Clujul, de la comitat, ţinut şi judeţ la viitoarea capitală a Regiunii de Nord-Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujul, viitoarea capitală a Regiunii de Nord-Vest   FOTO: Adevărul
Clujul, viitoarea capitală a Regiunii de Nord-Vest   FOTO: Adevărul

Nucleul judeţului Cluj, timp de 800 de ani, au fost localităţile Huedin-Cluj-Cojocna-Teaca şi până aproape de Reghin, spun istoricii. A pierdut în perioada interbelică localităţi în favoarea actualelor judeţelor vecine, Mureş, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud. În schimb, a câştigat după reorganizarea din anii 50 făcută de comunişti.

Istoricul clujean Vasile Lechinţan spune că timp de 800 de ani nucleul Clujului a fost zona situată între localităţile Cluj, Huedin, Cojocna (unde sunt azi cunoscutele băi modernizate cu fonduri europene), Mociu, Teaca (comună care azi ţine de judeţul Bistriţa-Năsăud) până aproape de Reghin (care se află în judeţul Mureş).

În perioada interbelică, în 1925 mai precis, Vasile Lechinţan spune că s-au pierdut localităţi în favoarea actualelor judeţe Mureş (Urmeniş, Crăieşti, Sânpetru de Câmpie, Sărmaş etc), Sălaj (Hida cu satele din apropiere) şi Bistriţa-Năsăud (Budeşti, Silivaşu de Câmpie, Ţag, Ţăgşor, Sânmihaiu de Câmpie). 
În schimb, în perioada comunistă, prin anii 50, Clujul a câştigat oraşul Dej care ţine de judeţul Someş, respectiv oraşele Gherla şi Turda.

Vă mai recomandăm:

Cum să fie făcută regionalizarea? Două propuneri de la Cluj

Cum au făcut alţii regionalizarea

VIDEO Vasile Blaga despre regionalizare, la Cluj: „ Nu te vor vota nici primarii tăi, dacă din prima nu o faci cum trebuie“


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite