Cât câştigă „regele mall-urilor”, Iulian Dascălu, din afacerea secretă de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Dascălu a participat anul trecut la inaugurarea Iulius Parc. FOTO: Remus Florescu
Iulian Dascălu a participat anul trecut la inaugurarea Iulius Parc. FOTO: Remus Florescu

Omul de afaceri Iulian Dascălu, cunoscut ca „regelui mall-urilor” din România, dă, astăzi, în folosinţă prima clădire de birouri din cartierul clujean din zona rezidenţială Gheorgheni, ridicată în baza unui contract de asociere în participaţiune cu Consiliul Judeţean, act ţinut la secret atât de investitor, cât şi de instituţia publică. Afacerea este, însă, derulată după o reţetă dovedită de succes pentru investitor.

Clădirea de birouri „United Business Center Tower”, aflată în apropierea mallului din cartierul rezidenţial Gheorgheni, din Cluj-Napoca, începe de astăzi să producă bani pentru omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu. 

Iulius Group, compania milionarului, a construit clădirea pe terenul judeţului, după un model de afaceri dovedit deja drept unul de succes, fiind testat anterior de investitor şi la Iaşi: compania lui Dascălu a primit de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj 1,4 hectare de teren în Gheorgheni, în baza unui contract de asociere în participaţiune, pentru a ridica două clădiri de birouri într-o locaţie premium, aflată chiar pe malul pitorescului lac din Gheorgheni.

În schimb, milionarul s-a angajat să întoarcă comunităţii locale atât o redevenţă, cât şi să amenajeze un parc. Anul trecut, când „afacerea” a fost parafată, un fost arhitect-şef al Clujului, Vasile Mitrea, a susţinut: „Mi se pare că oraşul s-a cam păcălit, a cedat teren pentru cele două imobile în contul cărora a primit foarte puţin”.  Acum, când primul imobil este dat în folosinţă, „Adevărul” a făcut estimarea avantajelor afacerii atât pentru milionar, cât şi pentru clujeni. 

1,2 milioane de euro anual pentru Dascălu

cluj

United Business Center Tower, clădirea de 10.000 de metri pătraţi funcţionali, deschisă astăzi, a fost închiriată în proporţie de 100%  chiar înainte să fie finalizată, a anunţat, în august, Iulius Group. 

Preţul pieţei pentru un metru pătrat de birouri tip A, aşa cum sunt cele din proiectul lui Dascălu, variază, în zonă, între 10 şi 14 euro. Un calcul simplu, pentru tariful cel mai mic, arată că Iulius Group încasează lunar chirii de circa 100.000 de euro, adică 1,2 milioane de euro pe an. În 49 de ani, perioada pentru care este concesionat terenul de la Consiliul Judeţean, Iulian Dascălu va încasa din chirii circa 58 de milioane de euro. 

Suma se va putea dubla, însă, după ce pe terenul concesionat va fi finalizată şi ce-a dea-a doua clădire de birouri prevăzută în proiect, care va avea o suprafaţă de circa 11.000 de metri pătraţi. Contractul de asociere în participaţiune dintre Iulius Group şi CJ Cluj nu este însă în întregime făcut public, Iulian Dascălu explicând, pentru „Adevărul”, că, deşi este vorba despre un contract cu o instituţie a statului, „dezvăluirea clauzelor asocierii ar aduce atingere principiului concurenţei loiale”. 

cluj

10.000 de euro lunar pentru CJ 

Cât câştigă Consiliul Judeţean de pe urma acestei afaceri? Conform contractului, CJ Cluj ar trebui să primească 25% din profitul companiei care va administra clădirea de birouri (foto dreapta), dar nu mai puţin de 10.000 de euro lunar. În realitate, însă, este foarte posibil ca suma încasată de CJ Cluj să fie doar minimul garantat prin contract, adică 10.000 de euro lunar, aşa cum o dovedesc relaţiile anterioare de afaceri dintre CJ şi Iulius Group. Suma aceasta reprezintă 10% din încasările lunare obţinute de firma milionarului numai pentru prima clădire de birouri care se deschide astăzi. 

În această sumă de minim 10.000 de euro, însă, este inclus şi câştigul pe care instituţia publică îl va avea din afacerea cu Dascălu şi după ce omul de afaceri va inaugura şi cea de-a doua clădire de birouri ridicată în cartierul rezidenţial. Cu alte cuvinte, Dascălu nu va plăti niciun leu în plus, deşi chiriile încasate vor creşte substanţial după ce va deschide şi al doilea imobil, la fel de mare ca şi primul. 


Dacă redevenţa datorată CJ va rămâne de 10.000 euro lunar, în 49 de ani, perioada asocierii, Iulius Group va achita 6 milioane de euro. Aceasta înseamnă circa 428 de euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care, conform experţilor imobiliari consultaţi de Adevărul, în zonă terenul costă între 500 şi 1.000 de euro. Dacălu, mai câştigă însă şi din faptul că va plăti preţul în 588 de rate, întinse pe o perioadă de 49 de ani, cu dobândă zero. După 49   de ani, omul de afaceri rămâne cu terenul pe perioada de existenţă a clădirilor, fără a mai plăti redevenţă. 

Precedentul Iulius Mall 

Aceeaşi reţetă de asociere în participaţiune cu CJ Cluj a fost aplicată de milionarul ieşean şi în 2006, atunci când a semnat un contract cu instituţia publică prin care i se concesiona un teren de şase hectare în cel mai căutat cartier din cluj, Gheorgheni, la câţiva metri de turnul de birouri deschis astăzi. Conform contractului din 2006, milionarul primise undă verde ca să ridice Iulius Mall Cluj şi să achite în schimb către CJ 25% din profit, dar nu mai puţin de 45.000 de euro lunar, adică 540.000 de euro anual. 

Conform datelor obţinute de „Adevărul” de la CJ Cluj, din 2007 şi până în 2012, compania lui Iulian Dascălu a achitat Consiliului Judeţean doar suma minimă garantată, motivând că nu a înregistrat niciun profit din cei 40.000 de metri pătraţi de spaţiu închiriabil. Conform agenţilor economici care au închiriat spaţii în mall-ul din Cluj, metrul pătrat costă circa 25 de euro lunar, ceea ce înseamnă încasări de un milion de euro pe lună din închirierea întregului complex comercial. Banii primiţi de CJ prin concesionarea terenului au ajuns, conform contractului, în conturile Univers T, hotelul deţinut de instituţia publică. Conform aceloraşi date furnizate de CJ, 2013 a fost primul an în care mall-ul deţinut de Iulian Dascălu în Cluj a declarat profit, plătind un plus de 130.000 de euro anual, peste redevenţa minimă garantată Consiliului Judeţean.  Planul de dezvoltare aprobat de Primăria Cluj-Napoca cu cele doua cladiri, din care Iulius Group a construit, deocamndată, numai una. 

     

Profit infim din afacerea Palas pentru Primăria Iaşi

Proiectul Palas a fost realizat la Iaşi pe un teren de 12 hectare cedat de municipalitate omului de afaceri Iulian Dascălu, în baza unui contract de concesiune pentru 99 de ani. Asocierea în participaţiune, semnată în anul 2005, prevede ca „regele mall-urilor“ să achite anual către municipalitate o redevenţă de 430.000 de euro. Iniţial, în baza unei hotărâri de Consiliu Local din decembrie 2004, redevenţa a fost stabilită la 10% din profiturile realizate, dar nu mai puţin de 105.000 euro/an. În aceeaşi hotărâre, preţul pe metru pătrat în zonă a fost evaluat la 25 de euro, adică de 20 de ori mai mic decât cel estimat de specialiştii în imobiliare. În plus, şefii Primăriei Iaşi au încălcat legea în două rânduri: nu au organizat licitaţie pentru concesionare şi au trecut din domeniul public în cel privat al municipiului un sector de 4,5 hectare din suprafaţa totală care aparţinea Consiliului Judeţean Iaşi. 

Ulterior, în urma opoziţiei unor oameni de afaceri locali şi a dezvăluirilor din presă, şefii Primăriei au reevaluat terenul, ajungând la un preţ mediu de 250-350 de euro şi au schimbat în mai multe rânduri valoarea din contract a redevenţei, ajungând până la 21% din profit sau minim 430.000 de euro/an. Cu toate acestea, municipalitatea a încasat până acum doar aproximativ 360.000 de euro din afacerea Palas, deşi redevenţa este plătibilă încă din 2010, adică după 36 de luni de la începerea şantierului. Avocaţii lui Iulian Dascălu contestă data începând cu care trebuie plătită redevenţa într-un proces care durează de mai bine de trei ani. Unii economişti din Iaşi spun că soluţia care ar fi trebuit aleasă de primărie în privinţa terenului din spatele Palatului Culturii este vânzarea. Ar fi putut încasa 100-120 de milioane de euro. Pe de altă parte, veniturile estimate ale grupului de firme conduse de Iulian Dascălu în 2013 au fost de 62 de milioane de euro.

Iulian Dascălu, apropiat de Patriarh şi de foşti ofiţeri de Securitate

Iulian Dascălu (45 de ani) apare pe poziţia 13 în Top 300 Capital cu o avere estimată la 320-340 de milioane de euro. Absolvent al unui liceu economic din cartierul Bularga, unul dintre cele mai rău-famate din Iaşi, pe Dascălu l-ar fi prins decembrie ’89 cu 2.000 de dolari în buzunar, după cum a declarat într-un interviu din 2005. Avea calificare de cofetar şi centură neagră cu un dan la karate tradiţional Shotokan. A câştigat chiar titlul naţional la competiţiile obscure organizate în comunism, ocazie cu care s-a apropia de Dan Stuparu, preşedintele Federaţiei Romane de Karate Traditional, decedat în aprilie 2013. 

Peste mulţi ani, în iulie 2007, Stuparu avea să-i fie naş de cununie lui Dascălu la o nuntă extrem de selectă organizată la Pistoia-Toscana, în Italia. Ceremonia religioasă a fost oficiată atunci de actualul Patriarh al BOR, Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, împotriva cutumei. La nuntă au participat doar 100 de invitaţi, mulţi dintre ei ofiţeri din structurile fostei Securităţi. În perioada 1990 – 1996, Dascălu a dezvoltat câteva magazine de pantofi în Iaşi, în spaţii închiriate  de la fostele cooperative de producţie. Afacerea a falimentat, iar ulterior omul de afaceri a deschis un centru en-gros la Timişoara. 

Dascălu a „explodat“ în afaceri în 1999, cu un credit substanţial obţinut de la Banca Naţională a Greciei, intermediat de Dimitrios Fourlemadis, preşedintele Centrului Cultural Elen şi consilier al Mitropolitului Daniel. A construit mall-uri la Iaşi, Timişoara, Cluj, Suceava, apoi complexul Palas din Iaşi. În fiecare dintre aceste întreprinderi, foşti ofiţeri de Securitate grei se regăsesc pe statele de plată ale lui Dascălu. Cel mai notoriu este fostul general Gheorghe Atudoroaie, condamnat pentru omorârea şi incinerarea a peste 40 de timişoreni la Revoluţie. Atudoroaie a fost arestat şi condamnat pentru represaliile din 1989, dar în 1991 a fost achitat şi reîncadrat în SRI de către Virgil Măgureanu. 

Alţi ofiţeri ai fostei Securităţii plătiţi de Dascălu sunt generalii Vasile Alexoae (fost şef al Securităţii din Roman) şi Tiberiu Simion (fost şef al SRI Iaşi), coloneii  Cornel Huţanu (fost şef Contrainformaţii SRI pe Moldova, apoi fost şef SRI Suceava), Corneliu Dogaru (fost şef al SRI Iaşi), Dorin Mocanu şi Ovidiu Feraru (fost şef la Miliţie) sau Florin Vezeteu (primul şef al SRI Iaşi). Unul dintre oamenii de încredere ai lui Dascălu este Stela Fodor, fost responsabil de relaţiile externe şi de propagandă la mamutul economic comunist intitulat Combinatul de Utilaj Greu Iaşi. (Text de Cezar Pădurariu)

Citeşte şi

FOTO VIDEO Extinderea Iulius Mall, o afacere imobiliară de 22 de milioane de euro mascată de un parc inexistent. Boc a girat businessul

Artiştii Operei Române vor cânta la inaugurarea Iulius Parc din Cluj. O investiţie de peste 2 milioane de euro

FOTO VIDEO Iulius Group susţine că a inaugurat cel mai scump parc din ţară la Cluj: a costat 200 de euro metrul pătrat

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite