Cum se vede cerul la primul planetariu mobil din România şi care-i sunt poveştile. „Cine ştie? Următorul Gagarin s-ar putea naşte la Cluj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum se vede norul lui Magellan prin telescopul Hubble  FOTO Planetariul mobil
Cum se vede norul lui Magellan prin telescopul Hubble  FOTO Planetariul mobil

Primul planetariu mobil din România vine, pe 17 şi 18 septembrie, sâmbătă şi duminică, la Cinematograful Dacia din cartierul Mănăştur din Cluj. Curioşii pot afla lucruri noi despre univers, Galileo Galilei şi robotul Curiosity în cadrul unor proiecţii spectaculoase.

Pasionaţii de astronomie şi curioşii de toate vârstele sutn aşteptaţi în acest weekend la cinematograful Dacia din Cluj nu la film, ci la proiecţii spectaculoase însiţite de prezentări interactive despre univers, constelaţii şi alte frumuseţi ascunse pe bolta cerească.

Proiecţiile vor avea loc într-un dome mobil cu diametrul de 8 metri şi înălţimea de 5 metri. Iar spectacolele vor avea loc la Cinematograful Dacia din Mănăştur, între orele 9:00 şi 18:00.

„Ne-am dat seama că astronomia e tratată foarte sumar în şcoli sau, cel puţin, că prezentările care se fac nu sunt ambalate într-un mod interactiv şi atractiv pentru copii. E important ca ei să poată pune întrebări, să-şi exprime bucuria liberi şi să îşi dea seama de frumuseţea universului, mai ales în contextul în care astronomia e o ştiinţă în plină expansiune, căreia i se acordă o atenţie din ce în ce mai mare şi de către publicul larg. Cine ştie? Următorul Gagarin s-ar putea naşte la Cluj”, spune Adrian Filpişan, iniţiatorul şi coordonatorul principal al Planetariului Mobil Educaţional.

Potrivit lui Filpişan, în ţara noastră există planetarii în foarte puţine oraşe şi, de cele mai multe ori, prezentările care se fac acolo sunt statice. Nu acelaşi lucru s eva petrece la Cluj unde proiecţiile inedite îşi propun să aducă misterioasa boltă cerească mai aproape de vizitatori, prin poveşti şi informaţii interesante.

Cum arată Clujul de sus. Nu din avion

Proiecţiile de la Cluj se numesc „Exploratori ai Universului: Galileo Galilei şi Curiosity” şi le vor arăta curioşilor o hartă 1:1 a boltei cereşti de deasupra Clujului. Harta va fi însoţită de explicaţii. Curioşii vor putea vedea şi o proiecţie 3D a unor asteroizi în mişcare, care poate fi urmărită fără ochelari speciali, şi pot porni într-o călătorie în tainele universului.

Spectacolele încep din oră în oră. O proiecţie durează aproximativ 45 de minute, iar un bilet costă 11 lei. Domul în care se vor desfăşura spectacolele are o capacitate de primire pentru 60 de persoane.

Cei care vor să vadă cerul şi să-i asculte poveştile îşi pot face rezervare la 0752690245 sau contact@planetariumobil.ro, fie cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile. Cei mai mici dintre participanţi trebuie să aibă 4 ani şi să fie însoţiţi de un adult.

Proiectul Planetariu Mobil Educaţional este o iniţiativă a Asociaţiei Astronomice Pluto. Iar evenimentul de la Cluj se va desfăşura în parteneriat cu Cinematograful Dacia şi Calendarul Magic.

planetariu mobil cluj foto organizatori

Mai puteţi citi:

Muzeul copiilor din Cluj sau locul unde toate obiectele nu doar că pot fi atinse, ci îi ajută pe cei mici să descopere lumea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite