Duhovnicul Doinei Cornea, despre curajul excepţional al opozantei regimului comunist: „Când toţi preferau poziţia preşului, ea a stat în picioare“
0Părintele greco-catolic Teodor Lazăr din Cluj i-a fost duhovnic Doinei Cornea. „Nu cred că am întâlnit – şi nu spun asta pentru că e Doina Cornea sau pentru că trăim în ziua mutării ei în împărăţia lui Dumnezeu – un om de o rigoare morală pe măsura ei“, mărturiseşte acesta.
Preotul greco-catolic Teodor Lazăr a declarat, pentru „Adevărul“, că Doina Cornea este „un reper al istoriei“, de un curaj şi moralitate rar întâlnite.
„A ridicat moralitatea, demnitatea şi curajul la o cotă foarte înaltă. Consider că numele de Doina Cornea stă un sinonim pentru curaj”, afirmă părintele Lazăr.
În opinia sa, în DEX, lângă explicaţia numelui „curaj“ ar trebui să apară poza ei. „Când toţi preferau poziţia preşului, ea a stat în picioare. Şi nu singură“, adaugă preotul.
Acesta dă exemplul lui Brâncoveanu care a luptat pentru o idee alături de fiii lor şi pe care BOR i-a cinstit şi punându-i în calendarul creştin. Teodor Lazăr consideră că Biserica Greco-Catolică ar trebui să facă un demers similar ca Doina Cornea „să fie considerată excepţională, sfântă în felul ei. Nu ca Maica Tereza, dar prin exemplul ei de curaj“.
„Când toată lume a tăcut, complice uneori, această femeie a ridicat vocea. Eu cred că e un gest de sfinţenie. Nu e un gest banal. Şi vorbim şi despre o femeie“, adaugă părintele.
Acesta mărturiseşte că în ciuda fragilităţii fizice a Doinei Cornea, ea avea o tărie psihică uriaşă. Îşi aminteşte că prima dată când i-a zărit lacrimi în ochi în toţi anii în care a spovedit-o a fost când şi-a îngropat fiica spre ultimul drum în urmă cu doi ani. „Atâta forţă am văzut. (...) Un semn al iubirii lui Dumnezeu a fost că mintea i-a fost neatinsă până la ultima suflare”, adaugă el.
Părintele a denumit-o „buldozerul lui Dumnezeu pentru România“. „Nu e metaforă tocmai fericită“, adaugă el insistând asupra tăriei psihice şi asupra puterii interioare care au călăuzit-o de-a lungul vieţii pe Doina Cornea.
Ultimul drum
Doina Cornea va fi condusă pe ultimul drum luni, 7 mai. Potrivit preotului Teodor Lazăr, de dimineaţă, de la ora 9.00, trupul neînsufleţit va fi depus în foaierul Casei Universitarilor. Până la ora 12.30, când va începe slujba înmormântării – pe care părintele Lazăr ţine să o numească „slujbă a Învierii“ - , lumea îşi va putea lua rămas bun de la Doina Cornea.
De la ora 14.30 se va pleca spre Cimitirul Central unde va fi îngropată de la ora 15.00.
Mesajul Bisericii Greco-Catolice
Vineri după-amiaza, reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice, prin Episcopia de Cluj-Gherla, au transmis un mesaj de condoleanţe la plecare dintre cei vii a Doinei Cornea. Ei au precizat şi programul de luni când trupul neînsufleţit al acesteia va fi condus pe ultimul drum.
Reproducem integral mesajul:
„Biserica Greco-Catolică, prin Episcopia de Cluj-Gherla deplânge moartea unei fiice de-a sale dragi, Doina Cornea, dar aduce deopotrivă mulţumire şi laudă lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi credinţei sale, pentru generozitatea, tenacitatea şi curajul cu care şi-a pus numeroşii talanţi încredinţaţi ei de Domnul în slujba adevărului, a Bisericii, a ţării şi a semenilor, nu de puţine ori aşezându-le pe acestea în balanţă cu propria-i viaţă şi libertate. Nimic din ce e făcut pentru Dumnezeu nu se pierde şi cele întreprinse de ea de-a lungul vieţii L-au avut întotdeauna pe Dumnezeu ca referinţă, susţinere şi întărire. Biserica Mamă nu uită şi aduce omagiu fiicei care s-a implicat personal şi decisiv pentru a obţine, în momentele tulburi şi tensionate din decembrie 1989, abrogarea decretului abuziv care scotea în afara legii Biserica Greco-Catolică în 1948. Familia îndoliată a invitat, în mod public, pe „toţi aceia care au iubit-o”, să participe la momentul vremelnicei despărţiri, şi să o conducă pe ultimul drum pământesc. Între aceştia se află, şi vor fi prezenţi fizic sau în mod spiritual, cu recunoştinţă, Ierarhii, preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii Bisericii Geco-Catolice. Ceremonia de Înmormântare va fi oficiată la Cluj-Napoca, luni, 7 mai 2018, de la ora 12.30, în foaierul Casei Universitarilor (str. Emmanuel de Martonne, nr. 1), de către Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, împreună cu mai mulţi preoţi. Trupul neînsufleţit al doamnei Doina Cornea va fi depus în foaier mai înainte, încă de la ora 9.00, aici i se va putea aduce un ultim omagiu şi să fie înălţată o rugăciune pentru odihna sufletului celei care a fost, pentru românii de pretutindeni, un model de libertate interioară, de trăire a credinţei şi demnitate. După rugăciune, va urma, de la ora 15.00, înhumarea în Cimitirul Central, unde va rămâne până la glorioasa Înviere. Instrument de denunţare a abuzurilor, neadevărurilor şi a conivenţei cu răul, glas de trezire a conştiinţelor şi răsunător de speranţă în vremurile fără lumină şi libertate, Doina Cornea este dovada că Providenţa poate face mult când omul Îi lasă lui Dumnezeu loc, iar acum ne bucurăm pentru locul pe care negreşit i l-a rezervat slujitoarei Sale bune şi credincioase, intrată în bucuria Domnului său. Fie ca Dumnezeu să-i dăruiască răsplata cerească, bucuria mântuirii şi a veşnicei odihne, împreună cu drepţii şi sfinţii, unde luminează lumina Feţei Sale! Hristos a Înviat!“.
Mai puteţi citi: