Cluj: Număr record de contracte de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, în mai puţin de o lună, în judeţul Cluj s-au încheiat 11.326 de contracte individuale de muncă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de noi contracte de muncă încheiate la nivelul judeţului s-a dublat.

Clujul deţine, în prezent, peste 30% din numărul total al locurilor de muncă vacante la nivel naţional, potrivit datelor furnizate, astăzi, de directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Daniel Don. În opinia acestuia, piaţa muncii din Cluj cunoaşte o vizibilă revigorare.

Cu începere din 1 mai, în mai puţin de o lună, în judeţul Cluj au fost încheiate 11.326 de noi contracte individuale de muncă, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, numărul contractelor de muncă  închise a scăzut semnificativ. „Locurile de muncă au fost păstrate. Dacă anul trecut, în primele cinci luni, au încetat peste 6.500 de contracte individuale de muncă, anul acesta s-au înregistrat doar 631 de astfel de încetări", a spus şi Emilian Roşca, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj.

Potrivit datelor furnizate de ITM Cluj, cele mai multe angajări s-au făcut, de la începutul anului, în domeniile: construcţii (1.656), comerţ cu ridicata şi amănuntul (1.380), industria prelucrătoare (630), hoteluri şi restaurante (478), transport (460), agricultură (420) şi tranzacţii imobiliare (334).

Stop discriminării!

Există, însă, probleme legate de tendinţa angajatorilor de a raporta la AJOFM locuri de muncă vacante pentru ca, a doua zi, în momentul în care primesc cereri de angajare, să le respingă pe motiv că locurile au fost deja ocupate. „Este vorba de discriminare - pe bază de sex, religie, vârstă, pregătire, se îngrădeşte liberul acces al unei persoane la un loc de muncă", a spus Daniel Don.

Soluţia ar fi, în opinia şefului AJOFM Cluj, transferul unor competenţe în teritoriu de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru amendarea angajatorilor care îngrădesc dreptul la muncă şi pentru eliminarea discriminărilor. „Pentru aceasta, nu este nevoie de modificarea Codului Muncii. Nu este normal ca într-o companie să fie toată familia înregistrată, să nu aibă loc concursuri pentru posturile vacante. Încă mai este nevoie, la angajare, de pile şi relaţii", a arătat Don.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite