Clujul sărbătoreşte Unirea Principatelor cu flori, folclor şi artificii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seara de 24 ianuarie 2013 se va încheia, la Cluj-Napoca, cu focuri de artificii  FOTO: Adevărul
Seara de 24 ianuarie 2013 se va încheia, la Cluj-Napoca, cu focuri de artificii  FOTO: Adevărul

Împlinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române va fi marcată la Cluj-Napoca prin obişnuitele depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situată vis-a-vis de clădirea Prefecturii, printr-un spectacol folcloric în Piaţa Unirii şi, seara, prin focuri de artificii în Piaţa Avram Iancu.

Evenimentele dedicate împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române vor începe la Cluj-Napoca, joi, 24 ianuarie, de la ora 10.00, printr-un ceremonial militar-religios lângă statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
După-amiaza, în Piaţa Unirii, în apropierea altei statui, a lui Matia Corvin, va avea loc un spectacol folcloric susţintu de ansamblurile „Doina“, „Crăişorul“, „Mărţişorul“, şi de interpreţii Marius Ciprian Pop, Dinu Iancu Sălăjanu şi taragotistul Dumitru Fărcaş.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca organizează un spectacol de muzică populară, în Piaţa Unirii, între orele 18.00 şi 19.50, iar de la ora 20.00, în Piaţa Avram Iancu, va avea loc un spectacol cu focuri de artificii.

Tot în Cluj-Napoca a fost programată joi, 24 ianuarie, o lansare de carte - volumul „Ioana Em. Petrescu, citindu-l pe Eminescu. Note, arhive, documente”, autor Silviu Mihăilă. Manifestarea se va desfăşura la  Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, de la ora 13.30
Silviu Mihăilă, co-autor a două volume de versuri, format la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj, sub îndrumarea profesoarei Ioana Both (coordonatoarea de masterat), este în prezent doctorand al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Ce se întâmplă în judeţ

Turda. De la ora 10.00 se va lansa volumul „Cartea  de aur a Turzii, Câmpiei Turzii şi a comunelor care fac parte din Comunitatea Urbană Arieş: eroi şi veterani din primul război mondial”, în sala mare a Primăriei Turda.
Tot de la ora 10.00, la Biblioteca Municipală “Teodor Murăşanu”, se va juca o scenetă - dramatizare după povestirea „Moş Ion Roată şi Unirea” de Ion Creang, iar de la ora 18.00, la
Casa Municipală de Cultură va avea un spectacol folcloric găzduit de Teatrul Municipal Turda, susţinut de artişti şi ansambluri folclorice locale, dar şi invitaţi din alte localităţi.
Seara, la ora 20.00, se va încinge o horă în centrul oraşului, lângă statuia lui Avram Iancu. Plus artificii.

Dej. Centrul Cultural „Arta” Dej va găzdui, de la ora 13.00, o serie de comunicări în cadrul simpozionului „Uniţi în gând şi-n suflet”. Discuţiile vor fi urmate de un moment artistic cu participarea ansamblului folcloric „Someşana” al Casei Municipale de Cultură Dej, Corului Şcolii „Avram Iancu” Dej.
La Muzeul Municipal pot fi văzute, până pe 10 februarie,într-o expoziţie, foto-documente pe tema Unirii Principatelor.

Câmpia Turzii. Manifestările încep de la ora 14.00, la Palatul Cultural “Ionel Floaşiu”, unde va avea loc un spectacol aniversar cu cântece şi poezii în interpretarea grupului vocal instrumental al Liceului Teoretic “Pavel Dan” şi Societatea Culturală Patriotică “Avram Iancu”, filiala Câmpia Turzii, cântece şi jocuri populare - ansamblul folcloric “Măgurelul” şi Ansamblul folcloric “Ardeleana”.
Manifestările se vor încheia cu o horă în Piaţeta din faţa Palatului Cultural.

Gherla. Începând cu ora 18.00 va avea loc la Casa de Cultură un spectacol festiv cu participarea fanfarei municipiului, Corala Magna şi ansamblul folcloric “Ardealul”. La Liceul Teoretic “Petru Maior” vor avea loc concursuri de eseuri şi prezentări tematice, iar la Liceul Teoretic “Ana Ipătescu” se desfăşoară, în perioada 24-29 ianuarie, competiţia sportivă “Cupa Unirii” la disciplinele handbal, baschet şi fotbal.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite