Ciclismul a devenit sport extrem şi la Cluj datorită unor pasionaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Downhill cycling şi cross country încep să devină tot mai populare şi în oraşul de pe Someş, în ultimii ani tot mai mulţi tineri optând pentru aceste ramuri. În Cluj deja există şase cluburi de ciclism care practică cele două subramuri importante ale acestui sport, iar numărul membrilor este în continuă creştere.

În urmă cu zece ani s-a început în România practicarea ciclismului sub formă de sport extrem. De atunci, fenomenul a luat amploare şi pe măsura trecerii anilor, numărul practicanţilor creşte cu câteva sute. Chiar dacă este un sport foarte costisitor, nici tinerii clujeni nu ezită atunci când vine vorba de un exces de adrenalină şi investesc sume fabuloase în pasiunea lor.

Pe munţi, în păduri, în văi sau pe asfalt, biciciliştii îşi pun la încercare talentul indiferent dacă întrecerea are sau nu o miză materială. De mici le-a plăcut să facă excursii cu bicicleta, iar apoi au intrat în găşti de „bikeri“, de aici până la participarea în competiţii fiind un singur pas. Una dintre ramurile importante ale ciclismului, mountainbiking-ul, se divizează în două mari subramuri: downhill şi cross country, ambele fiind practicate şi la Cluj de câţiva ani.

Trasee dintre cele mai variate

Downhill-ul presupune parcurgerea unui traseu accidentat în coborâre, condimentat cu sărituri sau viraje cu ajutorul contrapantei, de regulă concurenţii fiind cronometraţi individual, dar există şi concursuri la care startul se dă comasat pentru toţi participanţii. Cross country are mai multe subdiscipline, cea mai populară fiind proba de maraton, iar cea mai importantă din punct de vedere calitativ este proba olimpică de cross country. Maratonul presupune parcurgerea unui traseu variat cu urcări şi coborâri, în lungime de minim 60 de kilometri, în mare parte pe drumuri forestiere, dar şi poteci turistice şi chiar scurte porţiuni de şosea, în timp ce proba olimpică se desfăşoară pe un traseu cu lungimea între patru şi şase kilometri, concurenţii având de parcurs mai multe ture însumând maxim două ore.

Şi aici traseul este variat, cu urcări şi coborâri, dar este mult mai intens şi mai tehnic decât la proba de maraton. Pasionaţii ciclismului extrem se înscriu în cluburi şi apoi participă la competiţii dintre cele mai variate. Unul dintre practicanţii cei mai pasionaţi, Elisei Miron, membru al „Maros Bike“ explică activitatea clubului din care face parte: „CS Maros a fost înfiinţat în 2007 şi afiliat la Federaţia Română de Ciclism şi Triatlon în 2008, obiectivul fiind de a participa şi de a obţine performanţă la cele mai importante competiţii din ţară, cât şi din străinătate, şi de a organiza concursuri de mountainbike. Iniţiativa de a fonda acest club a venit chiar din partea actualului sponsor, Maros Bike“, spune acesta.

O bicicletă costă peste 2000 de euro

Ciclismul extrem nu este un sport deloc ieftin. Zeci de tineri clujeni au ajuns deja să practice unul dintre cele mai periculoase sporturi cu bicicleta. Coborârea unor pante accidentate la viteze de până la 60 de kilometri pe oră nu este posibilă decât cu o bicicletă care poate costa chiar până la 3000 de euro. „Concurăm pe biciclete care au cadru de carbon sau aluminiu, cu suspensie doar la furca din faţă şi frâne hidraulice pe disc.

Acestea ar fi principalele caracteristici, însă valoarea bicicletelor diferă în funcţie de calitatea roţilor, a schimbătoarelor şi aşa mai departe. Cei mai buni dintre noi pedalează pe biciclete de peste 3000 euro“, explică acelaşi Elisei. Maros Bike, unul dintre cele mai importante cluburi din oraş, organizează trei competiţii anuale, cea mai de anvergură fiind „Maros Bike Marathon'“, în Munţii Gilăului, apoi „Maros Bike XCO Cup“, o competiţie internaţională de cross country olimpic care contează ca şi cursă de calificare pentru Jocurile Olimpice 2012, iar în decembrie va avea loc „Cluj Winter Race“, un concurs open de încheiere de sezon.

Marş al bicicliştilor

Pe lângă faptul că pasiunea lor îi îndeamnă să folosească bicicletele pe trasee extrem de dificile, accidentate, tinerii clujeni fac tot posibilul pentru a şi promova mersul pe bicicletă. La finalul lunii iulie, Clubul de Cicloturism Napoca a organizat a nouă ediţie a „marşului bicicliştilor clujeni“. La eveniment au participat toţi bicicliştii doritori, indiferent dacă fac parte sau nu dintr-un club sau pratică o formă extremă a acestui sport sau se limitează să pedaleze din plăcere.

Acţiunea a avut rolul de a marca Ziua Mondială a Mediului, instituită în 1972 de prima conferinţă mondială pe teme de protecţia mediului, desfăşurată la Stockholm sub egida ONU. Cum poluarea generată de autovehicule este unul din cei mai semnificativi factori negativi de mediu în marile oraşe, promovarea bicicletei a fost considerată de organizatori o importantă contribuţie la protecţia mediului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite