Culisele trimiterii în judecată a şefului CNADNR: cum a câştigat un avocat clujean 1,7 milioane de euro fără să facă nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) Dorin Gavril Debucean, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, a încheiat un contract de asistenţă juridică cu un avocat clujean care prevedea penalităţi de 1,7 milioane de euro în situaţia în care acesta va fi concediat. La doi ani de la încheierea actului, compania a reziliat contractul, fapt care i-a permis avocatului să devină milionar.

Fostul director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) Dorin Gavril Debucean, a fost trimis în judecată, marţi, de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Acesta este acuzat de încheierea abuzivă a unor contracte de consultanţă juridică, prejudiciul produs companiei depăşind 8,7 milioane de lei (1,9 milioane de euro), se arată în comunicatul transmis de DNA. 

Ceea ce nu precizează DNA în comunicat este că dosarul a pornit de la un contract de asistenţă juridică încheiat de CNANDR şi semnat de directorul Dorin Debucean, în 2008, cu un avocat clujean – Ioan Băraş. 

Acesta din urmă a lucrat pentru companie în perioada 2008 – 2010, iar apoi a fost concediat. Contractul de asistentă juridică prevedea că dacă CNADNR reziliază unilateral actul, ceea ce s-a întâmplat, va avea de plătit o penalitate de 7,8 miloane de lei (1,7 milioane de euro). Un executor judecătoresc clujean a blocat conturile companiei şi a transferat banii lui Băraş. Atât avocatul cât şi executorul au fost anchetaţi de procurorii DNA, iar CNADNR a pornit un proces civil pentru recuperarea sumei. Tribunalul Cluj a decis în toamna anului trecut, că avocatul Băraş avea dreptul să primească suma amintită, în baza contractului încheiat, iar DNA a închis urmărirea penală. Singurul păgubit a rămas CNADNR – care va trebui să recupereze aproape 2 milioane de euro de la directorul Dorin Debucean, cel care a semnat contractul de asistenţă juridică dezavantajos pentru companie. 

O clauză dezastruoasă pentru CNADNR

 În contractul de asistenţă juridică încheiat în 2008 de CADNR şi avocatul clujean Ioan Băraş se arată că dacă instituţia va rezilia unilateral contractul, va trebui să-i plătească acestuia suma pe trei ani pe care Compania trebuie s-o achite bugetului de stat pentru că nu a angajat persoane cu handicap, conform Legii 448/2006. Ce legătură care Ioan Băraş cu această Lege? Avocatul deţine certificat de persoană cu grad de invaliditate III, situaţie asimilată de Legea amintită cu a unei persoane cu handicap. 
 

Legea 448/2006 prevede că persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, acestea trebuie să achite la stat 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. 

cluj ioan baras. foto avocatura.com

Avocatul Ioan Băraş a devenit milionar pentru că a fost concediat. FOTO: avocatura.com

În contractul amintit se arată cu avocatul clujean va beneficia de această sumă calculată pe o perioadă de trei ani – fără a se preciza însă cuantumul sumei. După 2 ani de colaborare cu avocatul clujean, CNADNR a decis rezilierea unilaterală a contractului de asistenţă juridică în 2010. 
 

La începutul anului 2013, avocatul i-a cerut unui executor judecătoresc din Cluj să pună în aplicare clauza din contract care-i dădea dreptul la despăgubiri. Executorul a calculat că CNANDR trebuie să-i plătească avocatului suma de 7,8 miloane de lei (1,7 milioane de euro) în baza clauzei amintite. Executorul a blocat conturile companiei şi a transferat suma amintită avocatului Ioan Băraş. 

A scăpat de DNA şi s-a îmbogăţit 

CNADNR a pornit în 2013 un proces civil pentru recuperarea sumei de 7,8 milioane de lei. După mai mulţi ani, Tribunalul Cluj a dat dreptate, în toamna anului trecut, avocatului Ioan Băraş, care s-a trezit milionar peste noapte. 

DNA Cluj a demarat în 2015 urmărirea penală împotriva avocatului şi executorului judecătoresc pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu. Săptămâna trecută, DNA a dat o rezoluţie de încetare a urmăririi penale pentru că fapta nu ar exista. Contactat de „Adevărul”, avocatul Ioan Băraş nu a dorit să comenteze. 
 

CNADNR a rămas cu un deficit de 1,7 milioane de euro, plus alte sume rezultate în urma proceselor – precum cheltuielile de judecată. Compania se poate întoarce împotriva directorului Dorin Debucean pentru recuperarea pagubei, care a ajuns între timp la 1,9 milioane de euro. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, deoarece a semnat contractul de asistenţă juridică care a permis avocatului clujean Ioan Băraş să se îmbogăţească. Debucean este în detenţie după ce a fost condamnat într-un alt dosare de abuz în serviciu şi fals. 

Citeşte şi 

Fost director general al CNADNR, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de peste 8,7 milioane lei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite