Scriitoarea celebră care şi-a detestat numele literar: „Cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o era proastă şi grasă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Otiliei Cazimir nu i-a plăcut niciodată pseudonimul literar FOTO ro.wikipedia.org
Otiliei Cazimir nu i-a plăcut niciodată pseudonimul literar FOTO ro.wikipedia.org

Deşi a cunoscut celebritatea, Otilia Cazimir, una dintre cele mai talentate scriitoare, remarcată mai ales pentru versurile pentru copii, a trăit cu povara unui nume greu de acceptat. Un nume care nu i-a plăcut deloc.

Otilia Cazimir rămâne până în zilele noastre una dintre puţinele femei care şi-au lăsat amprenta asupra poeziei româneşti. 

Supranumită „poeta sufletelor simple”, Otilia Cazimir a povestit într-un interviu, cu doar 3 ani înainte de a se stinge din viaţă, de ce nu i-a plăcut pseudonimul său literar. Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu sunt cei care au botezat-o.

Conform Muzeului Naţional Literaturii Române Iaşi, scriitoarea, pe numele său adevărat Alexandrina Gavrilescu, s-a născut pe 12 februarie 1894, în judeţul Neamţ, într-o comună din apropiere de Roman.

Pentru că la începutul carierei evita să-şi semneze lucrările, preferând să-şi marcheze creaţiile cu trei steluţe, Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu, coordonatorii de la “Viaţa românească”, s-au gândit la un pseudonim pentru talentata poetă. Ibrăileanu i-a dat numele de familie al primei sale iubiri din copilărie, o domnişoară Cazimir, iar Sadoveanu o botează Otilia, după acelaşi criteriu sentimental.

Chiar dacă l-a păstrat de-a lungul întregii vieţi, Otilia le-a dezvăluit „naşilor săi” că nu a îndrăgit niciodată pseudonimul.

„Daţi-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuşi l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viaţă, fetiţa cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă şi buboasă…”, a mărturisit poeta.

55 de ani de activitate literară

Talentata scriitoare a publicat în 73 de ani de viaţă, dintre care 55 de activitate literară, aproape 60 de volume, constand în lucrări originale şi traduceri - arată Muzeul Naţional al Literaturii Iaşi.

A debutat în anul 1912 în revistaViaţa românească, cu poezie, iar debutul în proză a avut loc în anul1919în publicaţia Însemnări ieşene. Cel dintâi volum de poezii, Lumini şi umbre,i-a fost publicat în anul1923.

A colaborat cu publicaţiile Însemnări ieşene, Adevărul literar şi artistic, Lumea-bazar săptămânal, Bilete de papagal, Iaşul nou, Iaşul literar, Orizont, Gazeta literară,Cronica.

Din anul 1946 stilizează traduceri din literatura rusă şi sovietică. De-a lungul vieţii a făcut traduceri din literatura franceză (Maupassant), rusă şi sovietică (Gorki, Kuprin, Cehov, Fedin, Gaidar).

Marea dragoste a poetei

Scriitoarea s-a îndrăgostit iremediabil la doar 17 de ani de poetul George Topîrceanu, care era mai mare cu 8 ani ea.

Totuşi, cei doi au ales să-şi ascundă relaţia, o legătură întreruptă doar de distanţă, în perioada în care Topîrceanu a fost prizonier de război în Bulgaria (1916-1918). 

George Topîrceanu se căsătorise în anul 1912 cu învăţătoarea Victoria Iuga, cu care avea un fiu, Gheorghe, dar căsnicia cu pricina s-a destrămat după puţină vreme. Câţiva ani mai târziu, Topârceanu se mută în casa Otiliei din Iaşi.

30 de ani i-a supravieţuit Otilia Cazimir lui Topîrceanu

Topârceanu a murit în urma unui cancer hepatic, la vârsta de 51 de ani, în anul 1937, după mulţi ani petrecuţi alături de frumoasa poetă.

Amintirea bărbatului iubit a rămas ca o icoană în casa femeii, prezent pretutindeni, pe banca din grădină, în cadrele de pe pereţi şi de pe birou.

Misterioasa moarte a scriitoarei

Nu este cunoscută cauza exactă a morţii Otiliei Cazimir, însă se ştie ca suferea de mai multe boli care au măcinat-o de-a lungul anilor. Printre afecţiunile care au dus la decesul acesteia s-au numărat ”un dezechilibru glandular, cu hipercalcemie, hipertensiune, stare rea a ficatului şi mai ales un surmenaj accentuat” şi se bănuia că avea şi probleme cardiace. Otilia Cazimir a trecut la cele veşnice la 73 de ani, în noaptea de 7 spre 8 iunie 1967, la ora 2.30.

Fragment din interviul cu Otilia Cazimir, realizat în 1964 - Arhiva TVR 

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a atacat cu rachete o gară plină de civili din estul Ucrainei. Zeci de persoane au murit. Regiunea Sumî, complet eliberată

Noi filmări din dronă aduc dovezi suplimentare privind momentul când a avut loc masacrul din Bucea VIDEO

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite