Clujul, primul oraş din ţară care spune „Nu“ fumatului. Un lector universitar vrea să interzică fumatul în spaţiile publice închise. Patronii de localuri şi parlamentarii îl susţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţiativa clujeanului Mihai Cucerzan are deja peste 1.800 de susţinători FOTO: Florina Pop
Iniţiativa clujeanului Mihai Cucerzan are deja peste 1.800 de susţinători FOTO: Florina Pop

Mihai Cucerzan a postat pe internet o petiţie prin care vrea să transforme Clujul în primul oraş din ţară unde fumatul să fie interzis în spaţiul public închis. Parlamentarii clujeni şi proprietarii celor mai cunoscute localuri îl susţin.

Mihai Cucerzan (31 de ani), lector universitar, a atras, din primele zile ale anului, atenţia asupra Clujului printr-o petiţie publicată online şi intitulată “Interzicerea fumatului în spaţii publice închise”.
Ideea sa, despre care spune că nu face decât să reamintească faptul că de la 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare o directivă europeană prin care se interzice fumatul în spaţiile publice, a adunat, în patru zile, peste 1.800 de susţinători din ţară şi de peste hotare (Belgia, Marea Britanie, Franţa, Italia etc).

“Ideea putea să o propună oricine. Ea nu este nouă, ci readuce în atenţie faptul că ţara noastră este printre ultimele în Europa care nu respectă această directivă europeană. Oamenii trebuie să fie conştienţi în legătură cu drepturile lor de fumători şi de nefumători. Însă la noi, în ţară, este şi multă ignoranţă. Nu există spirit civic, ci doar multă blazare”, afirmă clujeanul Mihai Cucerzan, un nefumător.

De ce la alţii se poate?

Ca exemplu de bună purtare, el povesteşte că a fost în vară într-o excursie mai îndelungată în Germania unde a constatat că în niciun restaurant nu se fumează înăuntru, ci doar afară.

“Nici în state ca Marea Britanie, Italia şi Spania nu se fumează nici măcar în staţiile de autobuz. Interzicerea fumatului în spaţiile publice închise este un model social pentru că tinerii care nu sunt fumători şi intră într-un local unde se fumează nu vor fi ispiţi să-şi aprindă o ţigară, iar cei care fumează nu vor mai fuma atât de mult”, susţine lectorul Cucerzan.
Acesta predă sociologie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, dar este şi student în anul III la Drept.

Spune că obiectivul petiţiei, aşa cum poate fi citit şi de pe www.causes.com, este de a transforma Cluj-Napoca în primul oraş din România în care fumatul să fie interzis în toate spaţiile publice închise pe considerentul că ”dacă se poate la alţii, de ce nu s-ar putea şi aici?”.

Conţinutul petiţiei

“România a rămas printre puţinele ţări europene în care se mai poate fuma în spaţiile publice, aceasta neadoptând reglementările recomandate de Consiliul Uniunii Europene. Potrivit unei recomandări a Consiliului Uniunii Europene din 2009, toate ţările UE trebuie să pună în aplicare legile respective pentru a-şi proteja pe deplin cetăţenii împotriva expunerii la fumul de tutun în spaţiile publice închise, la locurile de muncă şi în mijloacele de transport public”, se arată în petiţia online.

Cucerzan speră să sensibilizeze publicul şi autorităţile locale, iar “arma” pe care se bazează este autosesizarea administraţiei locale.

“Vreau să merg mai departe şi să transform iniţiativa mea în hotărâre de Consiliu Local. Nu văd de ce să nu se autosesizeze autorităţile locale. Iar dacă nu va avea câştig de cauză rămâne varianta iniţiativei cetăţeneşti: strângerea de semnături de la 5% din numărul locuitorilor oraşului”, explică lectorul.

Acesta a mai depus petiţii online legat de diverse teme legate de aspectul oraşului, dintre care amintim mutarea şi conservarea adecvată a unei statui foarte vechi a Fecioarei Maria, statuie cunoscută şi sub denumirea de “Statuia Ciumei” pentru că ar fi scăpat locuitorii Clujului de ultima mare epidemie de ciumă.

Susţinere parlamentară

Aleşii Clujului în Parlamentul României s-au arătat interesaţi de iniţiativa lectorului.

Aurelia Cristea (USL) ştia de petiţie, a şi semnat-o, după cum a ţinut să arate şi pe pagina sa de Facebook. „Mă voi întâlni zilele următoare cu domnul Cucerzan ca să discutăm în detaliu şi să vedem ce se poate face. Personal, refuz să intru într-un local unde se fumează. Am fost surprinsă că în pub-urile din Anglia nu se fumează înăuntru. Cei care vroiau să fumeze ieşeau afară cu berile în mână şi fumau”, afirmă deputatul Aurelia Cristea.

Senatorul PDL Alin Tişe susţine că, pe fond, ar putea susţine acest proiect, însă ca el să fie pus în practică e nevoie să fie dată o lege de Parlament întrucât Consiliul Local nu are putere în acest sens.

Pro şi contra

Primarul Clujului, Emil Boc, declara zilele trecute că ideea lui Cucerzan este de dorit, însă consideră că societatea românească nu e pregătită pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice. Iar dacă se va adopta o lege la nivel naţional, Boc spune că o va pune în practică bucuros.

Însă sunt şi voci din Consiliul Local care dezaprobă iniţiativa lectorului clujean. Ele spun că azi-mâine se va ajunge să se interzică, prin lege, aproape tot.

„Cred că suntem în zona în care intervine bunul simţ şi responsabilitatea pe care fiecare şi-o asumă. Nu sunt de acord cu interzicerea fumatului pentru că astfel vom ajunge să interzicem orice prin lege. Dezbaterea este excelentă şi binevenită pentru că generează responsabilitatea de care vorbeam mai devreme”, este de părere consilierul local (PDL) Ovidiu Turdean.

Ce zic patronii de cluburi şi pub-uri

Proprietarii de cluburi şi localuri din Cluj-Napoca sunt pentru interzicerea fumatului în spaţii publice închise pentru că susţin că ţine de ordinea firească a evoluţiei lucrurilor. Însă că ar trebui definit clar, printr-o lege, ce înseamnă spaţiu public unde se poate fuma şi unde nu.

Patronul clubului Diesel, unul select din Cluj-Napoca, Mircea Buteanu, fumător de trabucuri, este de acord cu iniţiativa clujeanului deoarece susţine că fumatul este o activitate nocivă.

“Trebuie definit clar spaţiul public unde se poate fuma. Pot exista spaţii private, cluburi private, unde să se poată fuma, iar spaţiu privat poate însemna şi acasă. Spre exemplu, italienii sunt fumători înrăiţi, dar nu fumează în restaurante. Apoi, locuitorii insulelor exotice, pe care avem tendinţa să îi considerăm necivilizaţi, nu îţi permit să fumezi pe terase. De aceea, trebuie explicate clar în lege anumite lucruri”, consideră Buteanu.

Un alt proprietar de localuri din Cluj-Napoca, Adrian Munteanu, un nefumător, merge chiar până la susţinerea necondiţionată a interzicerii totale a fumatului, nu doar în public.

“Existenţa încă a fumatului ca drept şi practică este semnul insuficientei dezvoltări a civilizaţiei umane. Ca şi proprietar de 8 localuri în care se fumează susţin interzicerea fumatului dacă ea va fi totală şi nediscriminatorie între localuri. E fals că afacerile ar scădea astfel. Dincolo de un recul pe termen scurt, oamenii ar reveni în cârciumi, aşa s-a întâmplat în ţările care s-au emancipat, pentru că nu fumatul îi atrage, în principal, acolo, ci o acută şi firească nevoie de socializare”, crede Adrian Munteanu.

Acesta încheie prin a spune că experienţa de cinci ani de pe piaţă i-a arătat că o măsură care nu are sprijinul consumatorilor şi niciun minim entuziasm din partea celor care ar trebui să-i asigure aplicarea, nu se poate impune.

Vă invităm să vă spuneţi, la comentarii, părerea despre această iniţiativă civică care poate fi văzută AICI, cum vi se pare ideea, dacă ar trebui transformată în lege sau nu şi de ce. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite