Dosarul farmaciștilor clujeni a ajuns in instanță. Capete de acuzare extrem de grave

0
0

DIICOT Cluj a trimis în judecată 24 de inculpaţi în „Dosarul Farmaciștilor” din Cluj. Este vorba de un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, scoatere din ţară de droguri de risc şi de mare risc.

„Dosarul Farmaciștilor” ajunge în instanță. FOTO Arhivă Adevărul
„Dosarul Farmaciștilor” ajunge în instanță. FOTO Arhivă Adevărul

Nu mai puțin de 24 de inculpaţi au fost trimiși în judecată la Cluj și sunt acuzați într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, scoatere din ţară de droguri de risc şi de mare risc, efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi spălarea banilor. Totul s-ar fi întâmplat în perioada 2010 - 2018.

În cauză s-a reţinut faptul că, în anul 2010, pe raza judeţului Cluj, a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat coordonat până în ianuarie 2018 şi care a avut drept scop procurarea şi trimiterea în străinătate de medicamente aflate sub control naţional, fără respectarea dispoziţiilor legale", informează reprezentanții Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Potrivit sursei citate, liderul grupului infracţional organizat a a iniţiat şi organizat o structură care a evoluat şi s-a dezvoltat în timp, prin intermediul căreia au fost exportate către destinatari din SUA şi alte 29 de state din Europa medicamente aflate sub control naţional. Printre ţările vizate se numără Marea Britanie, Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Cum procedau

Cei 24 de inculpați ar fi volaborat îndeaproape cu mai multe farmaciile online din străinătate, iar în paralel au creat site-uri de vânzări online, site-uri care, prin web design, sugerau că sunt farmacii online.

În acest context, menţionăm că farmaciile online au fost autorizate să funcţioneze în România abia în cursul anului 2019, când, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 444/2019, a fost prevăzută posibilitatea unităţilor farmaceutice să vândă şi să elibereze online numai medicamente care pot fi achiziţionate fără prescripţie medicală, fiind interzisă însă eliberarea şi vânzarea medicamentelor care pot fi cumpărate doar în temeiul unei prescripţii medicale”, explică reprezentanții DIICOT.

Totodată, activitatea infracţională a grupului a presupus un site care funcţiona ca şi o farmacie online, configurat pentru a nu putea fi accesat din România, în vederea împiedicării descoperirii activităţii infracţionale; colaborarea cu alte site-uri similare care aveau o bază de date cu clienţi; colaborarea cu farmacii din ţară care să furnizeze cantităţi considerabile de medicamente aflate sub control naţional, fără reţetele legale; diferite metode de plată, începând de la utilizarea sistemelor de transfer rapid de bani, plata cu cardul, transferuri bancare, până la plăţi cu monede virtuale.

Ca urmare a documentării activităţii infracţionale a rezultat că, în perioada 2010 - 2018, a fost procurată şi expediată în străinătate cantitatea totală de 8.437.208 comprimate (medicamente) care conţin substanţe care se regăsesc pe Tabelele Anexă la Legea nr.143/2000. De asemenea, în modalitatea expusă au fost expediate şi medicamente care conţin substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive.

„Sumele de bani obţinute în această modalitate au fost supuse unui amplu proces de spălare, fiind înfiinţată în acest scop o societate cu sediul într-un paradis fiscal. În total au fost supuse procesului de spălare a banilor sumele de aproximativ 5 milioane de dolari şi 4 milioane de euro", precizează DIICOT. În ceea ce priveşte infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, s-a reţinut că o parte dintre inculpaţi, fără a deţine un titlu de calificare în farmacie, au comercializat medicamente aflate sub control naţional.

Potrivit DIICOT, în cauză au fost instituite măsuri asiguratorii privind peste 50 de bunuri imobile, 13 vehicule, conturi bancare şi sume de bani de peste 160.000 de lei şi 40.000 de euro. În vederea probării activităţii infracţionale au fost utilizate instrumente de cooperare internaţională cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi alte 29 de state din Europa. Rechizitoriul însoţit de dosarul cauzei a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Cluj.

Cluj-Napoca


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri