Cum ar putea arăta viitorul planetei. Scenariile care nu lasă loc de optimism, explicate de un specialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ersek atenţionează că încălzirea globală va aduce dezechilibre care vor pune la grea încercare omenirea
Vasile Ersek atenţionează că încălzirea globală va aduce dezechilibre care vor pune la grea încercare omenirea

Oamenii de ştiinţă privesc adânc în trecut, pentru a găsi anumite răspunsuri, ţinând cont că totul este ciclic. Este şi cazul lui Vasile Ersek, specialist în paleoclimatologie la Universitatea Northumbria din Newcastle, care poate să compare trecutul cu prezentul Terrei şi să facă o proiecţie de viitor

De-a lungul a zeci şi sute de milioane, Pământul a trecut prin diverse perioade, de la ere glaciare şi până la creşteri spectaculoase de temperatură. Toate aceste lucruri au fost valabile şi pe teritoriul actual al României.

„A fost şi climă tropicală pe teritoriul României. De aceea avem şi foarte mult calcar în România, pentru că de fapt calcarul se formează în mări tropicale, unde cresc corali şi alte feluri de vieţuitoare care secretă nişte cochilii de calcit, iar când organismele astea mor, atunci se acumulează pe fundul mării şi aşa se creează calcar. Dacă ne uităm în România, acum 50 de milioane de ani era o climă de acest fel, cu temperaturi mult mai ridicate decât avem acum şi care au permis formarea calcarului şi a altor roci pe care nu le găsim decât în medii din astea tropicale”, explică profesorul.

De altfel, spune el, la nivel global, acum 50 de milioane de ani, temperaturile erau mult mai ridicate decât sunt azi. Păduri nesfârşite acopereau până şi Polul Sud, zonă lipsită în prezent de orice vegetaţie şi acoperită de calote de gheaţă de kilometri.

„La nivel global, daca e să facem o comparaţie între clima de acum şi cea de atunci, temperatura era cam cu 15 grade Celsius mai ridicata la nivel global. Nu aveam nici calote glaciare, nivelul mării era mult mai ridicat decât este acum. Treptat, dupa perioada aceasta, clima a început să se răcească. Cauzele acestei răciri sunt legate de ciclul de carbon şi scăderea treptată a concentraţiei de bioxid de carbon din atmosferă. Care evident se întâmpla prin procese naturale”, adaugă Ersek.

Ipoteze de coşmar

De altfel, încălzirea climei, adică ceea ce se întâmplă acum, nu reprezintă o premieră pentru Terra. O premieră o reprezintă însă încălzirea globală, adică cea accelerată, nenaturală şi provocată de oameni. Asta înseamnă şi că în mai puţin de 100 de ani temperaturile pot să crească artificial mai mult decât au crescut natural în decurs de zeci de mii sau sute de mii de ani. Iar natura, planeta nu va avea timpul şi puterea necesare să autoregleze totul.

„Noi acum accelerăm procesele astea naturale şi în sens invers. Cine se gândeşte la o schimbare de 1-2 grade Celsius, când e acasă şi temperatura e de 19 grade sau de 21 de grade, nu face mare diferenţă. Şi atunci te gândeşti de ce insistă oamenii de ştiinţă să limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Există un raport interguvernamental al Naţiunilor Unite care e făcut cam la 5-7 ani şi unde sute de oameni de ştiinţă fac un sumar al ultimelor studii climatice, iar apoi le fac recomandări politicienilor.

Raportul a recomandat să limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. În prezent am ajuns la 1,1 grade

Celsius. Suntem destul de aproape de ţinta pe care ne-au pus-o. Ce e important să ţinem cont aici e că vorbim de media globală a încălzirii, de 1,5 grade Celsius”, subliniază Ersek.

Ultimele date arată că vor avea loc schimbări dramatice. Acestea vor avea efecte nefaste, iar omenirea va fi pusă în faţa unor provocări uriaşe. Există, însă, mai multe scenarii, iar unele sunt de-a dreptul catastrofale, punctează profesorul.

„În unele zone, temperaturile extreme or să crească şi cu 3-5 grade Celsius. În zonele tropicale, şi cu o încălzire globală de doar 1,5 grade Celsius, aproximativ 70% din recifii de corali vor dispărea. În multe zone, secetele vor fi cu două luni mai lungi decât erau înainte. La nivel global cam 13% din oameni vor fi afectaţi de canicule severe cel putin o dată la cinci ani.

Şi acesta e scenariul cel mai bun! Asta se întâmplă dacă reuşim să limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Daca ţintim spre 2 grade Celsius, deci dacă avem 2 grade Celsius în loc de 1,5 grade Celsius, atunci în multe zone din SUA, din Asia şi din Europa, riscul de inundaţii severe se dublează. Asta afectează pe toată lumea sau o mare parte a globului. Dacă vom avea 2 grade Celsius în plus, atunci 90% din corali vor dispărea, iar secetele vor fi cu patru luni mai lungi ca înainte”, atenţionează Ersek.  

Iar problemele nu se opresc aici. Jumătate din populaţia globală este în prezent expusă la caniculă chiar la nivel letal mai mult decât o dată la 20 de ani. Viitorul nu arată bine nici pentru generaţiile viitoare, care vor primi ca moşternire o situaţie catastrofală. 

„Dacă menţinem parcursul pe care suntem acum, în anul 2100, temperatura globală va creşte cu 3,6 grade Celsius. E foarte mult. La 3 grade Celsius de încălzire, secetele sunt probabil să dureze cu 11 luni mai mult decât în scenariul pe care îl avem azi. Să ne gândim doar la ce implicaţii are asta pentru producţia de cereale, ce foamete cumplită vor îndura şi la ce ar putea duce asta. Sunt multe scenarii înfiorătoare, foamete, războaie crunte pentru puţinele resurse rămase”, conchide Vasile Ersek. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum ar arăta concediul ideal pentru nostalgicii „Epocii de Aur“. „Ziua ar fi completată cu cozi la pâine şi gheare de pui, dacă vor să mănânce ceva“

Expert în sănătate publică, despre măsurile care pot tempera valul 5 al pandemiei: „O săptămână de lockdown şi certificatul verde pot face diferenţa“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite