Cadouri în versuri: Cele mai frumoase poezii de primăvară, de la George Coşbuc la Walt Whitman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renaşterea naturii, odată cu primăvara, a inspirat în decursul timpului numeroşi poeţi, care au lăsat în urmă pagini memorabile ce redau cu sensibilitate metamorfozele ambientului natural. Prospeţimea primăverii îşi face simţită prezenţa şi în "secolul vitezei", chiar dacă între blocuri miresmele sunt cu totul altele decât cele dintr-o colţ de natură, iar glasurile păsărilor sunt înlocuite de răgetele maşinilor.

Vă redăm mai jos fragmente din câteva din cele mai frumoase poezii de primăvară, în special din literatura română. Adevărul a apelat la sfaturile a doi poeţi, din generaţii diferite, pentru a face o selecţie de poeme pe care le consideră reprezentative pentru acest anotimp, sau care pur şi simplu le trezesc senzaţii "primăvăratice". Suntem în preajma lui 8 martie, dar recomandările de mai jos pot fi accesate deopotrivă de către femei şi bărbaţi.

„Transformările din natură şi anotimpurile au inspirat întotdeauna poeţii şi fiecare şi-a găsit un anotimp de care se simte mai legat. Primăvara are o energie aparte; după iarnă, care are farmecul ei, totul revine la viaţă, renaşte şi se revigorează, iar asta este o sursă de inspiraţie şi pentru poeţi”, spune scriitorul Horia Bădescu, poet, prozator şi eseist român, autor a peste 20 de volume de poezii, unul intitulat chiar "Anotimpurile". El semnează şi poezia "De Juventute" ce include celebrul vers "E toamnă frumos de nebună la Cluj", transpus pe muzică de Vali Şerban, care a rămas ca un fel de vers-emblemă al oraşului.  Primăvara este privită ca un anotimp prin excelenţă al înmuguririi, al tinereţii, de unde şi expresia "primăvara vieţii". Chiar şi anii sunt număraţi uneori în primăveri, deşi poetul mărturiseşte cu ironie amară că "de la o vârstă nimeni nu îţi mai zice că ai nu ştiu câte primăveri". 

Topârceanu şi Coşbuc 

George Topârceanu şi George Coşbuc rămân în opinia lui Horia Bădescu două repere ale transpunerii anotimpurilor în versuri:

 “Sus prin crângul adormit/ A trecut in taină mare/ De cu noapte, risipind/ Şiruri de mărgăritare/ Din panere de argint/ Stol bălai de îngeraşi/ Cu alai de toporaşi/ Primăvară, cui le dai? Primăvară, cui le laşi?” (Din Rapsodii de primăvară, de George Topârceanu) 

Primăvara fiind un anotimp al prospeţimii, versurile specifice se adresează adesea celor mici:

“Chiar acum din crâng venii/ - Şi c-o veste buna!/ Iarăşi e concert, copii/ Merg şi eu, şi tu să vii/ Mergem împreună.// Vrei programă, lămurit?/ Stai puţin să caut./ Cucul, un solist vestit, / De printr-alte tari venit/ Va canta din flaut.// Cântăreaţa dulce-n grai/ Cea numita „perla cântăreţilor din mai"/ Dulce va doini din nai/ Multe doine mierla.” (Din Concertul primăverii, de George Coşbuc)

"Focuri de primăvară"

“După melci” a lui Ion Barbu, "Focuri de primăvară", de Lucian Blaga şi creaţiile lui Tudor Arghezi pe temă sunt alte recomandări făcute de Horia Bădescu.

"Îngânând prin văi tăria/ sună ramul, sună glia./ Focuri ard, albastre ruguri./ Pomii simt dureri de muguri.// Prinşi de duhul înverzirii/ prin grădini ne-nsufleţim./ Pe măsura-naltă-a firii/ gîndul ni-l dezmărginim.// Ce-am uitat aprindem iară./ Sub veşminte ne ghicim./ Căutăm în primăvară/ Un tărâm ce-l bănuim.//Căutăm pămîntul unde/ mitic să ne-alcătuim/ Ochi ca oameni să deschidem/ dar ca pomii să-nflorim." (Poezia "Focuri de primăvară", de Lucian Blaga).

"A! Bună dimineata, Primăvară! Iar proaspătă te-ntorci în ţară,/ Tu fragedă, şi ea întinerită/  În ţară din răspântii verzi, fii binevenită./ Te aşteaptă cu cofa plină/ De rouă nouă şi lumină./ Te-ntâmpină-n cămaşa de in şi borangic,/ Tivită cu chenare de iedera şi spic,/ Pe poale cu garoafe si cu văpăi de mac,/ De boance şi crăiţe, şi-albastre flori de ac,/ Împodobită toată, de marea sărbătoare,/ În aşteptarea-n luncă a scumpei surioare." (Din "Bună dimineaţa, Primăvară!", de Tudor Arghezi)

Essenin, preocupat de anotimpuri

Celebrii poeţi francezi, fie Paul Verlaine (Impression du printemps) sau Charles Baudelaire (Paysage) şi-au manifestat şi ei sensibilitatea la mişcarea anotimpurilor,  arată Bădescu, fost director al Centrului Cultural din Paris. Potrivit lui, rusul Serghei Essenin este unul din poeţii din literattura universală care a scris mult pe tema aceasta.

"E-o primãvarã fãrã avânturi./ Pe ţãrm nisipu-i galben stins./ Obrazul tãu pârlit de vânturi/ Un puf de hrişcã parcã-a prins.// Pierduţi în loboda cu ciucuri,/ La vadul staniştii de boi,/ Jurarãm printre-atâtea lucruri/ Cã pe vecie vom fi doi.// Tãmâia beznei, seara joasã/ Înşurubându-se pe foc./ Prin crâng te-am dus apoi spre casã/ Şi-am mai rãmas mult timp pe loc.// Nu mai puteam, ca-ntr-o somnie,/ Nicicum privirea sã-mi desfac/ De cãciuliţa brumãrie/ Fãcându-mi semne din cerdac." (Din "E-o primãvarã fãrã avânturi", de Serghei Essenin).

Primăvara în oraş, mai puţin ofertantă

Marea parte a poeziilor dedicate primăverii, în special dacă vorbim de autori clasici, sunt inspirate de natură şi au în centru vietăţile ori vegetaţia care o populează, fie că vorbim de gâze, fluturi, păsări sau flori. Codruţa Simina, jurnalistă şi poetă, care şi-a lansat recent cel de-al doilea volum de poezii, "Dragonul arămiu" (Tracus Arte, 2015), crede că "trăind între ciment, fier şi asfalt", omul contemporan reuşeşte să simtă tot mai greu anotimpurile, ceea ca îl sărăceşte oarecum interior.  

"Nu pot să spun că mă inspiră sau nu trecerea anotimpurilor. E şi foarte greu să vezi cum se schimbă anotimpurile trăind între ciment, asfalt şi fier, astea nu fac muguri şi nu înfloresc. Dar se schimbă ceva în consistenţa luminii, a aerului. Toate sunt mai "înmuiate". E deprimant, într-un fel, că simţi tot mai greu anotimpurile. Pentru că e ca şi cum ai pierde o dimensiune temporală a existenţei. Suntem mai săraci pe dinăuntru fără ele", crede Simina. Ea este de părere că omul care trăieşte mai mult în mijlocul naturii are şansa să-şi potenţeze o dimensiune a existenţei: "În loc de dimensiunea pe care ţi-o dă secundarul ceasului, ai şi una mai largă, pe care ţi-o dau anotimpurile. Adică, nu totul e grăbit din secundă în secundă. Plus că te simţi parte dintr-un univers vast şi frumos. Cred că (omul care trăieşte mai mult în natură, n.red.) nu e atât de stresat, pentru ca are, imaginativ, mai multe posibilităţi", spune poeta. 

        

Ion Barbu şi Emil Brumaru

"In Memoriam", de Ion Barbu, este poezia preferată, de primăvară, a Codruţei Simina:

"Primăvară belalie/ Cu nopţi reci de echinox/ Vii şi treci/ Şi-nvii, stafie,/ Pe răpusul câine Fox!// Fox frumos/ Cu dinţi otele/ Şi pret mare/ La căţele,// Fox nebun/ Scurt de coadă/ Fuge-n lume,/ Se înnoadă!// Primăvară belalie,/ Insomnii de echinox,/ Dimineţi, lăsaţi să vie/ Cum venea, băiatul Fox:// Capul, cafeniu pătat,/ Cu miros de dimineaţă,/ De zăvozii mari din piaţă/  În trei locuri sângerat,/ Îl lipeşte de macat,/ Ochii-ntoarce, a mirare,/ Din piept mare:/ Ce lătrat!" (Din "In Memoriam", de Ion Barbu). 

Simina mărturiseşte că încearcă senzaţia de primăvară de fiecare dată când citeşte una din poeziile lui Emil Brumaru, chiar dacă autorul foloseşte sau nu cuvântul "primăvară" ca atare.

"În zori de zi fluturii-s cruzi./ De-abia după amiaza, copţi,/ Îi pipăi, miroşi şi-i auzi/ Prin aer. Seara-s deja morţi./ Sub aripile fine-adormi,/ De-acum plăpumi subţiri îţi sînt;/ Visezi femei cu sînii-n vînt,/ Genele-n nouri, ochi enormi./ Te caţări către gura lor,/ Tu însuţi fluture bătrîn,/ Mi-a zis Verlaine, mîngîietor,/ Şi m-a-ndemnat să mai rămîn/ Măcar un an de clipe-n rouă, /Ca s-o-mpărţim, fleţi, pe din două…" (Poezia "În zori de zi fluturii-s cruzi").

Poeta adaugă că îi place să citească primăvara Walt Whitman, "I sing the body electric" fiind una din preferatele sale: "E un poem bun să începi orice!".

Cele de mai sus reprezintă o selecţie sumară de poezii de primăvară, dar fiecare dintre dumneavoastră poate descoperi creaţiile care îl inspiră cel mai mult în fiecare dintre anotmpuri, din vasta lume a poeziei.

Citeşte şi:

      

8 martie, Ziua Mamei: cele mai frumoase poezii şi cântece închinate femeilor care ne-au dat viaţă VIDEO

Mărţişorul românesc de pe tarabă, urmaşul talismanului dacic. În trecut era purtat la mână şi apoi era atârnat de creanga unui copac

Ce sporturi poţi practica primăvara asta - sugestiile unui specialist pentru cei care vor să aibă o viaţă sănătoasă

Cum l-a inspirat Shakespeare pe Eminescu. Legătura neştiută dintre dramaturgul englez şi marele poet român

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite