îi găsească într-un timp record şi să îi ajute pe supravieţuitorii gravului accident aviatic care a avut loc în data de 20 ianuarie 2014, în popasul Ursoaia din Munţii Apuseni, contribuind esenţial la salvarea vieţii acestora.
(...) Sătenii din comuna Horea au reuşit o performanţă cu adevărat excepţională, reuşind să ajungă la locul accidentului în doar 90 de minute, după ce au parcurs pe jos aproximativ trei kilometri în condiţii extrem de vitrege, noaptea, prin pădurea deasă, înfruntând ceaţa densă, ploaia rece ca gheaţa şi zăpada care în multe locuri ajungea până la brâu. Odată ajunşi la locul accidentului, cei trei salvatori le-au oferit propriile haine victimelor care se aflau la un pas de şoc hipotermic, după care i-au transportat cu tărgi improvizate, până la drumul unde se aflau maşinile de teren ale localnicilor şi ale SMURD-ului.
Solidaritatea, omenia şi spiritul de sacrificiu al celor trei săteni din Munţii Apuseni i-au determinat să-şi îndeplinească cu succes nobila misiune de a-şi servi semenii atunci când aceştia au avut nevoie disperată de ajutor. Contribuţia fundamentală şi decisivă pe care aceştia şi-au adus-o la salvarea a cinci vieţi constituie un exemplu de virtute şi devotament pentru întreaga umanitate.
De aceea, se cuvine recunoaşterea şi cinstirea meritelor celor trei săteni, precum şi întreaga admiraţie pentru virtuţile de cel mai înalt rang pe care le poartă în suflet: bravură, nobleţe, înţelepciune şi patriotism. Astfel, apreciem a fi pentru autorităţi o datorie de onoare aceea de a cinsti şi a răsplăti aceste merite aşa cum se cuvine.
În acest sens, considerăm a fi oportun ca aprecierea de care aceşti veritabili eroi ai României trebuie să se bucure din partea autorităţilor administraţiei publice judeţene şi a comunităţii întregului judeţ să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului - „Clujean de Onoare” domnilor Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif“, se arată în argumentarea care va fi citită mâine, în şedinţa Consiliului Judeţean Cluj din ianuarie.
Mai puteţi citi:
O poveste fără şefi şi bani. Cum au reuşit salvatorii din Apuseni să facă imposibilul Linişte ireală, oameni parcă prea calmi, atenţi la viaţa lor, la viaţa muntelui. Aşa arăta localitatea Horea până luni după-amiază. De atunci, de când avionul pilotat de Adrian Iovan s-a prăbuşit în Vârful Pietreasa, agitaţia, implicarea voluntarilor, puzderia de oameni ai legii, medici şi jurnalişi au dat peste cap parcă firescul unei lumi perfecte.
FOTO VIDEO Eroii-salvatori din Apuseni au primit cea mai mare distincţie a BOR: „Au plâns cu ei, i-au ajutat şi i-au cărat în braţele lor“ Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală. Sute de credicioşi au participat la eveniment, iar, la final, i-au aplaudat şi felicitat pe cei care au găsit aeronava prăbuşită în Munţii Apuseni.
Moţii salvatori din Horea participă la înmormântarea pilotului Adrian Iovan Un număr de 11 localnici din comuna Horea, implicaţi în acţiunea de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic produs luni în Munţii Apuseni, vor primi Crucea Arhiepiscopală, cea mai înaltă distincţie acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia.
Prima distincţie pentru salvatorii din Apuseni: Crucea Arhiepiscopală de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia Un grup de 26 de locuitori ai comunei Horea, implicaţi în activitatea de căutare a avionului prăbuşit în masivul Petreasa, participă vineri, la Bucureşti, la slujba de înmormântare a pilotului Adrian Iovan.
Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp, rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.
EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“ „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.
Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore” „E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor.
FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.
FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant.
Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.
Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.