Specialitatea verii: dulceaţă de vişine. Cum să prepari cel mai rapid desert parfumat şi delicios, după reţeta bunicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulceaţă vişine, un desert delicios Fotografii:cufarulcubucurii.wordpress.com
Dulceaţă vişine, un desert delicios Fotografii:cufarulcubucurii.wordpress.com

Sezonul fructelor aromate şi pline de vitamine nu poate fi ratat de gospodine. Cum vara se pregătesc toate bunătăţile ca să fie camăra plină pentru la iarnă, a venit rândul unui desert delicios:dulceaţă de vişine. Pricepută în bucătărie, Gela Dumitrache, o învăţătoare din comuna Unirea, ne dezvăluie secretul dulceţii de vişine.

Reţeta este pătrată din generaţie în generaţie , iar reuşita dulcelui este dată atât de fructele folosite, dar mai ales de modul de pregătire. Niciodată la dulceaţă, spune gospodina, nu se foloseşte lingura de fier, ci una de lemn. Dulceaţa de vişine, dar şi alte bunătăţi din Bărăgan pot fi descoperite pe blogul culinar al învăţătoarei, cufărulcubucurii.wordpress.com.

Ingrediente:                                                                                             

"Cantitatea depinde de cât de multă dulceaţă vreţi să pregătiţi. Indiferent cum se procedează, rezultatul e acelaşi, adică: ori folosiţi aceeaşi cantitate de vişine curăţate de sâmburi cu cea de zahăr( un kg de vişine cu unul de zahăr) sau mai simplu, aşa cum am învăţat de la bunica maternă, se măsoara cu un vas, plin pe plin, unul cu vârf de vişine curăţate de sâmburi, unul plin cu zahăr", explică Gela Dumitrache.

calarasi visine

Mod de preparare:

Vişinele gata curăţate se măsoară şi se aşează în oala în care va fi preparată dulceaţa. Peste ele va fi pus şi zahărul. Dacă pregătiţi cantitate mai mare alternaţi un strat de vişine cu unul de zahăr, având grijă ca cel de deasupra să fie de zahăr.

calarasi visine

Acoperim cu capac şi lăsăm aşa câteva ore pentru ca vişinele să-şi lase siropul . În momentul în care fructele plutesc în sirop şi zahărul s-a dizolvat în lichid se pune oala la foc potrivit şi să păzeşte, fiindcă vişinele fac valuri şi spume de necaz că le fierbem pe potopul astă de căldură.

image

"Atenţie, de la bunica  citire, nu se mestecă în dulceaţă decăt cu lingura de lemn, nu de fier! Eu respect asta cu sfinţenie, lingura să fie folosită numai la dulceţuri, să nu împrumute mirosuri de mâncare. Iată cum arată dulceaţa mea dupa ce am tot adunat spuma şi am biruit-o! Îi storsesem şi  o jumătate de lămâie, nu mai mult ( fiindcă vişinele mele au fost acrişoare) şi se cuminţise de tot. Se încearcă dacă dulceaţa este gata după metoda picaturii, cvasicunoscută, de acum… A mea a fost gata din prima.

calarasi visine

În acel moment am dat-o jos de pe foc şi am acoperit oala cu un prosop curat, umed, foarte bine stors şi scuturat, lăsând-o să se răcească în voie. Când a fost gata răcită, am scos borcanele de la cuptor ,unde le-am sterilizat şi am transferat-o cu drag în ele.  Erau mândre nevoie mare borcanele mele cu încărcătura asta dulce şi parfumată ! Poftă bună la clătite cu dulceaţă de vişine, la torturi, îi şade bine în combinaţie cu ciocolata, şi la ce v-aţi mai gândit să faceţi cu bunuţa asta!", explică gospodina.
 

calarasi visine

Vă recomandăm şi:

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de trandafiri. Secretele unei reţete vechi păstrate de o bucătăreasă celebră din Bărăgan

Secretul unui desert cu gust divin. Cum să prepari ca la carte dulceaţă de maci sălbatici

Desert rafinat. Cum să pregăteşti cel mai gustos chec simplu cu petale de trandafiri, o reţetă inedită şi apetisantă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite