Cum ar putea Turcia să intre într-o alianță ostilă NATO. Detaliul pus pe tapet de un general român

0
Publicat:

Membră a NATO încă din 1952, Turcia s-a apropiat în ultimii ani de Rusia, iar de curând a anunțat că e interesată să devină membru BRICS. Numai că, așa cum remarcă generalul (r) Cristian Barbu, BRICS s-ar putea transforma dintr-o alianță economică în una militară, dominată de China și Rusia, ostilă țărilor NATO.

Vladimir Putin și Recep Erdogan la inaugurarea Turkstream FOTO AFP
Vladimir Putin și Recep Erdogan la inaugurarea Turkstream FOTO AFP

Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO, peste Franța și Marea Britanie, și e depășită doar de SUA. Practic, e singura țară din această regiune care poate bloca Rusia în Marea Neagră, ceea ce are implicații directe și pentru România. Asta pentru că Turcia e adevărata stăpână a Mării Negre și poate decide ce vase militare mari intră și ies de acolo, conform Convenției de la Montreux, prin care a obținut controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

Problema este că în ultimii ani, Erdogan a apropiat Turcia de Rusia și le-a făcut numeroase concesii rușilor. Profitând de apatia și de lipsa de implicare a Turciei, Rusia a început să pună încet stăpânire pe Marea Neagră, ceea ce afectează NATO și România.

Ca și cum nu ar fi suficient, Turcia lui Erdogan a anunțat că este interesată să se integreze în BRICS, alianță economică între Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Însă, se știe, astfel de alianțe se pot transforma oricând în alianțe militare.

Turcia nu face un secret că vrea în BRICS

Fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, generalul Cristian Barbu spune că acest lucru ar putea deveni problematic. 

„Există o alianță deja și acest parteneriat strategic în BRICS, cumva, consimțit între China și Rusia, care arată dorința de a poziționa și a repoziționa unele forțe și unele mijloace pe teritorii mult mai vaste decât până acum, atât din partea Chinei, cât și din partea Rusiei. Și atunci ne uităm că totuși China nu are nevoie de o concentrare extraordinară în zona Taiwanului, dar și-ar dori să fie prezentă undeva în zona arctică. Iar acccesul în zona arctică, dacă ne uităm pe hartă, pe glob, ar putea să fie înlesnit de Rusia”, explică generalul.

Iar BRICS este deschisă și către alte state. Turcia, alături de Arabia Saudită, Iran, Egipt și Argentina au anunțat, încă de anul trecut, că își depun candidatura pentru BRICS. Iar președintele Forumului Internațional BRICS, Purnima Anand, a anunțat la rândul său, tot anul trecut, că integrarea acestor țări ar urma să fie luată în discuție în 2023.

Generalul Cristian Barbu. FOTO Mediafax
Generalul Cristian Barbu. FOTO Mediafax

Sunt lucruri care trebuie luate în serios și despre care trebuie să vorbim deschis, pentru că odată ce o astfel de alianță tip BRICS va mai putea să primească sau în care să acceadă încă un stat și apoi încă un stat și tot așa și mă tem că atunci lucrurile chiar pot fi destul de serioase. Iată, de exemplu, ar putea să vrea în BRICS la un moment dat inclusiv Coreea de Nord. Sigur, că lucrurile este complică. Am avea dintr-o dată multe puncte roșii pe hartă. Iar China nu ascunde faptul că își dorește o nouă ordine mondială”, arată generalul Barbu.

Evident, el nu exclude ca BRICS să se transforme ulterior într-o alianță militară sau să fie dublată de o alianță militară din care să facă parte aceleași state.

Sigur, nu este un scenariu fake pentru faptul că a trece de la partea economică și de la o piață relativ, să zicem, liberă între aceste state, la o componentă militară susținută, este o chestiune care poate fi oricând pusă destul de ușor. Sigur, ei nu sunt neapărat compatibili, unii cu alții, din sistemul acesta militar, pentru că unii au de producție de un anumit fel, alții de alt fel, nu se întâmplă ca la noi, să zicem, în zona NATO, unde în anii aceștia cât de cât am reușit să facem forțe compatibile. Dar, chiar și așa, problemele în ziua de astăzi din punct de vedere al electronicii avansate fac ca lucrurile să se apropie în timp scurt. Iar ei pot găsi soluții”, admite generalul Barbu.

O situație complicată

El nu exclude ca Turcia să ajungă în BRICS, iar ulterior această alianță să devină una și militară. Atunci, spune el, ar apărea un conflict de interese pentru Turcia, care ar fi și membră NATO, și BRICS.

Sigur că în momentul în care ar adera Turcia la BRICS ar avea în vedere în primul rând componenta economică și poate că și cea de ordin social. Numai că atunci când ne uităm în spatele componentei economice, noi vedem că orice componentă economică are și o latură militară. Pentru că în economie industria textilă, industria alimentară, toate au componente militare. Nu mai zicem de industriile grele, care toate au cu siguranță componente militare. În momentul în care BRICS ar avea și o componentă fățiș militară, atunci Turcia ar putea să aibă un conflict de interese”, adaugă generalul.

Ce este de luat în calcule este că, în cazul unei victorii a lui Erdogan, în turul 2 al alegerilor, Turcia va continua cel mai probabil să se apropie și mai mult de Turcia și să joace la două capete. Iar pe acest fond, Marea Neagră ar fi cu adevărat la discreția rușilor.

Argumente și contraargumente

Iar Turcia ar putea chiar să ia în calcule la un moment dat să renunțe la NATO. Deși nu exclude în totalitate ca Turcia să renunțe la NATO și să se dedice BRICS, generalul spune că există și câteva contrargumente, la fel cum ar exista și argumente de partea acestei idei. În primul rând, e vorba de avantaje care decurg din faptul că Turcia e membră NATO.

Poate că Erdogan are anumite relații cu Putin, dar totuși Turcia are nevoie de NATO. Până una, alta, dacă BRICS nu va avea o componentă militară, BRICS i-ar ajuta doar din punct de vedere economic. Al doilea argument: să nu uităm că Turcia e furnizor de armament pentru NATO. Și nu în ultimul rând, să nu uităm că în Turcia există arme nucleare NATO și baze militare importante”, explică el.

Totuși, istoria a arătat că alianțele se pot face și desface. Asta înseamnă, adaugă generalul, că nu există certitudini. „Sigur că în momentul în care va apărea acea componentă militară a BRICS, Turcia ar putea, dacă va dori, să părăsescă o alianță și să intre în alta. Fie BRICS, fie una ce s-ar forma pe lângă BRICS. Nu i-ar obliga nimeni să rămână în NATO”, a punctat generalul.

Taiwan, punctul fierbinte

Și lucrurile nu se opresc aici. O alianță BRICS dominată de China și Rusia ar putea intra în coliziune peste ani cu NATO. Scânteia ar putea fi un atac al Chinei asupra Taiwanului. Toate acestea ar fi însă posibile pe termen mediu și lung, așa cum spun mulți analiști americani și nu numai.

„Deocamdată aș spune că nu văd acest risc. Pentru că sunt chestii diferite, sunt, dacă vreți, interese cumva diferite. Pentru că unii sunt în creștere și au acest interes să crească atât de mult încât să obțină o masă critică de la care încolo se ridice pretenții serioase. Iar ceilalți sunt în faza în care trebuie să-și mențină cumva poziția și să aibă și ei la rândul lor o creștere care tot așa să le ofere supremația în timpul imediat următor. Dar conflictul acesta probabil că poate să apară numai atunci când cei care sunt în ascensiune ajung la analiza din care pot cumva să ridice mâna asupra poziției celor care sunt deja lideri. Lucrul acesta nu se întâmplă de azi de mâine, dar nu poate fi exclus”, a încheiat generalul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite