Şcoala Gimnazială din comuna Dorobanţu a primit numele marelui istoric Adrian V.Rădulescu, fiu al satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala din comuna Dorobanţu a primit numele marelui istoric, fiu al satului
Şcoala din comuna Dorobanţu a primit numele marelui istoric, fiu al satului

Personalitate marcantă a societăţii dobrogene postbelice, fost profesor universitar doctor şi om politic român, Adrian V. Rădulescu, fiu al comunei călărăşene Dorobanţu a fost omagiat vineri, în localitatea natală. Şcoala din sat a primit numele marelui intelectual care şi-a pus amprenta asupra cunoaşterii istoriei.

Evenimentul prilejuit de schimbarea denumirii unităţii de învăţământ din localitatea Dorobanţu în Şcoala Gimnazială ”Prof. univ. dr. Adrian V. Rădulescu” a adus în localitatea din Bărăgan istorici, cercetători, oameni politici, dar şi localnici care l-au cunoscut pe prof. Rădulescu. La iniţiativa cotidianului Ziua de Constanţa, astăzi, 5 octombrie, de Ziua Educaţiei, Adrian V. Rădulescu((n. 1932 - d. 5 mai 2000, Constanţa) a devenit patronul spiritual al şcolii din localitate aunde s-a născut şi a învăţat în clasele primare.

calarasi dorobantu

Istoricul care considera Dobrogea o parte integrantă a vetrei carpato-danubiano-pontice, în care istoria a pulsat cu deosebită vigoare din timpuri imemoriale, a condus timp de mai bine de trei decenii (1969-1990) destinele MINAC (Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa), transpunând în realitate dorinţele lui Emil Condurachi, Grigore Tocilescu sau Vasile Pârvan. A fost lector la Institutul Pedagogic Constanţa iar din 1990 a obţinut prin concurs postul de profesor la Facultatea de Litere, Istorie, Drept, Teologie din cadrul Universităţii "Ovidius", pledând pentru înfiinţarea instituţiei şi devenind primul rector al acesteia (1990-1991). Sub conducerea sa au fost făcute săpături arheologice la Tropaeum Traiani şi au fost construite edificiul muzeului Adamclisi şi pavilionul muzeiestic de la Histria. A îndeplinit funcţiile de primar al municipiului Constanţa (1989-1990) şi prefect al judeţului Constanţa (1990-1991).

calarasi dorobantu

Personalitatea sa marcantă a fost evocată de colegi istorici, foşti studenţi, dar şi de autorităţi locale din Constanţa şi Călăraşi care au contribuit la momentul istori de la Dorobanţu, şi anume dezvelirea plachetei inscripţionate cu numele Adrian V. Rădulescu la intrarea în şcoală. Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanşa, Claudiu Palaz, alături de edilul Călăraşiului, Daniel Ştefan Drăgulin, şi Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, au participat la momentul omagial, unde în cântede fanfare şi uralele copiilor de la şcoală a fost comemorat istoricul. Chiar fiica acesteia, prof.univ. Anca Constantin a dezvelit placheta care aminteşte de marele omn de cultură.

calarasi dorobantu

"M-am bucurat că în Anul Centenarului astfel de evenimente întregesc recunoştinţa celor care şi-au pus amprenta asupra cunoaşterii istoriei de pe meleagurile dobrogene şi nu numai, aşa cum a fost istoricul Adrian V. Rădulescu", a precizat Daniel Ştefan Drăgulin, primarul oraşului Călăraşi. 

calarasi dorobantu
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite