Cum au ajuns cei 7 violatori din Vaslui subiect de cercetare. O avocată din Cluj a inclus în teza sa de doctorat un chestionar despre viol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Culda este o tânără avocată din Cluj care îşi face doctoratul la UBB cu tema „Efectele vinovăţiei, ale suportului social perceput şi ale cogniţiilor iraţionale asupra recidivei penale”. Ea se află în ultimul an de doctorat la Facultatea de Psihologie şi a inclus în cercetarea sa un studiu despre cum văd românii violul, dar şi ce cred ei despre violul de la Vaslui.

”Dezbaterile asupra cazului de viol de la Vaslui sunt multe. Studiul de faţă îşi propune să observe care este părerea românilor despre viol şi despre acest caz. Nu există păreri bune sau greşite. Răspunsurile sunt anonime. Completarea chestionarului durează câteva minute. Te rugăm să răspunzi sincer la cele 20 de întrebări”, aşa începe chestionarul formulat de doctoranda Gabriela Culda (foto mai jos, credit foto: Mihaela Noroc, Facebook). 

Întrebările din chestionar, postat joi dimineaţa, 23 iulie, pe care îl puteţi completa AICI, sunt referitoare la cum credeţi că ar trebui judecaţi inculpaţii, dacă credeţi că cei 7 violatori sunt vinovaţi de cele petrecute, cum ar trebui ei pedepsiţi, care ar trebui să fie pedeapsa pentru viol, dar şi dacă credeţi că se va face dreptate.

Gabriela Culda (26 de ani), avocat în Baroul Cluj de anul trecut, este licenţiată în Drept, Psihologie şi Ştiinţe Economice. A început în 2012 un doctorat despre percepţia infracţiunilor - ”Efectele vinovăţiei, a suportului social perceput şi a cogniţiilor iraţionale asupra recidivei penale” -  şi după ce a citit şi văzut multe ştiri s-a gândit să includă în teza sa de doctorat un studiu despre percepţia românilor asupra violului şi cum văd ei violul elevei de la Vaslui.

gabriela culda foto

Aceasta îşi doreşte ca teza sa de doctorat să fie de folos şi să nu devină ”o cercetare care să rămână acolo într-un raft, într-o bibliotecă, ci să spună ceva despre ce se întâmplă în societate”.

Vinovăţia, un ”cititor” de comportamente

”Vinovăţia am văzut-o ca pe un mecanism care te ajută să citeşti comportamentul. E foarte legată de reabilitare. E foarte puţin probabil să reabilitezi un comportament atâta timp cât tu nu îl vezi ca fiind greşit şi atunci vinovăţia funcţionează în felul acesta, inclusiv la deţinuţi”, este de părere doctoranda.

”Societatea normalizează infracţiunea”

Ea spune că studiile făcute de specialişti, la nivel mondial, arată că o pedeapsă mai mare nu corectează un comportament infracţional. ”Mulţi formatori de opinie şi-au spus părerea legat de cât de vinovaţi se simt cei care au comis faptele, cât şi cu privire la pedeapsa pe care ar trebui să li se dea. Având în vedere că erau aspecte pe care le cercetez de multă vreme şi am participat la multe conferinţe şi în SUA şi Europa care vizează tocmai comportamentul infracţional şi pedepsele, mi-am dat seama că multe dintre opinii erau, cel puţin parţial, greşite pentru că nu se regăseau în discuţie factori care contează. Spre exemplu, în opinia multora se consideră că o pedeapsă mai mare o să corecteze un comportament. Studiile şi datele îmi arată că nu este aşa”, spune Gabriela Culda.

Atunci ce ar fi de făcut?

”Atunci când se comite un viol, violul acela poate fi comis din mai multe motive, explicaţii psihologice. Una ar fi de natură biologică. De exemplu, să existe nişte impulsuri care nu se pot controla, impulsuri care pot să fie temperate sau nu prin tratament. Dacă nu se pot tempera se găsesc alte metode. Sunt state unde aceştia sunt închişi, dar nu neapărat în închisoare. Însă, de multe ori e o problemă de raţionalizare a infracţiunii, (n.r. infractorilor) li se pare normal (n.r. ceea ce au făcut). Iar în cazul de faţă intervine şi societatea din jur, satul de acolo care normalizează infracţiunea şi atunci infracţiunea nu mai este atât de gravă. 

E de văzut care au fost motivaţiile care au stat la baza comiterii violului. Nu cred că toţi cei 7 ar fi avut o problemă de control al impulsului, mai degrabă acele mecanisme sociale ar putea explica comportamentul lor”, este de părere doctoranda.

Aceasta adaugă că reacţia socială, a românilor legat de acest caz din Vaslui, este foarte puternică şi crede că presa are, cu siguranţă, ”un rol esenţial în tot ce se întâmplă”.

Gabriela Culda crede că acest studiu despre violul din Vaslui îi va schimba datele cercetării sale, aşa cum declara pe clujust.ro. Aceasta a făcut studii despre infracţionalitate şi în penitenciare şi în afara lor.

Mesaje de susţinere

Transmiteţi-i şi voi un mesaj de susţinere tinerei din Vaslui, folosind hashtag-ul ‪#‎violulecrima‬. Noi ne vom asigura că mesajele voastre vor ajunge la ea, iar o parte din ele vor fi publicate pe adevarul.ro şi în ediţia tipărită a ziarului. Dacă apropiaţii şi rudele violatorilor duc acum o campanie de denigrare a victimei, noi trebuie să-i arătăm că oamenii normali din această ţară sunt alături de ea şi nu tolerează asemenea fapte.

Pe aceeaşi temă:

Femeia care a trăit de 2 ori ameninţarea unui viol: „O astfel de faptă merită o pedeapsă cruntă, să simtă că-i iese pe nas şi pe urechi o nemernicie atât de mare”

Destăinuirea unei clujence către eleva violată: ”Pentru barbaria acelor indivizi - nu s-au inventat cuvinte care să-i califice - nu ai nici măcar cea mai mică vină”

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite