„Creierul” afacerii Tower a cerut ca dosarul ţepei de 6 milioane de euro de la Cluj să-i fie trimis în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Chezan a cerut să-i fi fie trimis dosarul în SUA.
Mihai Chezan a cerut să-i fi fie trimis dosarul în SUA.

Proprietarul Tower SRL, Mihai Chezan, acuzat de cea mai mare escrocherie din Cluj după Caritas, în valoare de 6 milioane de euro, este în acest moment în SUA. El a refuzat să vină în ţară, solicitând ca dosarul să-i fie trimis acolo. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, a precizat că e posibil ca dosarul să fie retras de procuror sau să fie retrimis la Parchet.

DNA a ajunţat pe 10 iunie că procurorii Serviciului Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mihai Chezan, reprezentantul legal al SC TOWER SRL şi SC TOWER DEVELOPMENT SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune calificată, săvârşită în formă continuată. În fapt, acesta este acuzat că a înşelat 99 de persoane cu 6 milioane de euro, bani încasaţi ca avans pentru apartamentele dintr-un ansamblu imobiliar care nu a fost construit niciodată. În schimb, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, a susţinut că încă dosarul nu a intrat în  faza de judecată propriu-zisă şi este posibil să nici nu intre, întrucât se află în camera preliminară. „În etapa camerei preliminare se decide dacă un dosar ajunge sau nu în fază de judecată, următoarea după camera preliminară, dosarul putând fi retras de procuror (solicită restituirea) sau restituit de judecătorul de cameră preliminară la parchet”. Ea a precizat că omul de afaceri Mihai Chezan se află în SUA şi a cerut să-i fie transmis dosarul acolo. 

Cum au înşelat oamenii

„Inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea - cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate”, rezumă procurorii. Înşelăciunea se referă la ansamblul imobiliar Tower, siuat în cartierul Mănăştur, din Cluj-Napoca, care urma să aibă trei turnuri de 18 etaje şi patru turnuri de 12 etaje  care ar fi trebuit finalizate în decembrie 2009.  

În rechizitoriu, şefa DNA Cluj, Elena Botezan explică modul în care inculpaţii au devalizat firma. Astfel, SC Tower SRL a încheiat contracte în valoare de  circa 6 milioane de euro cu diferite firme pentru servicii de administrare, servicii  de  optimizare proiect şi  project management, studiu fezabilitate, concept brand, marketing şi vânzări, pregătire dosar finanţare, consultanţă, etc. Procurorii au descoperit că aceste servicii au fost fictive, iar firmele erau controlate tot de Mihai Chezan, deci banii s-au întors în buzunarele lui. De exemplu, pentru realizarea unui „concept de brand” s-a plătit 1,5 milioane de dolari. De asemenea, s-au acordat salarii / remuneraţii exagerate angajaţilor şi colaboratorilor. Numai în anul 2008, SC Tower SRL a înregistrat cheltuieli de 4,6 milioane de euro, constând în salarii şi remuneraţii acordate şi încheierea unor contracte de management cu Chezan Mihai Dumitru, care stabileau remuneraţii exorbitante. Astfel, Chezan primea de la firmă un onorariu lunar de 23.810 euro. Compania a cumpărat, de asemenea, un parc auto de lux şi a făcut campanie publicitară agresivă pentru vânzarea apartamentelor. Procurorii arată că în 2009, din actele contabile ale firmei rezulta o datorie de 13 milioane de euro, din care 6 milioane de euro erau facturi fictive. 

Citeşte şi

FOTO Secretele celei mai mari ţepe din Cluj, după escrocheria Caritas

Ţeapă de peste 6 milioane de euro la Cluj. Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe oamenii din spatele proiectului imobiliar Tower Cluj

O parte din ţeparii care înşelau firme în toată Transilvania, lăsaţi de magistraţi în continuare în libertate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite