Deces la Cluj din cauza gripei porcine AH1 N1. Tulpina este asemănătoare cu cea întâlnită în epidemia din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele aflate în grupele de risc beneficiază de vaccin gratuit. foto: Adevărul
Persoanele aflate în grupele de risc beneficiază de vaccin gratuit. foto: Adevărul

Un bărbat de 61 de ani din Cluj a murit în 18 ianuarie de gripă porcină. Direcţia de Sănătate Publică susţine că nu este pericol de epidemie la Cluj, dar oamenii din grupele de risc ar trebui să se vaccineze.

„Un bărbat de 61 de ani, din judeţul Cluj, infectat cu SARI (infecţie respiratorie acută severă) a decedat în 18  ianuarie.  În 10 ianuarie, el a prezentat simpotmatologie de infecţie acută a căilor respiratorii, tuse, ferbră, durere în gât. În 15 ianuarie, el a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase. Până atunci, nu a accesat niciun serviciu medical, lucru care i-a înrăutăţit mult starea de sănătate. Este vorba despre un caz social, domnul stătea singur. A fost internat la Boli Infecţioase. Se suspiciona etiologie gripală. S-au prelevat proble care au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru verificări.  Bărbatul a fost internat la Terapie intensivă şi s-a început tratamentul cu tamiflu, câte două comprimate pe zi şi cu alte medicamente. Evoluţia a fost nefavorabilă, iar paicentul a decedat pe 18 ianuarie“, a declarat, pentru Adevărul, Mihai Moisescu Goia, directorul executiv adjunct de sănătate publică al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj.

Confirmare de la Cantacuzino: gripă porcină 

„Buletinul de confirmare, în care se confirmă diagnosticul de gripă soseşte pe 19 ianuarie, fără  a se specifica subtipul. Ieri, s-a primit confirmarea că este vorba de virusul gripal A h1 N1 cu structură asemănătoare cu ce întâlnită în 2009. Bărbatul nu a fost vaccinat“, a mai precizat Moisescu.  

Sfaturi de la Direcţia de Sănătate: vaccinarea anuală, cea mai importantă armă 

„Sfătuiesc oamenii să nu intre în panică. Nu este vorba despre  o epidemie de gripă. Este vorba despre activitate gripală cu cazuri sporadice. De gripă s-a murit şi se va mai muri, însă sunt măsuri foarte importante ce se pot lua pentru a evita agravarea infecţiei. Primul sfat este vaccinarea, este măsura specifică de apărare în acest sens. Este importantă vaccinarea anuală întrucât tulpina se modifică de la an la an. Pentru grupele de risc vaccinul este asigurat gratuit. Este foarte important ca atunci când ai simpotome de gripă, te doare gâtul, tuşeşti, ai febră, să fii consultat de medic şi să începi tratamentul. E important să nu te duci la serviciu sau elevii să nu meargă la şcoală. Reintegrarea în colectivitate se face numai cu acordul medicului. Tuşeşte sau strănută în batistă, spală-te pe mâini,  consumă alimente blogate în glucide şi proteine, fără grăsimi, consumă zarzavaturi şi fructe pentru a-ţi asigura vitaminele. Evită locurile agolmerate pentru a nu se crea condiţiile de transmitere“, a mai explicat directorul executiv adjunct de sănătate publică al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite