Cele mai periculoase insule ale lumii. Locurile în care sute de soldaţi au fost sfâşiaţi de crocodili, iar băştinaşii îi atacă pe vizitatori cu arcuri şi săgeţi
0
Departe de agitaţia cotidienă, insulele reprezintă pentru mulţi adevărate insule de linişte, cu plaje însorite şi cu ape albastre precum cerul de azur. Imaginea paradisurilor înconjurate de ape păleşte în faţa unor insule ostile omului, în care natura îşi revendică încă o dată supremaţia.
Cea mai sudică insulă a arhipelagului arctic Svalbard, Bjørnøya, este cunoscută şi sub numele de „Insula Ursului”. Populată de-a lungul timpului de pescari şi de mineri, Bjørnøya a fost declarată rezervaţie naturală în 2002. Climatul ostil a alungat în timp toate comunităţile stabilite aici, astfel că în prezent pe această insulă mai trăiesc doar câţiva angajaţi ai unei staţii meteo.

Stâncile care străjuiesc insula Bjørnøya şi pereţii abrubţi o fac de necucerit. FOTO: commons.wikimedia.org
Ţărmurile insulei sunt străjuite de stânci periculoase, care au făcut ca numeroase nave să-şi găsească aici sfâşitul. Cei care s-au încumetat şi au reuşit să debarce, s-au văzut nevoiţi să înfrunte o climă total neprietenoasă, iar temperaturile extreme şi lipsa precipitaţiilor sunt principalele piedici. Insula se află pe locul secund într-un top al celor mai izolate locuri, care a fost realizat de CNN.
Locul în care sute de soldaţi au fost sfâşiaţi de crocodili
Insula Periculoasă nu mai are nevoie de prezentări. Numele dat de exploratori spune totul despre acest petec de pământ aflat la circa 800 de kilometri de Insulele Maldive. La fel ca în cazul Insulei Urşilor, în apele care înconjoară insula s-au petrecut numeroase drame, iar epavele din zonă amintesc de acest lucru la tot pasul.
Insula Ramree a devenit celebră spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Insula a fost teatrul unei adevărate tragedii în 1945, când câteva sute de soldaţi japonezi s-au refugiat aici din calea trupelor americane. Aproape toţi au fost atacaţi şi ucişi de numeroşii crocodili aflaţi aici, iar episodul este consemnat şi în Cartea Recordurilor, unde este amintit ca „Cel mai mare dezastru suferit de oameni, din cauza animalelor”.
Insula triburilor războinice
Insula North Sentinel se află la aproape 700 de kilometri de Myanmar şi este cunoscută pentru locuitorii săi ostili. Băştinaşii n-au acceptat niciun vizitator, iar autorităţile indiene au interzis mult timp orice apropiere la o distanţă sub cinci kilometri de insulă. Cei care totuşi s-au încumetat, sfidând ordinul, au fost atacaţi cu înverşunare de oamenii locului, care au ca arme suliţe şi săgeţi. Turiştii şi braconierii care au ajuns aici întâmplător au plătit uneori cu viaţa sau au fost nevoiţi să părăsească urgent insula pentru a se salva.

Băştinaşii de pe Insula North Sentinel atacă pe oricine se apropie de pământurile lor. FOTO: flickr.com
Ilha da Queimada, cunoscută şi sub numele de Insula Şerpilor, se află în apele teritoriale ale Braziliei. Aşa cum o spune şi numele, insula este populată de numeroşi şerpi, iar guvernul brazilian a interzis accesul aici. Cele mai periculoase reptile care trăiesc aici sunt viperele aurii cu cap de lance, una dintre cele mai veninoase specii de şerpi.