Acuzaţii nehotărâte ale Rosal în cazul licitaţiei pentru salubrizarea Clujului. Prigoană nu mai e acţionar, dar sugerează intervenţia DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Prigoană susţine că îşi dă cu părerea de pe margine, dar totuşi are informaţii din interior. FOTO: Adevărul
Silviu Prigoană susţine că îşi dă cu părerea de pe margine, dar totuşi are informaţii din interior. FOTO: Adevărul

Silviu Prigoană, care nu mai e de ani bun acţionar la Rosal, şi Radu Gheorghe, directorul de dezvoltare al companiei, susţin că licitaţia pentru salubrizarea Clujului a fost viciată. Cu toate acestea, companaia nu a decis dacă o va contesta. Rosal a piedrut licitaţia de 30 de milioane de euro în faţa Supercom, firma unui miliardar despre care presa a arătat că ar fi avut afaceri cu soţul Elenei Udrea. Primăria dezminte orice acuzaţie.

Licitaţia pentru cele două loturi în care a fost împărţit municipiul Cluj-Napoca a fost câştigată, ieri, de către SC Supercom, firma miliardarului bucureştean, Ilie Ciuclea. Radu Gheorghe, directorul de dezvoltare al companiei Rosal, a declarat pentru ştiridecluj.ro, că firma trebuia descalificată conform unei decizii a Consiliului Naţional de Soluţioare a Contestaţiilor . În decizie se arată că ”valoarea cifrei de afaceri medii pentru participarea la un lot este de minim 100.000.000 de lei şi a fost calculată având în vedere prevederile art. 9, din HG nr. 925/2006, şi anume valoarea contractului a fost multiplicat cu 2”. ”Din câte ştim noi firma Supercom a avut o cifră de afaceri de 130.000.000 de milioane de lei pe amble loturi, dar condiţia era să aibă 200.000.000 lei, adică câte 100.000.000 de lei pe fiecare lot. Decizia CNSC nu este consultativă, ci trebuie respectată”, a declarat Radu Gheorghe. El a susţinut însă că nu s-a luat nicio decizie cu privire la o eventuală contestare a licitaţiei. Încercând să ia o reacţie de la directorul Rosal Cluj, reporterului Adevărul i s-a spus că acesta este în concediu. 

Silviu Prigoană îşi dă cu părerea

Fostul patron Silviu Prigoană a declarat, pentru ştiridecluj.ro, că deşi el nu mai este acţionar de mai mulţi ani la Rosal , are informaţii că Supercom ar trebui descalificată şi susţine că ”DNA -ul se poate sesiza şi pentru neglijenţă în seviciu, nu trebuie să fie furăciune sau prostie, mai există şi prostie”. „Dânşii s-au prezentat într-un anumit fel la licitaţie şi nu au fost descalificaţi, chiar au fost declaraţi câştigători. Pe ambele sectoare au pus aceeaşi sumă, dar prin clarificările care au fost date de instituţiile abilitate ale statului român s-a spus că nu poate să participe în ambele părţile cu aceeaşi sumă pentru că vor fi descalificaţi, dar văd că au fost aplaudaţi . A fost o greşeală de interpretare a comisiei sau probabil e o ..., dar eu sunt obişnuit, pentru că noi majoritatea contractelor, când eram eu preşedintele companiei, le câştigam în instanţă”, a explicat Prigoană pentru aceeaşi publicaţie. Reporterul Adevărul nu a putut lua legătura cu fostul patron al Rosal. 

Reacţia Primăriei

Într-un comunicat de presă Primăria Cluj-Napoca precizează: „Primăria municipiului Cluj-Napoca respinge ferm afirmaţiile cu privire la rezultatul procedurii de atribuire a contractului de salubrizare stradală.  Stabilirea câştigatorului procedurii a fost realizată de către autoritatea contractantă conform legislaţiei în materia achizitiilor publice şi legislaţiei speciale în privinţa salubrizării localităţilor şi nu are niciun fel de legătură cu acţionarii firmelor care au participat la licitaţie. Singurul criteriu în atribuirea licitaţiilor publice este cel stabilit conform legislaţiei în materie şi prevăzut de fişa de date”. Mai mult Primăria a precizat că „îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată pe oricine lansează acuzaţii nefondate sau minciuni cu privire la atribuirea contractului de achiziţie publică, a imaginii institutiei publice şi a integrităţii funcţionarilor implicati în procesul de evaluare.” 

Rosal, lăsată fără obiectul muncii

SC SC SUPERCOM SA a lăsat fără obiectul muncii două firme de tradiţie în Cluj: SC Brantner Vereş şi SC Rosal, care au câştigat în ultimii ani contractele de salubrizare şi deszăpezire a Clujului. Firma din Bucureşti a câştigat licitaţia pentru ambele sectoare ale oraşului.  Valoarea estimată a contractului pentru ambele loturi licitate s-a ridicat la 30 de milioane de euro, adică 137.625.504 lei (fara TVA), iar durata acestuia este de 8 ani. 

Miliardar cu legături în familia Cocoş

Supercom aparţine lui Ilie Ciuclea are, conform Forbes 500 Miliardari Ediţia 2011, o avere de 10-11milioane de euro. Bucureşteanul a fost  senator PSD în legislatura 2004-2008, iar apoi vicepreşedinte al UNPR. În momentul de faţă, el nu apare în organele de conducere ale UNPR. Forbes arata în 2011: „Compania a devenit cunoscută după ce a reuşit să câştige contractele de salubrizare pentru sectorul 2 din Capitală. Deşi s-a scris de mai multe ori că firma a fost înfiinţată de Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, şi Alexandru Bittner, un apropiat al lui Adrian Năstase şi cedată ulterior familiei Ciuclea, nu există dovezi în acest sens. Însă cel mai contestat contract încheiat în 2007 cu administraţia sectorului 2, condusă de Neculai Onţanu, secretar general al UNPR, este autorizaţia de ridicare a automobilelor parcate ilegal. Din taxele percepute pentru ridicarea, transportul şi depozitarea pe 24 de ore, care se ridică la 54 de lei, Supercom ar fi încasat aproximativ 2 milioane de euro. Raportată la cifra de afaceri pe 2009, aceasta reprezintă aproximativ 7% din total. Grupul Supercom SA, condus de omul de afaceri Ilie Ionel Ciuclea, are 1.650 de salariaţi, 35.000 de contracte încheiate, o cifră de afaceri pe 2010 de 28,4 milioane de euro şi o marjă de profit de 7%”.

Citeşte şi 

Firma unui miliardar bucureştean, fost vicepreşedinte al UNPR, câştigă salubrizarea Clujului

Caracatiţa lui Apostu

 Rosal a dat carduri de carburanţi şi la Poliţie şi Pompieri

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite