De ce să mergi anul acesta la Festivalul „Electric Castle“: va fi mai mai mare, mai spectaculos şi „fără stick-uri de memorie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntat cu concurenţa pe care i-o face Untold, Electric Castle promite o ediţie de neuitat: întreaga arhitectură a festivalului s-a modificat, iar lineup-ul este cel mai variat de până acum. Organizatorii au pregătit o experienţă muzicală „fără stick-uri de memorie“, făcând aluzie la festivalurile care aduc pe scenă DJ care fac „playback“.

Electric Castle (EC), care începe joia aceasta, la castelul Banffy din Bonţida, pregăteşte o mare surpriză pentru fani la cea de-a patra ediţie: „Va fi ca şi cum ai veni pentru prima dată la festival”, explică PR Managerul festivalului, Renate Roca Rozenberg. Concurenţa din partea Untold, festivalul de muzică electronică sponsorizat cu 400.000 de euro de Primăria Cluj-Napoca, care în 2015, la prima ediţie, a primit de la European Festival Awards distincţia „Best Major Festival Award”, în condiţiile în care din 2013, Electric Castle era considerat cel mai important festival de muzică din România, a avut un efect pozitiv asupra electricilor: „Anul acesta festivalul va fi mult mai mare şi mai spectaculos”, a detaliat Andi Vanca, Head of Communication la EC.

Nici plecarea lui Teodor Negrea, directorul artistic al festivalului în urmă cu câteva luni, nu va afecta filosofia Electric Castle privind lineup-ul: „Filosofia privind artiştii care vin la EC rămâne neschimbată, mergem în continuare pe ideea de experimentare, pe descoperirea de artişti noi, pe nume bune, premiere în România, artişti care creează o muzică complexă fără stick. Sloganul nostrul este <<fără stick>>”,  spune Renate Roca Rozenberg, făcând aluzie la festivalurile care aduc pe scenă DJ care fac echivalentul playbackului în muzica electronică -  pun muzică de pe stickuri de memorie.
„Adevărul” a aflat de la Renate Roca Rozenberg,  PR Manager EC, şi Andi Vanca, Head of Communication de ce nu trebuie să rataţi ediţia a patra a festivalului.  

Adevărul: Spuneţi-mi trei argumente pentru care trebuie să mergem anul acesta la EC? 

Andi Vanca: Va fi mult mai mare şi spectaculos. Când spun mare mă refer şi ca suprafaţă, vor fi  12 hectare de teren pe care se va întinde festivalul (faţă de 8-10 hectare anul trecut), dar şi ca festival, vor fi opt scene (faţă de 6 anul trecut) şi cel mai variat lineup de până acum tocmai pentru a arăta că EC nu e un festival de muzica electronică, ci un festival de muzică. De asemenea, activităţile din timpul zilei vor fi mai numeroase şi mai variate pentru a sublinia ideea de experienţă totală de festival pe care vrem s-o oferim.  

Renate Roca Rozenberg: Eu sunt mai pragmatică, poţi să mergi şi numai pentru mâncare, deoarece poţi alege între 30 de tipuri de bucătării. De asemenea, artiştii invitaţi sunt un argument esenţial: foarte mulţi dintre ei se află în premieră în România şi există mari şanse să nu se mai întoarcă vreodată şi aici mă refer, de exemplu, la „Bring me the Horizon” sau “Sigur Rós”, cei din urmă au inclus, după 12 an,i în turneul lor EC. De asemenea, schimbările făcute sunt atât de interesante încât o să ai senzaţia că ai veni pentru prima dată. Festivalul va fi atât de diferit încât fanii tradiţionali vor avea un mic şoc... pozitiv. Va arăta extraordinar, scuza că  am mai fost şi am văzut nu se aplică anul ăsta. 

“Toţi artiştii ce la EC nu au fost selectaţi pentru că au acum succes într-un anumit gen, toţi vin din zone muzicale compexe, nu sunt genul de artişti care vin la concerte cu stickul de memorie, sunt oameni care creează muzică, poate să-ţi placă sau nu, dar nu poţi să nu înţelegi că sunt o artişti care creează o muzică complexă, fără stick. Sloganul nostru este “fără stick”. 

Renate Roca Rozenberg, PR Manager EC

Renate Roca Rozenberg - FOTO Eduard Enea

Renate Roca Rozenberg, PR Managerul EC.   

Adevărul: Spuneţi-mi trei concerte pe care nu le-aţi rata anul acesta de la EC?

Renate Roca Rozenberg: Mie îmi fac foarte mult „God Is an Astroanut” (trupă de post-rock din Irlanda-nr), care nu sunt pentru prima oară în România, dar sunt cu totul speciali. De asemenea, amintesc “De Staat” - o trupă olandeză de rock, avem rock foarte bun anul aceste spre bucuria mea. Apoi, „Venetian Snares”, un DJ canadian, care iese foarte rar în show-uri, cred că e prim turneu din viaţa lui, deşi face muzică de 20 de ani. E  prima oară când pune muzică live, până acuma folosea pre –recorduri. Eu cred că dacă vrei cu adevărat experienţe noi, trebuie să experimentezi şi trupe din acestea mai ciudate să zicem. Lineup-ul EC este astfel conceput ca să faci o descoperire, o călătorie muzicală. Mai recomand Skrillex, pentru că Sonny John Moore este un personaj foarte interesant, a pornit din zona de rock, el compune pentru trupe mari de rock, ştie foarte multă muzică, ştie chiar şi jazz; el este cunoscut pentru succesul său în muzica electronică , dar din punct de vedere al show-ului  este diferit faţă de ce poţi vedea pe Youtube sau în videoclipurile Skrillex. 

Andi Vanca: Eu aş aminti de “Sigur Rós”, o formaţie de rock din Islanda care concertează foarte rar, ultimul turneu l-a avut acum 12 ani. Sunt convins că va fi o experienţă diferită faţă de multe concerte la care am fost până acum. Un alt nume ce nu trebuie ratat este „Bring me the Horizon”, o formaţie britanică de deathcore, pentru energia pe care o au şi show-ul live. Este una dintre cele mai pe val trupe de metal rock, au concerte în toată Anglia şi sunt sold out. Sunt foarte populari, au concertat cu o orchestră simfonică în Royal Albert Hall din Londra, au concertat cu David Gilmour. De asemenea, trebuie să amintesc şi de „Dub pistols”, care este formaţia noastră de suflet, nu te plictiseşti niciodată de ei şi nici nu poţi să stai locului la concertele lor.  Deşi au concerte în fiecare wekend, e incredibil câtă energie pot să aibă. 

Ce activităţi din timpul zilei nu aţi rata la această ediţie EC? 

Renate Roca Rozenberg: Eu nu aş rata zona de tech, care e foarte aproape de centru de presă. E o noutate absolută prin complexitatea experienţelor oferite şi se încadrează foarte bine în spiritul zonei, Clujul fiind supranumit Silicon Valley-ul României. În zona de tech se poate xperimenta realitatea virtuală, cei de la Arobs îl vor recrea pe Contele Banffy (festivalul are loc pe domeniul familiei Banffy), HP a crea un escape room cu multe servere printre care te pierzi. Zona de fashion va fi foarte interesantă. Oamenii vor putea merge şi vor primi un upgrade de look de la designerii de acolo, de la haine până la freză şi tot.  

Andi Vanca: Eu recomand „grădina fermecată”, am amenajat o zonă nouă unde era un pâlc mare de vegetaţie, în care am construit mai multe „ochiuri”, iar în fiecare „ochi” se întâmplă ceva – într-unul sunt lasere şi lumini,  în altul e linişte, în altele sunt tot felul de experienţe, într-unul e un telefon care sună. Dacă cineva îl ridică, va avea o supriză pe care nu o s-o spun acum. 
 

De asemenea, avem un balon cu aer cald adus de sponsori. Accesul este gratuit, iar cei interesaţi vor fi ridicaţi circa 100-150 de metri în aer, văd festivalul de sus, apoi  îi lasă jos. 

De asemenea, cei interesaţi vor putea vedea proiecţii de filme cu tematică eco la cinematograful din zona premium camping. Sunt două zone de camping: zona tradiţională, unde îţi pui cortul, ai duşuri şi toalete, şi cea de camping premium, care oferă mai mult confort, mai multe zone umbrite, un magazin, cei mai pretenţoşi vor putea sta gata în corturi gata instalate, în camere de hotel micuţe, sau în căbănuţe. Printre activităţile din această zonă e şi eco-cinematograful. 

image

Andi Vanca, Head of Communication . FOTO. EC

Care este poziţionarea festivalului pe o piaţă europeană şi chiar internă concurenţiale?

Renate Roca Rozenberg: Nu sunt chiar aşa de multe festivaluri, avem impresia asta pentru că pentru o foarte mare perioadă acestea au lipsit din România. Ne-am dori să fie diversitate, dar pentru asta trebuie să ai curaj să inovezi, să faci altceva. Noi am inovat şi continăm să inovăm. Poziţionare noastră e dată de locaţie, fără să fim modeşti credem că EC oferă adevărata experienţă de festival de muzică, experienţă care nu se poate trăi într-un spaţiu urban, la noi oamenii se rup de rutina zilnică, se reintegrează într-un spaţiu cu totul nou, la care se adaptează 100%,  chiar şi ca filosofie interioară, oamenii intră timp de 4 zile într-o altă lume. Oamenii caută evadarea de 4 zile pe care o oferă EC, posibilitatea de a te izola în altă lume în care ai acces la o mulţime de lucruri şi experienţe  pozitive: trăieşti o poveste de 4 zile la un castel în Transilvania. 
 

De asemenea, în ceea ce priveşte lineupul noi experimentăm foarte mult, e foarte uşor să duci trei trupe mari care sunt pe val acum, e cea mai facilă reţetă, dar care pe noi nu ne caracterizează. Un festival reuşit artistic nu e copia gusturilor pe care le ai deja de acasă, e importat să pleci cu ceva nou, să descoperi ceva nou. Avem şi nume mari cu succes comercial, dar încercăm să oferim o cu totul altă experienţă faţă de cea cunoscută fanilor. De exemplu, anul trecut am avut un foarte bun feedback cu Rudimental,  lumea îi ştia de la radio, nu îi ştia în format live, cu 16 oameni scenă, a fost cu totul altceva faţă de experienţa de radio. Discutăm foarte mult line-up-ul, suntem foarte selectivi, şi căutăm ca fiecare concert să fie o experienţă. 

Poziţionare noastră e dată de locaţie, fără să fim modeşti credem că EC oferă adevărata experienţă de festival de muzică, experienţă care nu se poate trăi într-un spaţiu urban, la noi oamenii se rup de rutina zilnică, se reintegrează într-un spaţiu cu totul nou, la care se adaptează 100%,  chiar şi ca filosofie interioară, oamenii intră timp de 4 zile într-o altă lume.

Renate Roca Rozenberg, PR Manager EC

A influenţat EC concurenţa din partea Untold Festival?

Andi Vanca: Nu, noi încercăm să vedem de direcţia noastră. Sunt două evenimente diferite, cu drumuri diferite, cu publicuri diferite, şi genurile de muzică sunt destul de diferite. E bine că oamenii au mai multe variante, piaţa românească e în creştere. O ţară sănătoasă vinde anual un număr de bilete la evnimente culturale egal cu populaţia ţării, în România se vând anualt circa 2 milioane de astfel de bilete. Mai avem foarte mult. Să ajugem acolo. E bine că apar şi vor apărea şi alte evenimente.  Lumea are de câştigat, dacă există diversitate.  

Alegerea artiştilor care vor urca pe scenă la EC este, cum spuneaţi, foarte importantă. Cum va afecta festivalul plecarea lui Teodor Negrea, directorul artistic al festivalul şi unul dintre fondatorii EC?
 

Renate Roca Rozenberg: Lineupul e foarte diferit de la un an la altul şi nu e dictat de gusturile pe care avem  noi, ci de cum merge piaţa muzicală, de experiementele noi care apar, şi, în acelaşi timp, de nume tradiţionale  care revin în atenţie cum este “Sigur Ros”, care o dată la 12 ani e pe val. Lineup-ul e structurat pe mai multe niveluri şi sunt aşa de multe niveluri în plăcinta asta de lineup, încât niciodată nu va sta în filosofia unui singur om sau în direcţia unui singur om. Teo a fost o parte foarte importantă în structura asta, dar e o echipă întreagă ce se ocupă de tot ce înseamnă conceptul muzical şi artistic. Lineupul nu e viziunea unui singur om şi de aceea EC e diferit pentru că şi oamenii care se ocupă sunt diferiţi, provin din foarte multe zone cu viziuni diferite până la urmă. Oameni din generaţii diferite, cu profesorii diferite, care ne adunm în jurul acestui proiect, mânaţi de pasiunea de a face acest festival să iasă cum trebuie. 

Citeşte şi 

A patra ediţie a Electric Castle Festival va avea loc între 14 şi 17 iulie, la Castelul Banffy din localitatea Bonţida, judeţul Cluj.

Un 13 cu noroc. O zi în plus de distracţie la castel. Ce surprize vă aşteaptă anul acesta la Electric Castle

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite