„Crimă de mediu“ la groapa de gunoi de 70 de milioane de euro. Problemele,  în atenţia Comisiei  Europene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană, Ministerul Mediului, Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj şi Garda de Mediu Cluj vor fi sesizate în legătură cu ceea ce activistul de mediu Istvan Szakats consideră a fi „o crimă de mediu”: la groapa de gunoi a Clujului se depun deşeuri nesortate şi netratate.

„La Centrul de Management Integrat al Deşeurilor se depun sistematic deşeuri nesortate şi netratate - încalcând toate legile româneşti şi europene în materie. E crimă de mediu. E crimă de mediu organizată. E crimă de mediu organizată de stat”, a postat pe Facebook activistul de mediu Istvan Szakats. 

Postarea e însoţită de filmări de înaltă rezoluţie realizate cu drona în perioada 1-7 octombrie, deasupra depozitului Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Cluj. În acestea se poate constatat că în Celula 1 a depozitului se depun sistematic deşeuri nesortate şi netratate.

„În corpul depozitului nu ar avea voie să ajungă obiecte mai mari de 8 cm. În loc de aceasta, în imaginile filmate se văd cu ochiul liber PET-uri la 2.5 l, bidoane de 5l, găleţi de lavabil, corpuri de plastic de până la 1 m, etc. 

De asemenea, imaginile filmate relevă o mare varietate de materiale - sticlă, plastic, metal, hârtie”, susţine activistul.

Sesizare la Comisia Europeană

Szakats susţine că „cele semnalate încalcă flagrant o serie de prevederi internaţionale şi naţionale asumate de România, incluzând Autorizaţia Integrată de Mediu, emisă pentru “Depozit de deşeuri menajere - Celula 1 din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Cluj” - v. Temeiul Legal / Condiţii necesare: “primirea la depozitare doar a deşeurilor rezultate după operaţiunile de sortate/tratate”. 

Activistul de mediu a declarat pentru „Adevărul” că luni va depune sesizări la Comisia Europeană, DG Environment, Guvernul României, Autoritatea de Management a Programului Operational Szakats cere de la instituţiile pe care le va sesiza să deruleze controale pentru a verifica cele semnalate, să ia măsuri pentru imediata stopare a acestor practici şi să aplice măsuri de sancţionare a celor vinovaţi, inclusiv prin măsuri de suspendare sau anulare a autorizaţiei, conform prevederilor Autorizaţiei Integrate de Mediu.

Investiţia de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deşeurilor are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, este cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi.

Ce prevede Autorizaţia Integrată de Mediu


 

Activitstul de mediu prezintă prevederilor Autorizaţiei Integrate de Mediu: „Autorizaţia de mediu se suspendǎ de cǎtre autoritatea competentǎ pentru protecţia mediului care a emis actul de reglementare, pentru nerespectarea prevederilor acesteia, dupǎ o notificare prealabilǎ, prin care se poate acorda un termen de cel mult 60 zile pentru îndeplinirea obligaţiilor, conform O.U.G. nr. 164/2008 pentru modificarea O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului cu modificările şi completările ulterioare. 

Suspendarea se menţine pânǎ la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni. Pe perioada suspendǎrii, desfǎşurarea activitǎţii este interzisǎ.” şi 
“În cazul în care nu s-au îndeplinit condiţiile stabilite prin actul de suspendare, autoritatea competentǎ pentru protecţia mediului dispune, dupǎ expirarea termenului de suspendare, anularea autorizaţiei integrate de mediu.”

Mesaj pentru clujeni 

Szakats are şi un mesaj pentru clujeni: „Stimat cetăţean clujean, ai vrut mediu curat pentru tine şi copii tăi? Nu o să-l ai niciodată. Nici tu, şi nici copii tăi. La Centrul de Management Integrat al Deşeurilor se depun sistematic deşeuri nesortate şi netratate - încalcând toate legile româneşti şi europene în materie. E crimă de mediu. E crimă de mediu organizată. E crimă de mediu organizată de stat. Îşi bat joc demult de prezentul tău, şi îşi vor bate joc sistematic şi de viitorul copiilor tăi. 

Vrei să faci ceva? Poţi. 

1. Distribuie această postare 

2. Scrie un comentariu cu DA la această postare pentru a semna petiţia de mai jos către Comisia Europeană, DG Environment, Guvernul României, Autoritatea de Management a Programului Operational Infrastructura Mare, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Institutia Prefectului Judetului Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj, Garda de Mediu Cluj, spre ştiinţa Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca”.

Reacţia autorităţilor clujene


Reporterul „Adevărul” a contactat autorităţile clujene, dar nu a primit niciun răspuns. Nici primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi nici oficialii Consiliului Judeţean Cluj nu au comentat, până la apariţia acestui material, acuzaţiile privind situaţia de la Pata Rât. Nici Ion Pantelimon, directorul RADP, nu a dorit să ofere un punct de vedere. 

Vă mai recomandăm: 

 

Emil Boc ţine secret contractul pe baza căruia o carmangerie arde la Cluj un „munte de gunoi” adus din Italia

 

VIDEO Groapa de deşeuri de 70 de milioane de euro a Clujului a fost blocată după primul camion de gunoi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite