De ce „zboară“ timpul pe măsură ce îmbătrânim. Explicaţia oferită de fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au o nouă explicaţie pentru motivul pentru care zile nesfârşite din copilărie par pentru mulţi oameni să dureze mult mai mult decât la vârsta maturităţii. Potrivit teoriei, discrepanţa temporală aparentă poate fi pusă pe seama vitezei cu care imaginile sunt obţinute şi prelucrate de creierul uman pe măsură ce corpul îmbătrâneşte.

Un cercetător al Universităţii Duke din SUA are o nouă explicaţie pentru motivul pentru care acele zile nesfârşite ale copilăriei păreau să dureze mult mai mult decât durează acum - fizica.

Potrivit lui Adrian Bejan, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Duke, această discrepanţă aparentă temporală poate fi pusă pe seama vitezei mereu încetinite la care imaginile sunt obţinute şi prelucrate de creierul uman, pe măsură ce corpul îmbătrâneşte.

Teoria a fost publicată online pe 18 martie în revista European Review, arată Science Daily. „Oamenii sunt adesea uimiţi de cât de multe îşi amintesc din zilele care păreau să dureze pentru totdeauna în tinereţe”, a spus Bejan. „Nu este vorba despre faptul că experienţele lor au erau mult mai profunde sau mai semnificative, ci doar erau procesate foarte repede”.

Uzarea reţelelor de nervi şi neuroni 

Bejan atribuie acest fenomen schimbărilor fizice ale corpului uman îmbătrânit. Pe măsură ce reţelele de nervi şi neuroni devin mature, ele cresc în mărime şi în complexitate, iar ca urmare, semnalele pe care le transmit vor avea căi mai lungi de străbătut. Pe măsură ce aceste căi încep să îmbătrânească, ele se degradează, oferind mai multă rezistenţă la fluxul de semnale electrice.

Aceste fenomene determină o scădere a ratei cu care noi imagini mentale sunt dobândite şi procesate. Acest lucru este evidenţiat de cât de des se mişcă ochii copiilor în comparaţie cu cei ai adulţilor, a remarcat Bejan - deoarece copiii procesează imagini mai repede decât adulţii, ochii lor se mişcă mai des, dobândind şi integrând mai multe informaţii.

„Mintea umană simte schimbarea timpului când imaginile percepute se schimbă”

Rezultatul final este că, deoarece persoanele în vârstă vizionează mai puţine imagini noi în aceeaşi cantitate de timp real, li se pare că timpul trece mai repede.

„Mintea umană simte schimbarea timpului când imaginile percepute se schimbă”, a spus Bejan. „Prezentul este diferit de trecut, deoarece imaginile percepute de creier s-au schimbat, nu pentru că ceasul nostru intern sună. Zile păreau să dureze mai mult în tinereţe, deoarece mintea tânără primeşte mai multe imagini în timpul unei zile decât aceeaşi minte la bătrâneţe”, a concluzionat cercetătorul. 

Citeşte şi:

Somnul suficient reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare. Cercetătorii americani au descoperit mecanismul

O oră de somn în plus poate face diferenţa? Patru motive surprinzătoare pentru care ar trebui să dormim mai mult

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite