MĂRTURII Dr. Sorin Ianceu: „Aura era inertă. Nu îşi putea mişca mâinile şi picioarele, ne striga pe nume. Imaginea ei mă afectează cel mai mult”
0Chirurgul orădean Sorin Ianceu s-a aflat în avionul prăbuşit, săptămâna trecută, în Munţii Apuseni. Când va fi externat, medicul îşi doreşte să meargă la mormintele lui Adrian Iovan şi al Aurei Ion, să se întâlnească cu colegul său dr. Radu Zamfir şi să îi viziteze pe moţii care i-au salvat. Nu exclude, însă, şi posibilitatea de a urca chiar la locul tragediei.
Medicul Sorin Ianceu, chirurg la Spitalul din Beiuş, a vorbit despre momentele trăite. Făcea parte din echipa de medici care se îndrepta spre Oradea, pentru a preleva ficatul unei femei aflate în moarte cerebrală. Nu poate uita suferinţa Aurei Ion
“Cel mai mare coşmar a fost agonia Aurei. Nu îşi putea mişca mâinile şi picioarele, dar ne striga pe fiecare pe nume”, a povestit dr. Ianceu pentru Ştirile Pro TV.
El şi-a dat seama că avionul are mari şanse să se prăbuşească când au ieşit dintr-o zonă cu ceaţă şi a văzut că aeronava era aproape de copaci.
“Îmi vin în cap momentele după prăbuşire, când încercam să ne ridicăm, să ieşim din avion şi... Mi-am dat seama că şansele sunt mari să se prăbuşească în momentul în care am ieşit din ceaţă şi eram prea aproape de copaci. Am avut aşa un sentiment că n-o să mai poată să-l ridice. Cu câteva momente, 5-10 secunde înainte de impactul cu primul copac”, îşi aminteşte medicul.
A ieşit singur, târâş, din avion. Împreună cu medicul Radu Zamfir a început să acorde primul ajutor celorlalte victime:
“Nu cred că există cuvinte să descrie şocul, durerea. Am văzut că văd cu ambii ochi, nu erau hemoragii. Târâş am ieşit din avion. Împreună cu doctorul Zamfir am scos restul victimelor. Eu din avion şi el din afara avionului. Aura era inertă în acel moment. Inertă în sensul că nu îşi putea mişca mâinile şi picioarele. Putea vorbi, ne tot striga pe nume. Imaginea ei, asta mă afectează cel mai mult din noaptea aceea”, a povestit chirurgul..
Le este foarte recunoscător sătenilor care i-au cîutat şi au ajuns la ei, salvându-le viaţa.
“Datorită lor, copiii mei au un tată şi nu există cuvinte în lumea astea să le mulţumesc. Şi voi ieşi din spital, vreau să fac trei lucruri: vreau să ajung la Bucureşti la mormintele Aureliei Ion şi a lui Adrian Iovan, vreau să mă întâlnesc cu bunul meu prieten Radu Zamfir - să stăm noi doi, noi cu noi şi să mă întorc în satul Horea şi să le mulţumesc aşa cum i-am pupat când m-am urcat în jeep. Să le mulţumesc din nou şi nu ştiu dacă am să pot, sper să am atâta putere, să mă duc la locul accidentului”, a declarat, pentru Digi24, medicul Sorin Ianceu.
Acesta este operat la gleznă şi aşteaptă să fie externat. "Pentru binele pacienţilor mei în primul rând şi apoi pentru binele meu, eu sper să pot trece. Vom avea de acum încolo 2 zile de naştere, cea în care într-adevăr ne-am născut şi 20 ianuarie, când am renăscut", a mai spus dr. Ianceu.
După ce va fi externat din spital, medicul îşi doreşte să meargă la mormintele lui Adrian Iovan şi al Aurei Ion, să se întâlnească cu colegul său dr. Radu Zamfir şi să îi viziteze pe moţii care i-au salvat. Doctorul Ianceu nu exclude, însă, şi posibilitatea de a urca chiar la locul tragediei.
Dr. Sorin Ianceu (37 de ani) este chirurg la Spitalul Municipal din Beiuş şi a specialist pe Chirurgie Generală. Este printre puţinii chirurgi care s-au implicat în programul de prelevare de organe din Bihor.
“În urmă cu şase ani când am început programul de identificare a posibililor donatori de organe trebuia să implicăm echipe de chirurgi din spital. Entuziasmul nu era foarte mare, mai ales că eram la început. Am încercat în rândul rezidenţilor, iar Sorin Ianceu a fost cel care a venit la fiecare prelevare. A participat la peste 100 de prelevări”, ne-a mărturisit dr. Carmen Pantiş.
Chirurgul Sorin Ianceu este o speranţă pentru Transilvania, atât cadre medicale din Oradea cât şi specialişti din Bucureşti şi-au pus speranţa în el şi cred că într-o zi va forma o echipă în această zonă, echipă care să poată preleva organe. Medicul bihorean este elevul chirurgului Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni.
Citeşte şi:
Primii salvamontişti care au ajuns la victimele acctidentului aviatic din Munţii Apuseni au fost cei din Bihor. Au străbătut kilometri întregi în speranţa că vor găsi echipajul, dar lipsa coordonatelor GPS nu i-a ajutat să-i găsească mai repede.
Pe 4 februarie 1970, un avion al TAROM s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, iar 21 de persoane au murit, dintre care şapte de frig. Fosta ziaristă Aurora Pop, soţia uneia dintre victimele accidentului, a povestit tragedia pe care autorităţile comuniste au făcut tot ce le-a stat în putinţă să o „îngroape“ cât mai adânc