Bacalaureat 2016. S-a întors din Spania să-şi dea Bacul: „A fost greu afară, e muncă multă şi te simţi străin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 4.000 de candidaţi s-au înscris în Cluj la această sesiune a Bacalaureatului 2016. Printre cei care au ieşit optimişti de proba la Limba şi literatura română la Bac 2016 se numără şi Andrei Pop, un tânăr întors din Spania pentru a-şi finaliza studiile. După ce a muncit într-un service auto din Madrid, Andrei a decis că vrea un viitor în România: el munceşte într-o fabrică şi vrea să înceapă facultatea.

Emoţii în această dimineaţă pentru cei 4.009 candidaţi din judeţul Cluj, 3.548 din promoţia curentă şi 461 din promoţii anterioare, care s-au înscris la aceasta sesiune a Bacalaureatului 2016. La Liceul Tehnologic "Alexandru Borza" din Cluj-Napoca unul dintre cele 14 centre de examen amenajate în judeţ, primii elevi au ieşit în jurul orei 10.30.   „Subiectele au fost relativ uşoare”, a declarat cu zâmbetul pe buze Andrei Pop, care a dat Bacul 2016 la real. Este mai relaxat şi mai coerent decât ceilalţi colegi care au ieşit, treptate, din examen. “Cea mai grea materie mi se paer Biologie, pentru că n-am făcut din clasa a X-a. Mai trebui să trag pentru Biologie. La Mate nu-mi fac griji, pentru că mi-am plăcut de mic. La Română am făcut bine”, continuă tânărul. 

Bac 2016. Întors din Spania să dea Bacul

  

Andrei a terminat anul trecut Liceul “Alexandru Borza”, la real, secţia <<electronist auto>>. “Nu am dat Bacul anul trecut pentru că am plecat la muncă în Spania. Am lucrat acolo ca mecanic auto. Am fost în vizită la un verişor care are atelier auto în Madrid. Încet-încet am început să-l ajut şi am ajuns să lucrez la el”, spune elevul.

Mulţi dintre elevii din România abia aşteaptă să termine clasa a XII-a pentru a pleca în străinătate, în speranţa unei vieţi mai bune. La fel s-a gândit şi Andrei Pop anul trecut. “M-a cuprins şi pe bine febra asta a plecării. Ştiam că se câştigă bani şi poţi să-ţi cumperi orice. Dar mi-am dat seama că viaţa nu e chiar aşa de roz acolo”, explică tânărul. După o perioadă de muncă grea la Madrid, şi-a schimbat perspectiva asupra vieţii.  

“E foarte greu în străinătate. E şi muncă foarte multă, dar după părerea mea şi oamenii îs foarte răi. Te simţi străin, nu au familia aproape, nu ai prietenii. Trebuie să iei totul de la zero. Mi s-a părut foarte greu şi mi-am dat seama că nu e de mine. Am zis că mai bine mă întorc în ţară”

Andrei Pop, elev

Bacalaureat 2016. “E foarte greu în străinătate” 

“E foarte greu în străinătate. E şi muncă foarte multă, dar după părerea mea şi oamenii îs foarte răi. Te simţi străin, nu au familia aproape, nu ai prietenii. Trebuie să iei totul de la zero. Mi s-a părut foarte greu şi mi-am dat seama că nu e de mine. Am zis că mai bine mă întorc în ţară”, spune Andrei Pop. 

Întors acasă, el s-a angajat la o fabrică din Cluj, s-a apucat de învăţat să-şi ia Bacul, pentru ca apoi să urmeze o facultate. “Lucrez pe maşinile alea mari cu laser care taie foi de tablă. Salariul este un pic mai mare decât minimul pe economie, dar am rămas pentru că e o firmă foarte serioasă. În Spania câştigam o mie, o mie şi ceva de euro, şi în mare erau banii mei, nu plăteam chirie, iar la mâncare mai puneam şi eu, dar în mare parte rămâneam cu o mie de euro. Puteam strânge”, povesteşte Andrei. Nu-i pare însă rău nicio clipă pentru că a renunţat la visul unei vieţi în străinătate. “Vreau să urmez o facultate, încă nu m-am decis, m-aş duce la Calculatoare sau în domeniul industriei auto. 

Bacalaureat 2016. “N-am luat meditaţii, nu a fost nevoie” 

Nu la fel de încrezătoare a fost la ieşirea de la examen Ungvary Csilla:  “La subiectul trei am avut de scris despre un roman din perioada interbelică. N-am scris nimic”. La subiectul 2 spune că “a fost uşor subiectul despre jocurile pe dispozitive electronice”. Iar subiectul 1 a fost “mai greu un pic”. Absolventă a Liceului de Arte Vizuale “Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, Csilla spune că va continua la Universitatea de Arte şi Design din Cluj, la secţia “sculptură”. Crede că cel mai greu examen care urmează este Istoria. Va mai susţine examen şi la Logică. “A fost uşor examenul, în afară de punctul 3, romanul interbelic, exact ce n-am învăţat. Mă aşteptam să fie ceva de Eminescu”, spune şi Ionuţ Salanţă. absolvent de arte plastice. Urmează să dea examene la Istorie şi Logică, dar nu-şi face probleme. “N-am luat meditaţii, nu a fost nevoie”, spune Ionuţ. 

Vrea să ajungă la Facultatea de Business sau să continue cu artele plastice. “Probabil că după ce termin <<Business>>-ul voi merge undeva afară”, crede el.

Citeşte şi

Bacalaureat 2016. Subiectele de la Limba şi literatura română BAC. La profil Uman: romanul psihologic. La Real: romanul interbelic

Rezolvarea subiectelor la Bac 2016

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite