Culmea proiectelor nătângi în România. Într-o comună din Cluj s-a pus canalizare în pustiu, până la terenul primăriţei
0Localitatea Tureni, situată la circa 24 de kilometri de Cluj-Napoca, poate rivaliza cu sate din Olanda unde au fost asfaltate drumurile dintre parcelele de teren agricol. Şefii primăriei au introdus canalizarea pe o porţiune de 1,5 kilometri de teren arabil. În schimb, pe unele străzi ale satului s-a păstrat un sistem de medieval: apele menajere sunt deversate în stradă.
Tureniul, aflat la circa 24 de kilometri de Cluj-Napoca, este un sat de oameni gospodari. Îţi poţi da seama după casele mari şi frumoase, dar şi după terenurile atent lucrate. Dacă intri în localitate de pe DN 1 E 60, în dreptul motelului “Paradis”, poţi observa că mica localitate poate rivaliza cu cele din Germania şi Olanda, unde bunăstarea a fost atât de mare încât au fost asfaltate drumurile dintre tarlalele agricole pentru ca tractoarele să aibă acces mai uşor. În Tureni, Primăria a introdus canalizarea pe o porţiune de 1,5 kilometri de teren arabil, unde nu există nicio casă locuită.
Între secolul XXI şi Evul mediu
Au făcut, dar nu pe banii lor, ci printr-un proiect finanţat de Ministerul Mediului cu 1,2 milioane de euro - „alimentare cu apă şi canalizare ape uzate în localitatea Tureni”. Demarate în 2013 şi finalizate la sfârşitul lui 2015, lucrările au avut ca scop introducerea reţelei de apă şi canalizare pe o lungime de 7,8 kilometri. Adică artera principală a comunei şi câmpul despre care aminteam la început. Pe drumurile secundare, unde sunt câteva zeci de case, s-a păstrat un sistem medieval de evacuare a apelor menajere: în dreptul gardurilor caselor se pot observat mai multe ţevi prin care apa cu dejecţii este deversată într-un şanţ care străbate întreaga stradă. Peste o sută de gospodării din sat au această problemă, în condiţiile în care localitatea are circa 1.000 de persoane. Pe lângă mirosul care te însoţeşte când ajungi pe uliţele satului, persistă şi o problemă de sănătate publică la care autorităţile închid ochii.
Pe toate străzile Tureniului, în afara de artera principală, casele îşi deversează apele menajere în şanţul din faţa gospodăriei. FOTO: Remus Florescu
4 luni pentru un răspuns de la Prefectură
Ioan Chiorean, analist economic angajat al Asociaţiei Române a Apei şi proprietarul unei căsuţe din comună, a sesizat Prefectura Cluj în legătură cu această situaţie. “Lucrările în derulare, precum şi din informaţiile obţinute de la persoana oficială din Primărie, demonstrează faptul că se produce o gravă nedreptate/ilegalitate, prin introducerea reţelei de apă pe un traseu (cca 1,5 km.: Motel Paradis – cimitirul unguresc), o zonă de câmp, pustie din punct de vedere al construcţiilor civile, unde nu există nici o gospodarie/locuinţă, în speţă nici consumatori de apă şi a serviciilor de canalizare, în detrimentul unor cetăţeni din zona centrală cu cea mai mare densitate de case şi sute de consumatori FĂRĂ APĂ POTABILĂ, sau canalizare, la ora actuală”. Clujeanul a dezvăluit şi posibila cauză a acestei măsuri ciudate: “Consider că proiectul, dacă este aşa cum se prezintă lucrările în derulare, a fost facut cu premeditare, în mod deliberat, pe baza unor pregătiri minuţioase, pentru acordarea abuzivă de favoruri unora care deţin terenuri în arie, ceea ce s-ar numi infracţiune”. Sesizarea a fost făcută în luna august a anului 2014 şi după 90 de zile nu s-a dat niciun răspuns, deşi angajaţii Prefecturii au verificat situaţia în teren. Chiorean a revenit pe 25 noiembrie la Prefectură: “Astăzi se împlinesc 3 luni, de trei ori mai mult decât pe vremea "lui Ceauşescu"! Ce s-a întâmplat domnule profesor? V-am adus la cunoştinţă o problemă, nu neapărat personală, problemă în care au fost antrenaţi nu mai puţin de şapte persoane din subordinea dvs.”
Colosvari Ileana, doamna viceprimar din Tureni, recunoaşte că are teren în zonă
Răspunsul Primăriei: se face economie de curent
Răspunsul a venit pe data de 2 decembrie 2014 şi a constat în transmiterea punctului de vedere al Primăriei Tureni în legătură cu situaţia sesizată, asta după ce şapte angajaţi ai Prefecturii au “analizat” situaţia: “Realizarea sistemului de canalizare are în vedere curgerea apei pe cât posibil gravitaţional pe toate segmentele sistemului.(...) Canalizarea fără acest drum ar avea un traseu nefiresc, contrar direcţiei către staţia de epurare”, se arată în răspunsul foarte complex al Primăriei. În acelaşi document se afirmă că scoaterea din sistem a tronsonului de câmp ar aduce un consum energetic suplimentar de 24 de kW/zi necesar pentru pomparea apelor menajere. Aceasta în condiţiile în care o centrală electrică de apartament de 9 kW consumă lunar aproximativ 1200 kW, adică circa 40 de kW pe zi.
“Poveşti de adormit copii”
Replica lui Chiorean, fost angajat la Compania de Apă Someş, a fost: “Răspunsul transmis îl consider nul şi neavenit. Păcat de implicarea atâtor oameni, plătiţi de la buget, pentru a-mi transmite o scrisoare fără conţinut”. De ce? Reporterul „Adevărul” care s-a deplasat în comună a putut constata că străzile adiacente pe care nu s-a introdus canalizarea sunt în pantă. Chiorean a explicat că “toate străduţele paralele până la staţia de epurare au o cădere mai mare decât ce au vrut ei. Sunt poveşti de adormit. Gravitaţia mai mare decât asta nici nu ai nevoie”. În schimb, terenul arabil pe unde s-au instalat reţelele de apă şi canalizare este relativ plan. “Eu i-am rugat pe cei de la Prefectură să cerceteze, ei au venit şi au făcut pe curierii. Au preluat o scrisoare goală de la primărie şi mi-au trimis-o mie. Puteam să cer şi direct, dar le-am cerut să cerceteze, de ce au tras pe acolo şi nu în centrul aglomerat. Ei au făcut pe poştaşii. 85% din populaţia comunei nu beneficiază de această investiţie. Investiţia este făcută pentru cetăţean, nu pentru a face economie de curent”, susţine petentul.
Terenul primăriţei
Una dintre explicaţiile acestei situaţii, pe care locuitorii comunei o rostesc cu jumătate de gură, este faptul că în zona câmpului are teren primăriţa.
Reporterul “Adevărul” a sunat la Primărie pretinzând că este investitor imobiliar în căutare de terenuri de circa 2-3 hectare cu utilităţi trase în Tureni. Prima dată am vorbit cu viceprimăriţa Colosvari Ileana, care a susţinut că sunt ceva terenuri de vânzare în zona unde s-a introdus canalizarea, dar suprafeţe mai mici. Întrebată dacă ştie ceva de terenul primăriţei a susţinut: “Are şi primăriţa un teren acolo moşternire de la taică-so. Nu ştiu cât de mare e, ocupă chiar partea de către drum. Nu cred că ar fi interesată să vândă, nu ce-o moştenit de la taică-so nu vinde. Şi eu am acolo, dar nu vând, ce e moşternire nu vindem”. Doamna primar Elena Daniela Mănăilă (PNL) a explicat aceluiaşi investitor: “Nu m-am gândit niciodată dacă să vând sau nu”. Ea nu a vrut să precizeze ce suprafaţă de teren deţine, însă în declaraţia de avere din aprilie 2015 a primăriţei, apare un teren agricol moştenit, ce are o suprafaţă de 2,7 hectare. Trenul se vinde cu circa 10 euro metru pătrat în Tureni. Daniela Mănăilă a precizat că deocamndată pe acolo trece doar conducta de canalizare, dar într-un alt proiect e prinsă şi introducerea apei, fără a preciza un termen limită. Deocamndată nici reţaua “finalizată” anul trecut nu este funcţională. Lucrările au fost proiectate de Timat Implex (Cluj-Napoca) şi construcţia de ACSA SA (Câmpia Turzii).
Un localnic din Tureni care are teren de vânzare vorbeşte despre terenul doamnei primar
Toată lume ştie
Reporterul “Adevărul” a vorbit cu mai mulţi localnici despre reţeaua de apă şi canalizare şi cu mai mulţi proprietari care şi-au postat anunţuri pe OLX privind vânzarea de terenuri. Deşi toţi ştiau că primăriţa are teren în zona unde s-a introdus reţeaua de canalizare şi nu li se pare o situţie normală, niciunul nu a făcut o reclamaţie în sensul acesta. Locuitorii de pe strada principală, unde s-a introdus apa şi canalizarea, sunt nemulţumiţi că deşi , teoretic, a fost pusă în funcţiune la finalul anului trecut, practic, aceasta nu poate fi folosită. “Am plătit toamna anului trecut 1300 de lei ca să-mi facă racordul la casă, dar nici acum nu am canalizare. Cel mai mult ne interesează canalizarea, că apă avem din fântâni”, spune un localnic. Mai mult decât atât, vecinii l-au luat peste picior pe Ioan Chiorean, singurul care a făcut reclamaţie la Prefectură, şi i-au spus "să se liniştească". În ciuda insistenţelor reporterului Adevărul, care a trimis întrebările şi în scris, primăriţa din Tureni nu a dat niciun răspuns oficial.
Citeşte şi